• 07-11-2019, 21:01:30
    #1
    SEO ❤️

    Featured Snippets, Google aramalarında ekstra görsel veya etkileşimli özelliklerle kullanıcılara yaptıkları aramaya göre gösterdiği kısa ve özet cevapları sunduğu sıfırıncı sıradaki (Position Zero) öne çıkan sorgulardır. Kullanıcıların aradıkları bilgiye ulaşabilmesi ve sitenizde dolaşırken aradıklarını daha kolay keşfetmeleri için oluşturulmuştur.

    Bir sitedeki sonucun öne çıkan snippet olup olmayacağına kullanıcı aramalarına verdiğiniz yanıta göre Google otomatik olarak belirler ve sayfanızı öne çıkan snippet olarak belirler. Herhangi bir yapılandırılmış veri veya schema işaretlemesi ile yapamazsınız. Öne çıkan snippet normal snippet'in aksine kendi yazı formatını kendi oluşturmaktadır.

    Featured Snippet ve Google Snippet Farkı
    Öncelikle Google Snippet ne demek buna bakalım. Siteniz hakkında, arama sonuçlarında daha zengin özelliklerde görüntülenmesine yardımcı olabilecek belirli bilgiler belirttiğiniz, sayfanızın içeriğinin ne ile alakalı olduğunu en özet halinde verdiğiniz her bir arama sonucuna Google Snippet denir. Snippet'in çevirisine baktığımızda parçacık veya makasla kesilmiş parça anlamına geliyor.

    Google Snippet adını verdiğimiz veri türleri ise Yapılandırılmış verilere sahip zengin sonuçlar adı altı geçmektedir. Burada verileri siz yapılandırırken, öne çıkarılmış snippet kısmında Google bilgileri sayfanızdan kendi alıp formatını düzenlemektedir. İkisinin birbirinden çok farklı yapısı ve sıralama sonucu bulunmaktadır. Webmasterların işaretleyebileceği verilere biraz daha yakından bakalım.

    Zengin Sonuç Türleri

    Sitenizin arama görünümünü bazı yapılandırılmış veri kümesi kullanarak arama sonuçlarında daha zengin bir görünüme kavuşabilirsiniz. Google'ın şu an itibari ile desteklediği zengin sonuçlar;
    • Makale
    • Kitap
    • İçerik Haritası (Breadcrumbs)
    • Bant
    • Kurumsal iletişim
    • Kurs
    • Eleştirmen yorumu
    • Veri kümesi
    • İşveren Puanı
    • Etkinlik
    • Doğruluk kontrolü
    • SSS (Sık Sorulan Sorular)
    • Nasıl yapılır?
    • İş ilanı
    • Canlı Yayın
    • Yerel işletme adresi
    • Şirket Logo ve Açıklaması
    • Meslek
    • Ürün
    • Soru - Cevap
    • Yemek Tarifi
    • İnceleme snippetleri
    • Site Bağlantıları arama kutusu
    • Metin okuma
    • Abonelik ve Ücretli İçerik
    • En popüler yerler listesi
    • Video
    şeklinde sıralanmaktadır. Yukarıdaki R10 araması sonucunda çıkan zengin sonuçlarda örnek olması açısından kalınla işaretlenmiştir. Zengin sonuçlar hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

    Ekstra olarak buradaki zengin sonuçlara sitenizi Search Console'a eklediğiniz zaman Geliştirmeler kısmından da ulaşabilirsiniz. Bu şekilde işaretlemeyi doğru yapıp yapmadığınıza ne kadar hit geldiğine de bakabilirsiniz.


    Zengin snippetleri inşa etmek çok kolay ve basit bir işlem iken, Featured Snippets bir hayli zor ve karmaşık bir hal almaktadır.


    Featured Snippet Nedir?

    Öne çıkan snippetler kullanıcıların aradıkları sorgunun karşılığını tam anlamıyla cevap verebilecek nitelikteki sayfaları, arama sonuçları sıralamasında bütün sonuçların üstünde yani sıfırıncı sırada gösterir. Bu özelliğe daha fazla soru biçiminde yapılan sorgularda karşılaşmanız olası olsa da birçok farklı şekillerde de karşınıza çıkmaktadır.

