• 19-05-2020, 00:10:42
    #1
    SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?


    Öncelikle SEO uyumlu makalenin ne olduğu üzerine konuşalım. Google botları tarafından sevilen, belirli bir anahtar kelimedeki sıralamanıza olumlu anlamda katkı sağlayacak makale türüne SEO uyumlu makale denir. Bu makalenin olmazsa olmazı makalenin %100 özgün olmasıdır. Yani makalenin tamamının hiçbir kaynakta ya da başka internet sitesinde benzerlik taşımaması gerekir. Cümlenin değil kelime grubunun dahi aynı olmamasına özen gösterilmelidir.

    Makalenin özgünlük testi için ücretli ve ücretsiz farklı tarama araçları bulunur. Bu tarama araçlarından geçirilmeden makaleyi sitede yayınlamamak, en doğru yöntem olacaktır.


    Makalenin Okunabilirliği, İmla ve Noktalaması

    Makalenin tamamında hiçbir imla hatasının olmaması çok önemlidir. O yüzden yazıldıktan sonra mutlaka bir imla denetiminden geçirilmesi gerekir. Makale, imla ve noktalamaya yönelik hatalar giderildikten sonra sitede yayınlanmalıdır.

    Makaleniz bold, italik ve altı çizili gibi yapılarla zengin bir görünüme sahip olmalıdır. Ayrıca farklı madde imleri kullanarak da yazıyı daha okunaklı bir hale getirebilirsiniz. <ul><li> veya <ol><li> şeklinde liste tarzı madde imleri kullanmak gerekir.

    Makalenin okunabilirliği, akıcı bir üsluba sahip olması, sitenizi ziyarete gelen insanların sitenizde daha fazla zaman geçirmesini sağlayacaktır. Oturum süresi ne kadar yüksek olursa, yani sitenizi ziyarete gelen insanlar sitenizde ne kadar çok vakit geçirirlerse, Google sitenize o kadar değer verecektir. O yüzden makalenin okunabilir düzeyde olması, okuyan kişiyi sıkmaması, akıcı bir üsluba sahip olması son derece önemlidir.

    Makalenin okunabilirliği tabii ki sadece üslup ile ilgili değildir. Aynı zamanda makalenin okuyucuya bir şeyler katması ve okuyucunun aklındaki sorulara yanıt vermesi gerekir. Hatta yazınızı okuyan kişi, yazınızı okuduğu anda içeriğinizin linkini başka insanlarla paylaşmayı istemelidir.

    Dolayısıyla bilgi yönünden zengin ve ziyaretçinin aradığı sorulara yanıt olacak nitelikte olması büyük önem arz eder. Bu konuda 5N1K yöntemi ile çalışmak soruların ekseriyetinin yanıtlanmasına sağlayacaktır. Öncelikle "ne" ve "nedir" gibi soruları kısaca cevaplayıp, ondan sonra daha detaylı bir anlatımla yanıtlama yoluna gidilmelidir.


    Doğru Anahtar Kelime Seçimi

    Anahtar kelimenin doğru hedef kitleye hitap ediyor olması çok önemlidir. Anahtar kelime seçimi sektörde doğrudan çalışmakta olan kişiler tarafından belirlenirse hedefe ulaşmak daha da kolaylaşır. Sektör içindeki birinin yönlendirmesi de dikkate alındıktan sonra bu anahtar kelimelerin aranma hacimleri araştırılmalı ve doğru anahtar kelime seçimleri yapılarak makalenin yazılması gerekir.

    Long tail keywords yani kuyruklu anahtar kelimeler seçilmesi, arama motorlarındaki sıralamanıza daha çok katkı sağlayabilir. Çünkü uzun anahtar kelime seçimi, ilgili alandaki rekabetin en az olduğu anahtar kelime seçimini ifade edecektir.

