• 02-03-2008, 13:18:31
    #1
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    Bu rehber size WordPress ile yaratmış olduğunuz internet sayfalarınızı, arama motorlarında nasıl üst sıralarda gösterebileceğinize yardımcı olacak ipuçlarından oluşmaktadır. Yapmanız gereken ince ayarlar, uygulumanız gereken adımlar ve yardımcı programlar yazının devamında yer almaktadır.

    Başlık ve Açıklama

    Sitenizin başlığı oldukça önelidir. Arama motorlarında sayfanız sıralanırken üst yada alt sıralarda yer almanıza yardımcı olur. Bu yüzden en uygun başlığı seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Ayrıca aşağıda size tavsiye edebileceğim bir başlık etiketi veriyorum.
    <title><?php wp_title(”); ?><?php if(wp_title(”, false)) { echo ‘ |’; } ?> <?php bloginfo(’name’); ?></title>
    Yukarıdaki kod şu şekilde gözükecektir. “Mesaj Başlığı | Kişisel Sitem”
    Site açıklaması (description) hedeflenmiş anahtar kelimeler (keyword) içermelidir. Fakat bunu abartmayın. Site açıklamanızı META taglar veya Add Meta Tags eklentisi yardımıyla değiştirebilirsiniz. Örneğin siteniz son model arabalar üzerineyse (ve eğer hedeflenmiş anahtar kelimeniz son model araba ise) iyi bir açıklama (description) şu şekilde olmalı:
    “Benim son model araba sitem, internet üzerinde son model arabalarla ilgili bilgiler bulabileceğiniz bir sitedir. Son model arabalar hakkında bilgilere buradan ulaşabilir ve site üyeleriyle son model arabalar hakkında görüş alışverişinde bulunabilirsiniz.”
    Kalıcı Bağlantı (permalink) Yapısı

    Wordpress’de kalıcı bağlantı (permalink) yapısını değiştirmekte ve istediğiniz gibi kullanmakta özgürsünüz. Gerekli ayarları Wordpress Kontrol Paneli >> Seçenekler >> Kalıcı Bağlantılar kısmından yapabilirsiniz. Bir çok kalıcı bağlantı yapısı olmasına rağmen en iyi yapı “/%postname%/” dir. Neden? Çünkü kırık linkler olmadan mesajları yeniden yayınlama yetisine sahipsiniz. Ve bu şekilde yapacağınız bağlantılar, arama motorlarından daha çok hit elde etmenize yarayacaktır. Bildiğiniz gibi uzun dizinleri botlar sevmez.

    Ayrıca htaccess dosyasın “301 yönlendirme” de koyabilirsiniz. Bunu yaparak sadece bir URL’ye (www ile veya www olmadan) sahip olursunuz. Bu arama motorları tarafından sadece bir derece almanızı sağlar.

    Blog Navigasyonu

    Blogunuzun navigasyonu arama motoru optimizasyonunda oldukça önemli bir rol oynar. Linklere nofollow tagı koymanız linkleri işlevsiz kılar. Linkleri nofollow kullanmanız sadece yorumlarda bulunan linkleri etkisiz hale getirmek için önerilir. Aksi taktirde eklenen linkler harici link sayısını arttırır ve iyi değildir..
    Sitenizde tüm linklerin erişilebilir olduğundan emin olun. Arama motorları kırık linkleri sevmez.

    Alternatif (Anchor Text) Metin

    Mesaj başlıklarını akıllıca seçmeliniz. Çünkü mesaj başlıklarınız, mesajlarınız için alternative metin olacaktır. Eğer mesajınız kedilerin davranışları hakkında bir deneyimse ise başlık olarak “kötü tecrübe ahhh” şeklinde bir cümle kullanmayın. “Kedilerin Davranışları Hakkında Tecrübem” olarak kullanacağınız başlık daha olumludur çünkü anahtar kelimeleri içerir. Ve ayrıca anlamsız kelimeler arama motorları tarafından değerlendirilmeye alınmaz.
    Unutmadan, resimler için alternative metin kullanmasanız da olur. Çünkü arama motorları alternative metinleri, resimlerden okuyamazlar.

    Backlink Edinme

    Backlink konusunu es geçmemek lazım, backlink edinme arama motoru optimizasyonunun bel kemiğidir. Ve eğer bir site istediği yere ulaşamıyorsa kaliteli backlinklere sahip değil demektir. Bir çok backlink edinme yönetmi var. (daha sonar bunları da yazacağım) Fakat bunları bir kısmı bloglar için önemsiz..

    İşte bir kaç backlink edinme yolu:

    Blog mesajlarınızı sosyal imleme sitelerine ekleyin. Digg, Sphinn gibi sitelerden trafik alabilirsiniz. Ve sitenizi ziyaret edenler size link verebilirler. Yapmanız gereken özgün ve etkileyici yazılar yazmak ve sosyal imleme sitelerine yollamak. Ve sonrasında insanların yazılarınızı beğenmesini bekleyin. Gerçekten oldukça basit..
    Popüler sitelere blogunuzu kayıt ettirin. Bunu yaparak sitenize trafik sağlarken aynı zamanda tanınmasını sağlarsınız. Çünkü popüler siteler bir çok insane tarafından bilinir ve sitenizin arama motorları tarafından indexlenmesine yardımcı olur.
    Daha fazla backlink edinme yöntemleri için, Backlink Rehberi‘ni okuyun.

    SEO için Önerilen Eklentiler

    Aşağıda sitenizin daha iyi bir pozisyona sahip olması için yararlı olabilecek bir kaç eklenti var. Bunları iyi bir şekilde kullanabilirseniz sitenizin pozisyonunu yükseltebilirsiniz.
    All-in-One SEO Pack
    Bu eklenti blogunuzun başlığını, açıklamasını ve diğer seo etkenlerinin düzenlenmesini sağlar. Kişisel fikrim bu eklentinin mutlaka kullanılması yönünde.
    Share This
    Alex King tarafından yazılan bu eklenti, sitenizin daha fazla tanınmasına yardımcı olur. (daha çok ziyaretçi, daha çok backlink ve daha iyi pozisyon..)
    Similar Posts
    Bu eklenti son yayınladığınız mesajınız ile ilgili olan mesajları gösterir. Ziyaretçilerinizin ilgili mesajlara daha rahat ulaşmasına olanak sağlar.
    Sitemap Generator
    Bu eklenti Dagon Design tarafından geliştirildi. Bildiğiniz gibi sitemap’ler arama motorları için nir rehber niteliğinde. Ve sayfalarınızın tanınmasını kolaylaştırır. Bu eklenti de olmazsa olmalazlardan.

    Kaynak : WordPress Seo Rehberi
  • 02-03-2008, 14:51:56
    #2
    teşekkürler.ama wordpress'e açılsaydı daha iyi olurdu sanki.
  • 02-03-2008, 21:32:46
    #3
    oyuncul adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    teşekkürler.ama wordpress'e açılsaydı daha iyi olurdu sanki.
    Burası daha uygun olur diye düşündüm.
  • 06-03-2008, 18:45:21
    #4
    bu similar post u nasıl kullanacağız ben bu eklentiyi yükledik version 2.3.6 etkinleştirdim fakat siteye bi kod filan mı eklemek gerekiyor anlayamadım?
  • 06-03-2008, 20:32:31
    #5
    <ul><?php similar_posts(); ?></ul>
    Nerede gözükmesini istiyorsan bu kodları oraya eklemelisin