    Featured Snippet bloğu, yayımladığınız içerikten bir bölümü, başlığınızı, görseli ve içeriğin URL'sini gösterdiği bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Sitenizin trafiğine, tıklanma oranına ve SEO açısından sıfırıncı sıranın önemi çok büyüktür. Yukarıdaki görselde yazdığım konunun Featured Snippet olarak belirlendiğini görebilmekteyiz. Google'ın sıfırıncı sıradaki içerikleri nasıl seçtiği veya oluşturduğunu anlamak biraz zor. Araştırmalar sonucu ortaya çıkan bazı noktalardan biri, kullanıcı odaklı oluşturulan içeriklerin Google tarafından ödüllendirildiği görülmektedir.

    Size ne kadar kapsamlı olduğunu şu örnek ile açıklayayım.

    " dil yetisi nedir " diye bir arama yaptığınız da Google, R10'daki bir soruyu öne çıkarmış. Fakat konu içeriğine girdiğiniz zaman birden fazla kişinin yanıtlarını birleştirip ona göre bir sorgu çıkarttığını görüyorsunuz. Konu linki



    Moz'un yayımladığı araştırmada öne çıkartılmış snippetlerin aslında sürekli olarak değişiyor olması ve günden güne değerlerinin ve rekabetin daha da artmasını sağladığı görülmektedir. Bazı arama sonuçlarında SERP'ler gün içerisinde birkaç kez değişim gösterebiliyor. Fakat bazı sorguların değişmesi olanaksız ve buralarda Google kendi öne çıkarılmış snippetlerini sunuyor.

    " İzmir gün doğumu " şeklinde yaptığınız bir arama da Google kendi sonucunu yansıtmaktadır. Ya da " Padişah " gibi bir sorgu yaptığınız zaman Vikipedi sonucunu sunduğu için yine bu sonuçta sayfanızın çıkması olanaksız bir hal alıyor.

    Sıfırıncı sıraya nasıl çıkabilirsiniz?
    Featured snippet için birinci sayfada olma gibi bir şart bulunmuyor. Fakat ilk 10 sıradaki sitelerin daha fazla şansı olduğunu Ahrefs araştırmalarında göstermiş. Kullanıcıların yaptığı sorgulardan sonra sayfaların cevaplarından tatmin olma durumlarına göre belirlendiğini unutmamak gerekiyor. Aşağıdaki tabloya baktığımız da yine de sitemizin ilk 5 'te olması gerektiğini anlayabiliriz.

    İlk 5 sırada kendinize yer belirlediyseniz artık sıfırıncı sıraya çıkmak için çaba harcayabilirsiniz. Yukarıdaki görsel örneklerde ilk sırada olmayan sonuçlarında sıfırıncı sırada çıktığını görebiliyoruz.
    Diğer bir örnek:
    https://i.hizliresim.com/JV98Xq.png


    Ahrefs'in 2017'de yaptığı araştırmada DA ve PA 'nın featured snippet için önemli olmadığını bulmuş. Fakat Moz ve Semrush ayrı ayrı yaptıkları çalışmalar içerikler benzer ise domain otoritesinin daha önemli olduğunu keşfetmişler. 3 platformda da şu an için bunun tersi bir bilgi vermedi, moz ve semrush'un domain otoritesinin etkili olduğunu söyledikleri için çoğunluktan dolayı kabul edebiliriz. ( Ama içerik kalitesi birbirine yakın iki site için olduğunu unutmayalım. )

    Sıfırıncı sıra için kesin bildiğimiz şeyler şu ana kadar,
    * İlk sayfada veya ilk 5 arama sonucu içerisinde olmak
    * Kullanıcının sorgusuna yanıt verebilecek içerik oluşturmak

    Diğer bilgiler için biraz daha işin detayına inip aslında neler gerektiğine bakalım.

    Sıfırıncı Sıradaki bir sayfayı nasıl düşürürüz?
    Çalıştığınız kelime de hali hazırda başka bir site öne çıkarılmış snippet olarak bulunuyorsa bu siteyi nasıl oradan düşürebiliriz? Bunun için biraz daha Google'ın istediklerini inceleyip ona göre düşünmek gerekiyor. Hemen örnek ile açıklamaya çalışayım.


    Moz, "Page authority nedir" sorgusunda ilk sırada olmasına rağmen ikinci sıradaki sitenin öne çıkartılmış sorgu olduğunu görüyor. Moz'dan daha doğru bir içerik üretip onların yerine geçmişlerdi. Sayfa başlıkları direkt olarak sorguya yönelik ve cevapları kullanıcıyı tatmin edecek düzeyde özet bir cevaptı. Peki Moz bu durum için nasıl bir yöntem yapmış?