    Örneğin; İstanbul’un Bakırköy ilçesindeki bir su tesisatı firması için yazılan makalede, doğrudan “su tesisatçısı” anahtar kelimesi üzerine çalışmak, SEO noktasında sitenizi çok iyi bir yere taşıyamayabilir. Çünkü rekabetin en yoğun olduğu anahtar kelime seçilmiş demektir.

    "Su tesisatçısı" şeklinde seçilmiş anahtar kelime ile Türkiye’deki bütün su tesisatçısı olan firmalarla rekabet edilmiş demektir. Ancak “Bakırköy su tesisatı” şeklinde bir anahtar kelime seçilirse, sadece kendi ilçesindeki yani İstanbul'un Bakırköy ilçesindeki su tesisatçıları rakip olacağı için, bu anahtar kelime üzerine yazılan makale, SEO noktasında daha hızlı sonuçlar verecektir. Bu yüzden anahtar kelimenin doğru belirlenmesi çok önemlidir.

    Anahtar kelimelerin hem sektörde önemli kelimeler olarak seçilmiş olması hem de ticari anlamda doğrudan etki edecek nitelikte olması gerekir. Aranma hacimleri kontrol edilerek en doğru strateji belirlenmelidir. Direkt olarak en çok aranan kelime üzerine yoğunlaşmak ya da direkt en az rekabet olan kelimelere yoğunlaşmak doğru olmayabilir. Stratejiyi doğru planlamak ve uygulamak gerekir.

    Bu konuda size en güçlü olan rakip sitenin analiz edilmesi büyük önem arz eder. Rakip analizi çoğu zaman size doğru bir SEO stratejisi oluşturmanızı sağlayacaktır.


    Anahtar Kelime Sıklığı Ne Düzeyde Olmalıdır?

    Bu konuda kesin bir yargı olmamakla birlikte, anahtar kelimenin fazla kullanılmasının spam’e neden olduğu konusu tüm webmasterların hemfikir olduğu bir konudur. Gereksiz yere anahtar kelime kullanılması ya da anahtar kelimenin türevi olan kelimelerin gereğinden fazla kullanılması, siteye olumlu değil olumsuz bir etki oluşturur. Bu yüzden makale içerisinde anahtar kelimenin kaç kez geçtiğine çok dikkat etmek gerekir.

    Genel kabul görmüş olan anahtar kelime sıklığı %2-%3 şeklindedir. Yani 300 kelimelik bir makalede anahtar kelime 6 kez geçse yeterli olacaktır. Bazı kaynaklarda %1 şeklinde anahtar kelime kullanımının daha etkili olduğu da belirtilmektedir.

    Makalede Alt Başlık Kullanılmalı mıdır?

    Makaledeki başlık etiketleri ve başlık seçimi SEO'nun en önemli kısımlarından biridir. Alt başlık seçimlerinin doğru şekilde yapılması, makalenin okunabilirliği için de oldukça önemlidir. O yüzden özellikle de ana başlığın ilgi çekici olması, sadece başlığı gören birinin yazıya tıklayarak okumasına neden olacak şekilde olması çok önemlidir.

    Başlıkların içerisinde anahtar kelimenin de olması gerekir. Mümkün olduğu düzeyde başlığın içinde ya doğrudan anahtar kelime ya da anahtar kelimenin türevi olabilecek kelimeler olmalıdır.

    Başlıkların "..." olarak gözükmemesi için Moz tarafından bir araştırma yapılmış ve başlıkların 70 karakterden daha kısa olması gerektiğini belirtilmiştir. Lakin "W / A /" gibi karakterlerin "i / t" gibi kelimelere göre daha fazla yer kapladığını da tespit etmişlerdir. (kaynak)

    Şimdi gelelim en değerli konumuza... Başlıkların nasıl etiketlenmesi gerektiği konusuna...

    Makalenin ana başlığı H1 etiketi ile yapılmalı, alt başlıklar ise H2, H3, H4 şeklinde devam etmelidir. Ancak burada çoğu webmasterın yaptığı bir hataya değinmek isterim.

