• 14-01-2008, 05:22:03
    #1
    Anahtar kelimelerin belirlenmesi aslında sadece Google için değil diğer arama motorları için de geçerlidir.
    Doğru anahtar kelimelerin seçilmesi optimizasyonun belki de en önemli adımlarından birisidir. Anahtar kelimelerin adedi ve içeriği optimizasyon stratejinize büyük ölçüde yön vereceğinden bu safha üzerinde zaman harcarken bilinçli ve özenli olmaya özen gösterin.
    Temelde anahtar kelimeleriniz ne çok kısa, ne de çok uzun olmalı. Bir genelleme yapmak doğru olacaksa sadece bir kelimeden oluşan anahtar kelimeler yeterince açıklayıcı değildir. Misal olarak 2. el Ford marka bir araba arayan birisi arama motorlarında sadece "araba" yazarak bir arama yapmaz. Eğer böyle bir arama yapılsa dahi ilk sayfada çıkan sonuçlardan istenen sonuç çıkmazsa, arayıcı büyük bir ihtimalle arama sorgusunu değiştirerek yeni bir arama yapacaktir. (Or: Kelepir Ford, ikinci el Ford, İstanbul'da kullanılmış Ford arabalar vb.)
    Buna ilaveten genelde sadece bir kelimeden oluşan anahtar kelimeler için rekabet çok daha fazladır. Rekabet fazla olduğu için ilk sayfada görünme şansınız bir o kadar da azalır. Farzedelim ki web sitesi olan bir araba galeriniz var ve işinizi internet ortamında pazarlayıp daha fazla müşteri çekmek istiyorsunuz. "araba" anahtar kelimesi için Google yaklaşık 15.100.000 sonuç gösteriyor. Bu sonuçların büyük bir çoğunluğu belki de sizin direk rakibiniz değil fakat sadece bir kelimeden oluşan anahtar kelimeleri seçerek zamanınızı, enerjinizi veya paranızı boşa harcamayın derim. Özellikle siteniz daha çok yeniyse, çok fazla içeriğiniz yoksa ve yeterince backlinkiniz yoksa bence bir kelimelik anahtar kelimeler üzerinde hiç durmayın.
    Öte yandan gereğinden uzun anahtar kelimelerin seçilmesi de anlamsız olur. Evet daha fazla kelime kullanarak kullanıcılar daha fazla açıklayıcı arama sorgusu oluşturabilirler fakat çoğumuz arama yaparken oturup hikaye yazmaya çalışmayiz. Mesela "İstanbul'da 2000 model ve üstü düz vites ford ******" sorgusu bence gereğinden çok uzun. Böyle bir arama yapan kişi sayısı çok azdır. Böyle bir arama yapanların sayısı çok olmasa da benim için yeterlidir diyorsanız, Gööğle yukarıdaki arama için sadece 65 sonuç gösteriyor. İlk sayfada çıkmış olsanız dahi kullanıcı arama sonucu adedini gördükten sonra sayfanın en tepesinde dahi olsanız daha sizin sitenizin bağlantısına tıklamadan sorgusunu değiştirebilir.
    Peki ideal anahtar kelime uzunluğu ne olmalıdır? Bu içinde bulunduğunuz endüstrinin yapısına göre değişir fakat genel olarak iki ila beş kelime arasında olmalıdır diyorum. Bazen iki kelimelik anahtar kelimeler bile yeterince açıklayıcı olmayabilir ve bazı iki kelimelik anahtar kelimeler için müthiş bir rekabet olabilir. Bu yüzden iki kelimelik anahtar kelimeler seçimi hakkında hem olur hem olmaz diyorum. Ama kanımca anahtar kelimelerinizin uzunluğu kesinlikle üç ila beş kelime arasında olmalıdır.
    Uzun lafın kısası şudur: Bir kelimelik anahter kelimeler çoğu zaman yeterince açıklayıcı olmayacağı için bu tip kelimeler için günlük arama rakamları yüksek olsa da eğer bu kelimeler için ilk sayfada çıksanız bile çok yüksek oranda dönüşüm (conversion) rakamları yakalayamayabilirsiniz. Ayrıca bu kelimeler için rekabet daha yüksek olacağından bu kelimelerden azami ölçüde kaçının.
    Hiç bir zaman yedi, sekiz veya daha fazla kelimeden oluşan anahtar kelimeler kullanmayın. Bu tip kelimeler yeterince trafik üretemeyeceği için ilk sayfada çıksanız bile size fazla bir getirisi olmayacaktir
    İki ila beş kelimelik anahtar kelimeler genelde hem trafik, hem anahtar kelimenin açıklayıcılığı, hem de rekabet açılarından optimal ve akılcı anahtar kelime uzunluğudur.