    Konu içeriklerini daha farklı bir yapıda oluşturup soru hedefli bir başlık ve daha anlaşılabilir özet bir cevap ile değiştirmek yeniden #0 pozisyon için yeterli oldu. Kullanıcıların sorgularına daha iyi bir cevap verebilecek ve okuduklarında tekrar arama yapmamalarını sağlayabilecek bir içerik yeterli olmuş. Google kullanıcıların tıkladığı, gezindiği yer yeri kayıt altında tuttuğu için aynı arama sorgusunda hangi sayfanın kullanıcının aramasına yanıt verdiğini bulması o kadar zor değil.

    Aslında yaptıkları sistemin Semantik SEO makale yazımında genel bir ismi bulunuyor. Normal makale yazım tekniklerinin aksine artık farklı bir yapı kullanılıyor Google sonuçları için. Kendim de bu tarz içerikler yazdığım için bu bilgiyi size direkt olarak vermiyorum fakat gizli bir bilgi değil. Küçük bir araştırma sonucu ulaşabilirsiniz.

    Sıfırıncı Sıra için neyi hedeflemelisiniz?
    Sıfırıncı sıra için sunulan özelliklerin daha çok soru kalıpları olduğunu biliyoruz. Bu yüzden 5N1K soru eklerini araştıracağımız anahtar kelimelerimizde kullanmayı unutmamak gerekiyor. Semrush ve Ahrefs gibi araçların sunduğu kullanıcının sordukları sorular önermeleri yine bu konuda etkili olacaktır. Ama bu bilgilerde çoğu alınmış ve doğru olarak işaretlenmiş bilgiler yer alabilir. Yukarıda bahsetmiştim " izmir gün doğumu, ramazan bayramı ne zaman" gibi sorgular öne çıkan snippet üretmemektedir.

    XXX nedir? tarzı sorgular genelde öne çıkarılan snippet'i tetikleyen sorgulardır. Temel çok hit alan sorgular için olmasa da long-tail keyword kısımlarında yardımcı olabilir. Ama buralarda da dikkat etmeniz gereken noktalar sözlük kısmına giren nedir sorularından uzak durmanız. Örnek olarak " Malumatfuruş nedir " dediğimizde Google'ın kendi sözlük snippet'i devreye girecektir.

    Nasıl, neden ve nasıl yapılır tarzı soru kalıpları da yine çok denk geldiğiniz ve hedeflenmesi gereken kelimeler arasında yerini alıyor. Bunlar araştırılması gereken ve sonucuna göre içerik yazılması gereken kelimeler olarak karşımıza çıkıyor.

    Öne çıkarılmış sorguların farklı bir aşaması da İnsanlar bunu da soruyor (People also Ask PAA) , bu sorguda Google tarafından otomatik oluşturuluyor ve sitenizdeki içeriğe göre otomatik alınıyor. Fakat arama sonuçlarındaki yeri belirsiz olabiliyor. En üstte çok nadir çıkıyor fakat ilk sayfada yine de başka aramalara göre daha üst bir konumda bulunabiliyorsunuz. Bunu daha detaylı olarak ilerleyen zamanlarda farklı bir konu olarak açıklayacağım.

    Tekrar konumuza dönecek olursak, Sıfırıncı sıra hedeflerinizi oluştururken Google'ın neden böyle bir şey yaptığını bir anlık olsa da düşünmeniz gerekiyor. Google support kısmından bu özellikleri okursanız bir şeyin çok fazla vurgulandığını fark edebilirsiniz. Mobil ve sesli arama yani aslında bunlar mobil aramalardaki görünümü iyileştirmek için yapılıyor. Öne çıkartılmış snippet'in içerisindeki yazı genelde 40 ila 60 kelimeden oluşan bir özet yazı. Böyle bir arama yaptığınızda mobil cihazınızın ekranında gözükecek tek sonuç öne çıkartılmış sonuç olacaktır.

    Bu bilgiyi Moz'da okudum, " Page Authority nedir " diye bir sesle arama yaptığınızda, Google size Moz'a göre, Sayfa otoritesi ... şeklinde giden bir cevap veriyor. Telefonunuzdan detaylarına bakabileceğiniz gibi arabanızdan veya (abartayım) Google glass ile sorulmuş bir soru olduğunu bir düşünmeniz gerekiyor. Bu cihazlarda kısa, net ve direkt bilgi gerektiren cevapların olması gerekmektedir. İçeriklerinizi oluştururken bunlara dikkat edebilirsiniz.
  • 07-11-2019, 23:12:32
    #2
    Emeginize saglik, yazi guzel...