    Alt başlıkları her zaman bu sıralamaya göre yaparlar ki bu çok yanlıştır. Yani ilk başlık H1, sonraki başlık H2, sonraki başlık H3 vs. şeklinde yapılmamalıdır. Burada esas olan şey, bu H etiketlerinin hiyerarşik sıra ifade ettiğidir. Ne anlatmak istediğimi bir örnekle açıklamak gerekirse durum şu şekildedir. Örneğin; Akciğer Kanseri ile ilgili bir makale yazdığımızı düşünelim. Başlıklar şu şekilde olmalıdır:

    H1: Akciğer Kanseri
    (Burası makalemizin ana başlığıdır.)

    H2: Akciğer Kanserinin Belirtileri
    (Burası makalemizin ana başlıktan sonra hiyerarşik yapıda gelen ikinci başlığıdır.)
    H3: Sürekli Hale Gelen Öksürük
    H3: Ses Kısılması
    H3: İştah Kaybı
    H3: Ani ve Hızlı Şekilde Kilo Kaybedilesi
    (Dikkat ettiyseniz her başlık için ayrı bir H değeri atamayıp her birini H3 etiketi ile adlandırdık. Örneğin; sürekli gelen öksürük başlığı altında bir metin olacaksa, sonra Ses Kısılması için ayrı bir başlık açılacaksa bu başlık H4 değil yine H3 olmalıdır. Çünkü biz şu anda “Akciğer Kanserinin Belirtileri” şeklinde verdiğimiz H2 başlığının altındaki başlıkları oluşturuyoruz. Dolayısıyla bu başlıkların her biri H3 etiketi ile atılmalıdır. Çünkü aynı hiyerarşik yapıdaki başlıklara devam ediyoruz.

    H2: Akciğer Kanserinin Türleri
    (Burada yeniden H2 başlığı oluşturduk. Çünkü bir önceki H2 olan başlıkta akciğer kanserinin belirtilerinden bahsetmiştik. Şimdi ise türlerinden bahsedeceğiz. Dolayısıyla bir önceki H2 başlığımız ile aynı hiyerarşik yapıda bir detaydan bahsediyoruz. O yüzden akciğer kanserinin türlerinden bahsedeceğimiz bu başlık H2 etiketi almalıdır.)
    H3: Küçük Hücreli Akciğer Kanseri
    H3: Küçük Hücreli Olmayan Akciğer Kanseri
    (Akciğer kanserinin türlerinden bahsettiğimiz bu başlıklar, H3 olarak yapılmalıdır. Çünkü türlerini tek tek anlatmaya başlıyoruz.)

    H2: Akciğer Kanseri Tedavisi
    (Yeniden H2 hiyerarşisinde bir başlık açtığımız için H2 olarak etiketliyoruz. Bunun altında tek tek tedavi yöntemlerini açarken de H3 yapacağız, çünkü şu an bu başlığın altındaki başlıkları oluşturuyoruz.)
    H3: Cerrahi Tedavi
    H3: Radyoterapi
    H3: Kemoterapi
    H3: İmmünoterapi

    Başlıkların bu örnekte de verdiğimiz tarzda doğru hiyerarşik yapıyla oluşturulması gerekir. Direkt olarak ilk başlık H1, ikincisi H2, üçüncüsü H3, sonraki H4 vs. şeklinde yapılmamalıdır. Bu doğru bir başlık etiketi değildir. Başlık etiketleri, hiyerarşik yapıyı ifade eder. Dolayısıyla bu hiyerarşik yapıya göre etiketleme yapmak gerekir.


    Makalenin Kelime Uzunluğu Ne Kadar Olmalıdır?

    Bu konu da yine ihtilaflı olmakla birlikte, webmasterların hemfikir olduğu bazı görüşler vardır. Ben direkt olarak herkes tarafından genel kabul görmüş olan detaylardan bahsedeyim...