    Anahtar kelime seçiminde sikca sorulan bir baska soru da optimize edilecek anahtar kelime listesine bazı genel yazım yanlışlarını da eklemeli miyiz? (Aklıma şu an güzel bir örnek gelmiyor ama madem arabayla ilgili örnek vermeye başladık o zaman arabayla devam edelim. Mesela "araba" yerine "arraba" veya "araaba") Benim şahsi kanaatim yazım hatalarından mümkün olduğunca kaçının. Arama motorları sorgulamasında yazım hataları tahmin ettiğinizden de fazla oluyor. Bunu ben de yapıyorum, siz de yapıyorsunuz ve şüphesiz hedef müşterileriniz de yapıyor. Şimdi bana "O halde neden bu kelimeler üzerinde
    durmuyoruz?" diye soracaksınız. Evet belki de "araba" yerine "arraba" anahtar kelimesi için çok daha az rekabet var. ("araba" için 15.100.000; "arraba" için 37.400) o yüzden ilk sayfa da çıkma şansınız çok daha fazla. Fakat ilk sayfada çıksanız bile bakalım arayıcılar sizing sitenize gelecek mi?
    Google’da “arraba” diye arama yaptığınızda
    arraba - Google'da Ara
    Sayfanın tepesindeki
    “Bunu mü demek istediniz? araba”
    yazısını göreceksiniz. Diğer arama motorları da Google gibi anahtar kelimenin doğru yazılımını tavsiye eden bu tip düzeltici mekanizmaları kullanmaya başladı. Geçenlerde şu an kaynağını hatırlayamadığım bir makaleye göre kullanıcıların yüzde 85’inden fazlası (ben de şahsen bu yüzde 85’in içersindeyim) kelimenin doğru yazım biçimini tercih ederek yukarıda örnekde olduğu gibi “araba” bağlantısını tıklayarak o kadar emek sarfederek ilk sayfaya çıkmaya başardığınız “arraba” kelimesi için sitenize bakmadan belki de sitenizi bir daha görmemek üzere uzaklaşacaklar.
    Buna ilaveten eğer yine de hayır kardeşim ben yazım hataları için de optimizasyon yapacağım diyorsanız, bu yazım hatalarının sitenizde gözükmesine de gık çıkarmamalısınız. Ben şahsen örneğimizdeki galeri sahibi olarak sitemin başlığının “satılık arraba” olmasını istemem. Öte yandan ben kurnazim, optimizasyon etiği falan dinlemem, yazım hatalarımı site ziyaretçilerinden saklarım diyorsanız o sizin tercihiniz ama daha sonra neden sandbox’a girdim veya Google sitemi neden sildi diye kızmayın.
    Bundan başka aklınızdan geçen anahtar kelimeler hakkında rakiplerinizi iyi etüd edin. Hedeflediğiniz kelimeler hakkında arama motorlarında ilk sayfada çıkan siteleri dikkatle inceleyin. Sitenizin içeriğini, sayfa adedini, backlinklerinizi vs. rakiplerinizinkiyle karşılaştirip gerçekçi bir analiz yapın. Eğer diğer sitelerin size karşı bariz bir üstünlüğü varsa onların seviyesine gelinceye kadar sabırlı olun. Rekabeti daha az olan kelimeler üzerinde yoğunlaşın. Unutmayın ki zafere giden yol küçük çarpışmaları kazanmaktan geçer. Kurtuluş Savaşını kazanmak istiyorsanız önce Birinci İnönü Muharebesini kazanın! Rakiplerinizin aklına gelmeyen ama müşterilerinizin kullanabileceğini düşündüğünüz alternatif anahtar kelimeler araştirin. Çok boyutlu düşünün. Unutmayın ki isabetli anahtar kelimelerin seçilmesi Arama Motoru Optimizasyonun hayatı parçalarından biridir. Optimizasyon stratejinizi doğru taşlar üzerine oturtamazsanız binanızın temeli çürük olacak ve siteniz çok başarılı olamayacaktir. Herkese bol şans ve iyi çalışmalar…
  • 14-01-2008, 06:59:28
    #2
    Üyeliği durduruldu
    makale güzel kaynak nerden ?
  • 14-01-2008, 15:10:33
    #3
    eXiTuS adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    makale güzel kaynak nerden ?
    Makalemi begendigine sevindim. Buradaki bilgilerin hepsini kendi birikimlerimden yararlanarak yazdim. O yuzden belirli bir kaynak gosteremeyecegim.