• 28-05-2020, 00:51:22
    #1
    Üyeliği durduruldu
    Merhaba,

    Son bir senemde yaptığım çalışmalarda, Google tarafından bize sunulan standartları, temel teorik bilgileri bir kenara bırakarak tamamen mantıksal hareketler oluşturmaya çalışıyorum.

    Her ne kadar yüzeysel olarak Google bize, SEO konusunda bilgiler ve öğretilerde bulunsa da bu yönlendirmelerin doğruya yönelik değil, Google'ın bizden istediğine yönelik olduğunu düşünüyorum.

    Bu konuda da son birkaç haftadır yaptığım bir araştırma konusunda sizlerden yorum almak istedim. Aşağıda anlattığım detaylara göre yorumunuzu bekliyorum.



    Bilindiği üzere Google özellikle son 5 senede yaptığı faaliyetler ile, insanlara doğru bilgiye ulaştırmak yerine tamamen işin ticaret boyutuna odaklanmış durumda.

    Bunu birçok sektörde rahatlıkla görebiliyoruz.

    Son yıllarda iyice artan "insanların herhangi bir siteye girmeden direkt google aramalarından içeriğe ulaşması" olgusu da buna bir örnektir.

    Bir kelimenin anlamını aradığımızda translateye
    Bir kişi, konu hakkında arama yaptığımızda wikipedia snippetine
    Nedir? gibi sorular sorduğumuzda 0. sıra snippetine
    FAQ snippetlerine
    filmlerin detaylarına
    maç sonuçlarına
    turnuva bilgilerine
    vb. birçok duruma Google el atmış ve insanları bir siteye yönlendirmekten ziyade kendi içinde tutmakta.

    Peki hemen çıkma oranı, bu mantıkta gittiğimizde Google'ın son yıllardaki ticari politikasına ters düşmüyor mu ?

    Google'ın reklam kazançlarının çok ciddi bir boyutu aramalardaki reklamlardır.
    Site üzerinden yapılan adsense reklamlarında ise arama sonucu reklamlarından farklı olarak site sahibine de ödeme yapar. Yani kazancını belirli oranda böler.
    Peki sizce, google bu kazancı bölmek yerine tamamını almak istemez mi?

    Örnek olarak açıklarsak;
    "kanvas tablo" arattık,
    googleda reklamlar haricinde bir sonuca tıkladık
    ve hemen geri geldik diğer sonuçlara bakmak için.
    bu sırada yine google reklamları ile karşılaşıyoruz.
    yine reklamlar harici bir siteye girdik.
    bunda da hemen siteden geri gittik arama sonuçlarına geldik.
    bu sefer yine arama reklamları ile karşılaşıyoruz.

    Yani, bir kullanıcının bir arama yaptığı zaman bir siteye girdiğinde, aradığı konu hakkında yeterli bilgiye ulaşması, o siteden alacağını alması
    Google'ın ilgili kullanıcı için daha az reklam göstermesine, daha az google kullanmasına sebep olur.
    Bu da haliyle Google'ın kendine sıkması demek. Özellikle snippetler ile birlikte tamamen kullanıcıyı kendi içinde tutmaya çalışan, reklam politikaları ile daha fazla kazanmayı ilk hedefi haline getiren Google, hemen çıkma oranı az olan yani aratan kişiyi kendine bağlayan, googleda tekrar konuyla ilgili arama yapmasını engelleyen bir siteye neden değer versin ?

    Bu konuda "Google, en doğru sonucu vermek için uğraşıyor" vs. diyenlerimiz olur. Fakat kapitalist düzenle hareket eden bir şirketin, kullanıcıya doğru sonuç verirken bile kendini düşündüğü biliyoruz. Haliyle, yapılan algoritmalar ile kullanıcıyı kendinden soğutmadan sadece kendine bağlamaya çalışan bir yapıya büründüğünü görüyoruz.

    Umarım kafamdaki mantıksal sorunu anlatabilmişimdir.
  • 28-05-2020, 00:53:08
    #2
    Gercekten yararlı bi araştırma olmuş teşekkürler
  • 28-05-2020, 00:56:53
    #3
    Elinize sağlık google eskiden iyiydi şuan sadece herşeye para gözüyle bakıyor.
  • 28-05-2020, 00:59:28
    #4
    Bakış açını beğendim. Bence web site sahiplerini bir arada tutacak bir sendika tarzı oluşum olmalı ve hepsinin ortak "aylık en fazla 10 adet" isteklerini arama motorlarına iletmeli. Aklıma gelen tek çözüm bu, yoksa sizinde dediğiniz gibi kapitalist düzen böyledir, değişmez.
  • 28-05-2020, 01:01:23
    #5
    Okurken benim de aklıma şu geldi. Ya bir gün gelir de google koca bir wikipedia olur ve sitelerimizde içerik halini alırsa? Yani sitelere yönlendirmeden direk kendi içine gömerse? Belki biraz abes bir düşünce ama nedense yazınızı okuduğumda direk aklıma bu geldi
  • 28-05-2020, 01:10:37
    #6
    Google'nin snippet olayını bende doğru bulmuyorum. Ancak reklam olayına bakış açınız çok yanlış.

    Google ye reklam verdiğiniz de, reklamınızın nerede yayınlacagı rekabetiniz ve talebinşz belirler. Arama sonuçlarındaki reklam bşr defa tık alırken, adsense reklamları birden fazla tık alabiliyor. Ve bunların ödeme miktarları farklı oluyor. Örnek vermem gerekşrse; sizin 10 liranız var. Rakşplerinizin 100 lirası. Rakipleriniz arama için googleye reklam basarken, sizin bütçenşz yetmediğinde içerij için yani adsense yayıncıları için reklam çıkarsınız. Böylelikle google sizden de kazanç sağlamış olur. Evet baktığınız zaman arama sonucu için verilen reklamdan daha az kazanıyor ama sizi de kaybetmemiş oluyor.
  • 28-05-2020, 03:03:50
    #7
    Hemen çıkma oranı için konuşuyorm, çok fazla takılmamak gerekiyor. %0 - %50 arası yeterlidir. Sitenin içeriği önemlidir. Kullanıcıya kısa bilgiler sunan bir platformun vardır, 10 - 20 kelimelik kısa cevaplar, burada hemen çıkma oranını doğal yollarla düşüremezsin. Google zaten bunların farkında, aynı sektörde 2 sitem var mesela bitanesinde %10 çıkma oranı var 120k hiti var diğer sitede %55 çıkma oranı var 185k hiti var. Değişen hiçbirşey yok. Şuanda en popüler olan son yıllarda news sitelerdir, ve adam gibi spam yapan adam başarıya ulaşır. hemen çıkma oranı, sitede geçirilen dakika vs çok takmayın.
  • 28-05-2020, 03:41:51
    #8
    Google bu yüzden "kendimi şanslı hissediyorum" butonunu kaldırmıştır. Tamamen maddi çıkarlar nedeniyle.
  • 28-05-2020, 08:25:15
    #9
    Misafir
    Çok yerinde bir yazı olmuş. 0. konum bu açıdan baktığımızda Google'ın öncelikle kullanıcıdan çok kendini düşündüğünü ortaya koyuyor.