• 19-02-2008, 16:38:01
    #1
    Üyeliği durduruldu
    SEO İngilizce Search Engine Optimization kelimesinin kısaltmasıdır. Türkçe olarak Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir.
    Site veya sayfalarınızın Arama Motorları tarafından daha kolay bulunup indekslenmesi ve arama sonuç sayfalarında üst sıralarda çıkmasını sağlamak amacıyla site veya sayfalarınıza uygulanması ( ihmal edilmemesi) gereken işlemlerden biridir. Sitenizin içeriği ve görselliği ne kadar iyi olursa olsun, siteniz ziyaret edilmediği sürece getirisi olmayacaktır. Sitenizi bulunabilir yapmak için arama motorları ile uyumlu yapı oluşturmalısınız. Arama motorlarında ilk sıralarda yerinizi alabilmek için, SEO kurallarını bilmek ve sitenize uygulamak gerekmektedir. Yapılan her uygulama sizin bulunabilirliğinizi arttıracaktır.
    SEO, ilk yıllarda web sayfalarının Meta taglarında yapılan çalışmalardı. SEO arama motorları gibi gelişmektedir. Burada sadece meta taglara değinilmiştir.
    Meta taglarda yaptığınız işlemler ziyaretçi tarafında görüntülenmez. Bu nedenle web sayfalarının yapısı bozulmadan uygulanabilecek bir yöntemdir. Bu çalışma gereklidir ama arama motorlarında ön sıralarda çıkabilmek için yapılması gereken işlemlerden biri (%1-%10) olarak bilinmelidir. Sayfaların tasarım sırasında yada tamamlandıktan sonra işlemlerin yapılabilmesi ve sayfa tasarımını etkilememesinden dolayı rahatlıkla uygulanabilir.

    Birçok site meta taglarda hiç bir işlem yapmadığı halde ilk sıralarda çıkabilmektedir. Bu sitelerin farklı iç ve dış dinamiklerini sağlamalarındandır.

    Unutulmamalıdır ki arama motorlarının amacı aratılan kelime ile en ilgili sayfaları ilk sıralarda çıkarmaktadır. Bunu sağladıkları sürece en çok kullanılan arama motoru olurlar. Dolayısıyla asıl olan sitenin sahip olduğu özelliklerdir.

    Arama motorları sayfaları değerlendirirken;sayfada asıl içeriği yada anlatılmak istenen bölümü üst bölümleri kabul eder. Bu sebeple bir sayfada yukarıdan aşağı ve soldan sağa doğru içeriğe verilen önemin azaldığını varsaymaktadırlar. Eğer sitenizin en önemli olan bölümü olan üst taraflarına gereksiz meta taglar ile doldurursanız, sitenizin ön planda yer almasını istediğiniz bölümlerine verdiğiniz önemi, ilgililiği azaltmış olursunuz.

    Web sitenizdeki sayfalarda bulunması artı değer katacak meta tag örnekleri;


    head>...</head> etiketleri arasına bulunması gereken meta taglar


    <title>BAŞLIK veya Sayfanın Temel Konusunu anlatan kısa cümle </title>

    Açıklaması: title : Sayfanın ana konusu yada temel açıklaması. Arama motorları için en önemli meta <title> etiketidir. 80 karekteri geçmemesi gerekmektedir.80 karakterden sonrası spam sayılır. Bilgilerin ilgili sayfanın içeriğinden " sayfada bulunan" kelimeleri seçmeniz önemli yoksa hiçbir katkı sağlanmayabilir.


    <meta name="description" content="tanım, içerik metni">
    Açıklaması: description : Sayfanın tanımı .200 karakteri geçmemelidir.Bilgilerin ilgili sayfanın içeriğinden " sayfada bulunan" kelimeleri seçmeniz önemli yoksa hiçbir katkı sağlanmayabilir.




    <meta name="keywords" content="anahtar kelimeler">
    keywords : Arama motorları için sayfa içeriğini tanımlayacak sözcükler.Kelimeler arasında mutlaka virgül olması gerekmekte ve 20 kelimeyi geçmemesi gerekmektedir.Çok fazla kelime eklerseniz sitenizi spam yapıyor diye arama motorları aşağı sıralara çeker. Aynı kelimeyi defalarca tekrar etmekte spam sayılmaktadır.Bilgilerin ilgili sayfanın içeriğinden " sayfada bulunan" kelimeleri seçmeniz önemli yoksa hiçbir katkı sağlanmayabilir.


    <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1254">
    Açıklaması: charset=windows-1254 : tarayıcı Windows'ta Türkçe karakter seti kullanır .

    veya

    <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-9">
    Açıklaması: charset=iso-8859-9 : tarayıcı Windows dışı uygulamalarda Türkçe karakter seti kullanır .




    <meta name="content-language" content="tr">
    language : Sayfada kullanılan dil
  • 19-02-2008, 17:15:47
    #2
    Önemli bilgiler ama ne yalan söyleyeyim ipucu felan deyince yeni birşey olduğunu düşündüm Ama yine de çok önemli tabi . Teşekkürler
  • 19-02-2008, 17:53:55
    #3
    İpucu denilemez pek çünkü çok bilinen bir nokta.

    + meta tag örnekleri (başka):
    <meta name="rating" content="General">
    <meta name='robots' content="index,follow" >
    <meta name="publisher" content="R10">