    Aslında yaptıkları sistemin Semantik SEO makale yazımında genel bir ismi bulunuyor. Normal makale yazım tekniklerinin aksine artık farklı bir yapı kullanılıyor Google sonuçları için. Kendim de bu tarz içerikler yazdığım için bu bilgiyi size direkt olarak vermiyorum fakat gizli bir bilgi değil. Küçük bir araştırma sonucu ulaşabilirsiniz.


    Burada neyi kastettiginizi sorabilir miyim?
  • 07-11-2019, 23:53:15
    #3
    Bilmeyenler için çok yararlı bir kaynak olmuş ellerinize sağlık.

    https://moz.com/blog/featured-snippets-qa

    Ayrıca bakabilirsiniz
  • 12-05-2020, 16:47:38
    #4
    Çok güzel bir anlatım olmuş hocam. 5. site ile 6. site arasındaki uçurumu bilmiyordum ben mesela. Hatta ilk 3 siteden alır diye düşünmüştüm ama Ahrefs öyle demiyormuş Sayende öğrenmiş olduk hocam emeğinize sağlık.
  • 02-04-2021, 15:18:12
    #5
    Ve Featured Snippets özelliği ile kullanıcı ihtiyacı olanı orada görür sitenize bile girmeye gerek kalmaz çeker gider. Site sahibinin bu durumda eline ne geçer?
  • 02-04-2021, 21:21:31
    #6
    white35 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Ve Featured Snippets özelliği ile kullanıcı ihtiyacı olanı orada görür sitenize bile girmeye gerek kalmaz çeker gider. Site sahibinin bu durumda eline ne geçer?
    Hocam ben buna katılmıyorum. Aksine daha fazla kullanıcı çekiyor. Çünkü, öne çıkarılan snippet'lerde içeriğin tamamı veya tam detayı verilmiyor. Ben bile arama yaptığım konularda snippetta gösterilen sonucu tatmin edici bulmayıp tıkladığım oluyor, bu oran %95 diyebilirim kendim için. Aynı şekilde öne çıkarılmış bir sayfam içinde geçerli 10/9'u mutlaka siteyi ziyaret ediyor.
  • 02-04-2021, 21:34:22
    #7
    ru1ns adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hocam ben buna katılmıyorum. Aksine daha fazla kullanıcı çekiyor. Çünkü, öne çıkarılan snippet'lerde içeriğin tamamı veya tam detayı verilmiyor. Ben bile arama yaptığım konularda snippetta gösterilen sonucu tatmin edici bulmayıp tıkladığım oluyor, bu oran %95 diyebilirim kendim için. Aynı şekilde öne çıkarılmış bir sayfam içinde geçerli 10/9'u mutlaka siteyi ziyaret ediyor.
    Hocam bazende benim dediğim gibi oluyor ne yazık ki. Örnek veriorum kuşlar ne renktir snipetında mavi yazıyorsa bitti gitti kimse girmiyor
  • 02-04-2021, 21:39:22
    #8
    white35 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hocam bazende benim dediğim gibi oluyor ne yazık ki. Örnek veriorum kuşlar ne renktir snipetında mavi yazıyorsa bitti gitti kimse girmiyor
    Katılıyorum, bazen snippeti çok güzel bir şekilde tamda olan ihtiyacın bilgiyi, kısa ve öz şekilde alıyor Makale üzerinde ufak değişikler yaparak bu durumun üstünden gelinebilir fakat forum sitelerinden alınan snippetlarda durum biraz daha zor.
  • 02-04-2021, 21:45:30
    #9
    Snippet iyidir. bir kaç kelimede snippetdeyim. 10 ile 20 arası bir trafik var. Ama önemli olan size göre aranma kelimelerinde değil. İnsanların aradığı kelimelerde ZERO sonuçlarında çıkmak. Zaten ondan sonrası iyi bir yol kat etmenizi sağlayacaktır. Öncelikle lokasyonda görünür sonrasında başka bölgelerden girildiğinde makalenin kalitesine göre sizi sıralamada diğer bölgelerdede tutar. Yalnız şunu unutmamak gerek ki, bu sıralamaları elde etmek için kendi kafanızdan kelime uy durmamanız gerek. Yani aranmayan kelimelerde gelip yazıp çıkarsanız, bir anlamı kalmaz. @ptcN; harika açıklayıcı makale olmuş. Eline ve emeğine sağlık