    Yazdığınız içeriğin ne amaçla yazıldığı büyük önem arz eder. Eğer bir e-ticaret siteniz varsa, bu sitenin blog kısmında farklı, ürün açıklamalarında farklı, kategori açıklamalarında farklı, marka sayfanızda farklı içerikler bulunacaktır. Bunların her biri için tahmini rakamlar vermek gerekirse:

    - Kategori sayfalarınız için en az 300 – 350 kelimelik içerik olmalıdır. Üst sınırı da 2.000 kelimeye kadar çıkabilir. Ancak uzun olmasındansa, en faydalı kaç kelime olması gerekiyorsa o kadar olmalıdır.

    - Ürün sayfalarınız için en az 150 kelimelik içerik olmalıdır. Bunda üst sınırı biraz daha düşük tutulabilir, çünkü ürün açıklamalarının uzun olması ziyaretçilerin gözünü yoracaktır. Google botları tarafından da gereksiz içerik olarak algılanabilir.

    - Blog kısmındaki makaleleriniz en az 300 kelime olmalıdır. Bu kısımda yine üst sınır 2.000 kelimeye kadar çıkabilir. İçeriğin en doğru şekilde anlatımı kaç kelimede olması gerekiyorsa, o düzeyde olmalıdır. Sadece kelime doldurmaya yönelik yazılıyorsa, bunun da faydasından çok zararı olacaktır. En ideal kaç kelime olacağı, yazılan içeriğe göre farklılık gösterebilir.

    - Marka sayfalarınızın makalesi en az 200 kelime olmalıdır.

    Ayrıca konuyla ilgili serpIQ tarafından 2012 yılında yapılan 20 binden fazla anahtar kelimeyi içeren bir araştırma paylaşılmıştır. Araştırmaya göre uzun içeriklerin daha fazla rağbet gördüğü net olarak anlaşılmıştır. Aşağıdaki fotoğraf serpIQ aittir:


    Her ne kadar makalenin uzun olmasının bir avantaj olduğu görülse de, sadece kelime doldurmaya yönelik yapılan çalışmalarda hem ziyaretçiler açısından hem de Google botları açısından olumsuz etki oluşturur. Aynı şeyleri dönüp dolaştırıp tekrar yazarak kelime sayısını artırmaya çalışmak anlamsızdır. Konuyla ilgili Google'da şu bilgiye yer verilmektedir: (Kaynak)

    (Bahsetmeyi unuttuğum detaylar varsa yorum olarak yazabilirseniz konuya ekleyebilirim. Umarım faydalı olmuştur. İyi forumlar dilerim.)
  • 19-05-2020, 00:16:02
    #2
    Çok detaylı güzel bir anlatım olmuş. konuyu kaynak göstererek sitemde yayınlayabilir miyim?
  • 19-05-2020, 00:16:28
    #3
    Harika olmuş gerçekten ellerine sağlık, bu rehberi okuyup anlayanlar için makale yazımı harika bir gelir kapısı olacak
  • 19-05-2020, 01:17:00
    #4
    Başlık:
    Başlıkların ... olarak gözükmemesi için moz tarafından bir araştırma yapılmış ve 70 kelimeden kısa olması gerektiğini belirtmiş. Lakin W / A / gibi kelimelerin i / t gibi kelimelere göre daha fazla yer kapladığını da tespit etmişlerdir. (kaynak)

    Resim altı yazısı:
    Resim altı yazısına ise direkt Hakan Arık'ın cevabını örnek bir yanıt vermek istiyorum (kaynak)

    Alakasız kelimeler
    Bir örnekle kaynak göstermek gerekirse; kimse, nerelisin diye birisine sorduktan sonra tekrardan nereliydin, nerede doğdun, doğduğun yer neresi gibi sorular sormadığından cümlelerde de aynı kelimeleri tekrar etmek kullanıcıyı olumsuz etkiler. Ben demiyorum Google diyor (kaynak)

    Anahtar Kelimeler

    Futbolu oynamak için kuralları bilmek gerekir. Anahtar kelimeleri kural olarak düşünürsek; bunların kullanım kuralları vardır. Kuralları öğrenelim (kaynak)
    Yoğunluğu tartışılıyor yüzde 2 olmalı 3 olmalıdır diye lakin bir kaynakta yüzde 1 diye ifade ediliyor (kaynak) Bence, olaya sadece tek anahtardan bakmayıp farklı anahtar kelimeleri de cümlenin anlamını bozmadan yüzde 1 civarında bırakmak. Diğer anahtar kelimelerimizi de kullanacağımızdan daha sağlıklı bir verim alacağımızı düşünüyorum.

