Seo arama motorları tarafından ziyaretçilerinizin sitenizi bulması ve web siteniz ile etkileşime geçmesidir. Bir kişi Google veya benzeri arama motorlarında bir anahtar kelime (sitenize giriş yapılması hedeflenen kelime) arama yaptığında bir sayfada 10 adet web sitesi / url adresi listelenir. Seo’ da amaç o anahtar kelime ile arama yapıldığında sitenizi bu sıralamada göstermek ve sitenize ziyaretçi çekmektir. Seo komplike bir işlemdir ve tek bir çalışma ile sonuç elde edilemez. Devamlılık ve analiz ister.
Dikkat: Seo sitenizi anahtar kelimede 1.sıraya getirmek değildir.
Hedefiniz bir anahtar kelimede 1.sıraya veya 1.sayfaya gelmek olabilir. Ancak Google sizin çalışmalarınız ve içeriğiniz ile ilgili bir çok benzer kelimede sitenizi gösterebilir. Tabi bunun için sitenizde popüler hedef kelime varyasyonlarına yer vermelisiniz. Bu da daha çok ziyaretçi kazanmanızı ve daha iyi bir seo performansı elde etmenizi sağlayacaktır. Siz örneğin “ayakkabı” kelimesinde seo çalışması yürütüyor olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki her internet kullanıcısı sizin gibi düşünmüyor. Kullanıcılar bir kelimenin birden fazla varyasyonu ile arama yapabiliyor. Örneğin herkes “ayakkabı” kelimesi ile arama yapmaz, “ayakkabı numaraları” , “en güzel ayakkabılar”, “mavi ayakkabılar” gibi aramalar yapabilir. Bu yüzden mutlaka iç seo çalışmalarında hedef anahtar kelimenizin varyasyonlarına yer vermelisiniz.
Seo iki çalışma alanına ayrılır;
1. İç Seo
İç seo sitenizin yazılım, tasarım ve düzeni ile ilgili alandır. Google gibi sitenin kalitesine önem veren arama motorları sitelerde bulunan genel yapıda bazı noktalara çok dikkat eder.
Örneğin en basitinden W3 hataları bulunan bir site, W3 hatası bulunmayan bir siteye göre daha düşük performans sergileyecektir. Ve ya kullanıcı odaklı olmayıp sadece masaüstü tasarımı bulunan bir site hem mobil hem de masaüstü uyumlu bir siteye göre daha düşük bir performans sergileyecektir.
Google sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizde geçirdiği süreye çok dikkat etmektedir. Bu yüzden kullanıcılarınıza hızlı açılan web sayfaları, arama yaptıkları içerik ile ilgili doğru bilgiyi sunmanız ve ziyaretçiyi sitenizde tutmanız Google için önemli bir etkendir.
Yazılım açısında sitenizde seo url fonksiyonları, meta tagları, h etiketi sıralamaları gibi bir çok etkene dikkat etmeniz gerekmektedir.
Tasarım açısından ise ziyaretçilerinizin sitenizde durmaktan keyif alacağı çalışmalar yürütmeniz gerekmektedir.
2. Dış Seo
Dış seo sitenizin dışında yaptığınız çalışmalara verilen genel isimdir. Google bilinirliğe dikkat eder. Google’ ye sitenizin bilinir ve popüler bir site olduğunu anlatmanın en basit yolu diğer sitelerde sitenizinden bahsedilmesidir.
Tabi önünüze gelen siteye gidip ayakkabı almak için hemen sitemize girin yazmanız Google için değersiz bir işlemdir. Siz olsanız sadece siteye eklenen küçük bir cümle ve metine mi bakarsınız yoksa uzun bir şekilde açıklanmış ve bahsedilmiş bir içeriğe mi bakarsınız. İşte Google de tam olarak buna bakıyor. Bu yüzden hiçbir sitede sitenizi 1 cümle ile tanıtıp linki bırakıp kaçmayın. Anlatın, sitenizi diğer sitelere anlatın, hedefleriniz, içeriklerinizi, başarılarınızı anlatın.
Google için değerli ve değersiz site vardır. Milyonlarca sitenin tanıtıldığı çöp sitelerde bir linkinizin bulunması Google tarafından spam olarak algılanmanıza sebep olabilir. Bu yüzden tanıtım için DA ve PA değeri yüksek, index ve içerik sayısı çok olan, kitle tarafından popüler olarak bilinen, sürekli olarak ziyaret edilen web sitelerinde tanıtım yapın.
Analiz
Seo da analiz başarının en temel noktasıdır. Analize seo çalışmalarına başlamadan girişmeniz ve hedefinize ulaşsanız bile devam etmelisiniz. Yaptığınız bir işlem şuan iyi sonuç veriyor olabilir, ancak kimse bu sonucun süreklilik arz edeceğine dair garanti veremez. Bu yüzden her yaptığınız işlemden belli bir süre sonra o çalışmaya yönelik analizleri yapmalı ve hatalarınız ile başarılarınızı ayrıştırarak hatalarınızı düzeltmeli, başarılarınızı uygulamaya ve geliştirmeye devam etmelisiniz.
İçerik
İçerikleriniz siz fark etmeseniz bile Google tarafından dikkatle izlenen bir veridir. İçerik ziyaretçiyi, ziyaretçide yükselişi tetikler. İçeriklerinizi kısa tutmanız eksi, uzun ve okunaklı tutmanız artı puan kazandıran bir olaydır. Bol bol içerik yazın, içerik yoksa ekmek yok unutmayın. Ama dikkat edin, sadece içerik olsun diye yazmayın. İçeriği sanki binlerce kişi okuyacakmış ve sizi o içerikten yorumlayacakmış gibi yazın.
Devamlılık
Tamam yaptım bitti. Hayır bitmedi Google sizden devamlılık istiyor. Ona ekmek yedirmenizi ve beslemenizi sabahları ona günaydın, akşamları iyi geceler demenizi istiyor. Çalışmalarınıza devam edin. Ardını kesmeyin. Keserseniz google’ de sizin ipinizi keser.
Sabır ve İnanç
Arkadaşlar kimse bugün öğrenip yarın 300 kelimelik bir makale yazarak 1.sıraya gelmedi. Gelenler de emek verip bu işi yalayıp yutmuş adamlardır. O makale Google için kıymetli bir makale ise 300 değil 50 kelime ile bile yeterli olur. Yaptığınız işe inancınızı kaybedip devamlılığı yitirmenize ve emeklerinizin çöp olmasına sebep olur. O yüzden işinizi iyi yapın araştırın, soruşturun ve her gün yeni bir şey daha öğrenin. Google mutlaka sizin emeklerinizi bir gün farkedecek.
Üyelerden esintiler..
Eyupoglu adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle