Google'un "Google Gibi Getir" özelliğini kaldırmasından sonra bir çok arkadaş içeriklerini hemen indexletemiyor ve farklı index problemleri yaşıyor. Bende bunun çözümü olarak uzun süredir kullandığım ve Google web yöneticisi çalışanı JohnMu'nun attığı tweet'de bahsettiği Google İndexing Api özelliğini nasıl kullanacağınızı anlatayım. (Bu arada şahsi fikrim Google Giti Getir özelliğinin kaldırılacağını düşünüyorum.)
Öncelikle Google indexing api web sitelerinizde bulunan sayfaları Google dizinine eklemek, güncellemek ve kaldırmak için kullanılan Google tarafından geliştirilen bir özellik. Üstelik Wordpress kullanıcıları bu özelliği admin panelinde kullanabilecek. Yani admin panelinizden yeni ve güncellenen içeriklerinizi indexletebilecek, dilerseniz mevcut indexlerinizi Google'dan kaldırabileceksiniz. Buradan sonra anlatacaklarım uygulama içerir. Şimdi resimlerle adım adım anlatıma geçiyorum.
Öncelikle Google API konsolundan bir proje oluşturup 10 saniye kadar apinin etkinleştirilmesini bekledikten sonra kimlik bilgilerine git butonuna tıklıyoruz. Açılan sayfada kimlik bilgileri almamızı istiyor buna gerek yok bu adımı atlayabilirsiniz.
Daha sonra IAM ve Yönetici > Hizmet Hesapları sayfasından oluşturduğumuz projeyi seçerek yeni bir servis hesabı oluşturuyoruz.
Projeyi seçtikten sonra açılan sayfada servis hesabı oluşturuyoruz ve bu bilgileri kesinlikle not alıyoruz. Hesap adı, hizmet hesabı ve hizmet açıklaması kısmına site isminizi yazabilirsiniz. Burada bize lazım olacak ikinci kutucukta yer alan mail bilgisi. Bu mail adresinizi komple kaydedin lazım olacak. Burayı doldurduktan sonra oluştur butonuna tıklıyoruz ve açılan bu hizmet hesabına projeye erişim izni ver bölümünden rol kısmını proje bölümünden sahip olarak seçiyoruz. Daha sonra devam et diyoruz ve açılan "kullanıcılara bu hizmet hesabına erişim izni ver" bölümünü atlayarak bitti butonuna basıyoruz.
Daha sonra oluşturduğumuz hizmet hesabına tıklayarak giriş yapıyoruz ve açılan sayfada alt tarafta anahtar ekle butonuna tıklayıp yeni anahtar oluşturu seçiyoruz. Açılan popupda yer alan JSON seçeneğini seçiyoruz ve oluştur dedikten sonra verdiği dosyayı bilgisayarımıza indiriyoruz ve Google Api konsolu ile işimiz bitiyor. Sıradaki aşama Webmaster Tools hesabımıza yönetici yetkisilisi olarak apimizi eklemek.
Şimdi Webmaster Tools hesabımıza giriş yapalım ve anlatacağım adımları sırasıyla uygulayalım. Öncelikle Webmaster tools hesabına giriş yapıyoruz. Daha sonra Buradaki linkten web yöneticisi merkezine giriş yapıyoruz. Açılan sayfada site adresimize tıklıyoruz ve tekrar açılan sayfanın en altında sahip ekle butonuna basıyoruz. Açılan kutucuğa Google Api hizmet hesabı oluştururken tanımladığımız mail adresinizi gireceğiz. (örneğin: siteisminiz@iam.gserviceaccount.com) Daha sonra doğrula deyip işlemi tamamlıyoruz.
Şimdi gelelim bu apiyi Wordpress sitemizde nasıl kullanacağımıza.. Öncelikle Rank math eklentisinin üreticileri tarafından geliştirilen eklentiden faydanalacağız. Bu eklenti sayesinde indexlerini yönetebilecek ve en geç 2 saat içerisinde index almasını sağlayacaksınız. Hangi seo eklentisini kullanıyorsanız kullanın bu eklenti ile bir çakışma yada farklı bir sorun olmayacaktır. Öncelikle eklentiyi buradan indiriyoruz ve yükleyrek aktif ediyoruz. Ayrıca eklenti hakkında bilgi ve nasıl kullanılacağına dair detaylı ayarlamaları eklentinin yapımcıları tarafından hazırlanan bu sayfada bulabilirsiniz. Eklentiyi yüklediğinizi ve eklenti ayarları sayfasına girdiğinizi varsayıyorum ve eklenti ayarlarıyla devam ediyorum.
Eklentinin settings bölümüne giriş yapıyoruz. Burada yer alan JSON Key: alanına Google Api hizmet hesabı oluştururken bilgisayarımıza indirdiğimiz Json dosyasının içinde yazılı bilgileri kopyalıyoruz ve aşağıda yer alan Post Types bölümünden yazılar ve sayfaları seçeneğini seçip değişikleri kaydet deyip çıkıyoruz. Artık deneme zamanı. Eklenti sayfasında yukarıda bulunan Console bölümüne geçiş yapıyoruz ve indexlenmesini istediğimiz linki ekleyerek Send to API butonuna basıyoruz. Not: (Toplam 200 adet url gönderme limitiniz olduğunu unutmayın. Ayrıca abartmadan sadece yeni içeriklerinizde kullanmanızı tavsiye ederim.)