    Makalenin uzunluğu;

    serpIQ tarafından 2012 yılında yapılan 20 binden fazla anahtar kelimeyi içeren bir araştırma paylaştı. Araştırmaya göre uzun içeriklerin daha fazla rağbet görüldüğü anlaşıldı. Fotoğraf serpIQ aittir.


    Başlamak isteyenlere
    Makale yazmak isteyen herkesin Google tarafından paylaşılan içeriği okuyarak başlaması gerekiyor ( bence kaynak ) bir başka kesinlikle bakılması gereken (kaynak)

    Son anahtar kelime belirleme
    Rakibim semrush olsa onun sağlam kelimelerini çalışmak yerine daha düşük ama ilk sıralardaki kelimelerine odaklanırım.

    Buraya meta açıklamasının 140 kelime olmasını yoksa noktalama alana düşer gibi farklı kaynaklı açıklamalar yapmak isterdim ama biraz işim var bugünlük böyle olsun.

    Hatam varsa affola
  • 19-05-2020, 01:30:51
    #5
    Ellerinize sağlık. 2020 yılında bilgi paylaşımlarını görmek gerçekten güzel
  • 19-05-2020, 12:03:51
    #6
    fatihodaci adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Başlık:
    Başlıkların ... olarak gözükmemesi için moz tarafından bir araştırma yapılmış ve 70 kelimeden kısa olması gerektiğini belirtmiş. Lakin W / A / gibi kelimelerin i / t gibi kelimelere göre daha fazla yer kapladığını da tespit etmişlerdir. (kaynak)

    Resim altı yazısı:
    Resim altı yazısına ise direkt Hakan Arık'ın cevabını örnek bir yanıt vermek istiyorum (kaynak)

    Alakasız kelimeler
    Bir örnekle kaynak göstermek gerekirse; kimse, nerelisin diye birisine sorduktan sonra tekrardan nereliydin, nerede doğdun, doğduğun yer neresi gibi sorular sormadığından cümlelerde de aynı kelimeleri tekrar etmek kullanıcıyı olumsuz etkiler. Ben demiyorum Google diyor (kaynak)

    Anahtar Kelimeler

    Futbolu oynamak için kuralları bilmek gerekir. Anahtar kelimeleri kural olarak düşünürsek; bunların kullanım kuralları vardır. Kuralları öğrenelim (kaynak)
    Yoğunluğu tartışılıyor yüzde 2 olmalı 3 olmalıdır diye lakin bir kaynakta yüzde 1 diye ifade ediliyor (kaynak) Bence, olaya sadece tek anahtardan bakmayıp farklı anahtar kelimeleri de cümlenin anlamını bozmadan yüzde 1 civarında bırakmak. Diğer anahtar kelimelerimizi de kullanacağımızdan daha sağlıklı bir verim alacağımızı düşünüyorum.

    Makalenin uzunluğu;

    serpIQ tarafından 2012 yılında yapılan 20 binden fazla anahtar kelimeyi içeren bir araştırma paylaştı. Araştırmaya göre uzun içeriklerin daha fazla rağbet görüldüğü anlaşıldı. Fotoğraf serpIQ aittir.


    Başlamak isteyenlere
    Makale yazmak isteyen herkesin Google tarafından paylaşılan içeriği okuyarak başlaması gerekiyor ( bence kaynak ) bir başka kesinlikle bakılması gereken (kaynak)

    Son anahtar kelime belirleme
    Rakibim semrush olsa onun sağlam kelimelerini çalışmak yerine daha düşük ama ilk sıralardaki kelimelerine odaklanırım.

    Buraya meta açıklamasının 140 kelime olmasını yoksa noktalama alana düşer gibi farklı kaynaklı açıklamalar yapmak isterdim ama biraz işim var bugünlük böyle olsun.

    Hatam varsa affola
    Çok teşekkür ederim hocam. Paylaşımınızdan eklemeler yaptım. Bazı kaynaklarınızın linki çalışmadı, bende sizin anlatımınızı değiştirerek ekledim. Tekrar teşekkür ederim emeğiniz için.

    Başka eklemek isteyen arkadaş varsa çekinmeden yazsın lütfen. Faydalı bir çalışma çıkarmış olalım ortaya.
  • 19-05-2020, 15:02:29
    #7
    Eline sağlık, gerçekten güzel paylaşım.
  • 19-05-2020, 15:46:03
    #8
    Doğru Bilinen Yanlış : hemen Çıkma oranı, Sitenizde bir ziyaretçinin ne kadar süre kaldığı değil, sitenizde gezerken kaç sayfa ziyaret ettiği ile alakalıdır.

    Doğru olan ;

    Oturum Süresi : Sitenizi Ziyaret eden ziyaretçilerin, ne kadar süre sitenizde kaldığı.
    Hemen Çıkma Oranı : Siteyi ziyaret eden kullanıcının sitede kaç sayfa gezdiği.

    Oturum Süresi 20dk olup, hemen Çıkma oranı %85 olan bir siteniz olabilir. (film sitelerinde daha fazladır )

    Konuya Ekleme ; Seo Uyumlu Makalede Olması Gerekenler ;

    Başlıkları maddeler halinde özetlemek: <ul><li> veya <ol><li> şeklinde liste oluşturma.
    Nedir, Nasıldır Kelimeler: Yazı içerisinde tanım yapın. Kısa basit bir cümle ile sorgunun cevabını yazın. Devamında detaylandırın.
    ÖRN: R10 nedir ?
    Cümle: r10,Türkiye'nin en büyük webmaster sitesidir.
    .........detaylar......

    google Snippet üzerinde izlenimlerim bu yönde. Şu an test aşamasındayım.
  • 19-05-2020, 16:06:53
    #9
    MimariuS adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Doğru Bilinen Yanlış : hemen Çıkma oranı, Sitenizde bir ziyaretçinin ne kadar süre kaldığı değil, sitenizde gezerken kaç sayfa ziyaret ettiği ile alakalıdır.

    Doğru olan ;

    Oturum Süresi : Sitenizi Ziyaret eden ziyaretçilerin, ne kadar süre sitenizde kaldığı.
    Hemen Çıkma Oranı : Siteyi ziyaret eden kullanıcının sitede kaç sayfa gezdiği.

    Oturum Süresi 20dk olup, hemen Çıkma oranı %85 olan bir siteniz olabilir. (film sitelerinde daha fazladır )

    Konuya Ekleme ; Seo Uyumlu Makalede Olması Gerekenler ;

    Başlıkları maddeler halinde özetlemek: <ul><li> veya <ol><li> şeklinde liste oluşturma.
    Nedir, Nasıldır Kelimeler: Yazı içerisinde tanım yapın. Kısa basit bir cümle ile sorgunun cevabını yazın. Devamında detaylandırın.
    ÖRN: R10 nedir ?
    Cümle: r10,Türkiye'nin en büyük webmaster sitesidir.
    .........detaylar......

    google Snippet üzerinde izlenimlerim bu yönde. Şu an test aşamasındayım.
    Teşekkürler hocam. Oturum süresi düzeltmesini yaptım. Diğer söylediklerinizden bahsetmiştim kısaca 5N1K şeklinde ve madde imi kullanımı şeklinde. O detayı sonra yeniden ekleyebilirimde... Teşekkür ederim desteğiniz için.