1. Adsense’e tıklayan ziyaretçilerim hangi yazıları okurken tıklamış.
2. Reklama tıklayan kullanıcı sitede ne kadar gezmiş hangi sayfaları gezmiş.
3. Adsense reklamının tıklanan linkinden Google’a, kullanıcının ne tür bilgileri gider
4. Reklam linkinden kullanıcımızla ilgili neler anlayabiliriz?
5. Tıklanmış reklam linkinden reklam birimi hakkında bilgi anlaşılır mı?
6. Ziyaretçilerimizin hangi sayfadan reklama tıkladığı önemli mi?
7. Ziyaretçilerin sitede durma süreleri reklamın tıklama ücretini artırır mı.
8. Google reklama tıklayan kullanıcının hangi aramalardan geldiğini nasıl anlar.
9. Reklamlardan aldığımız tıklama başı ücret neden düşük geliyor.
10. Sitemiz belli bir konu üzerine olduğu zaman niçin daha fazla gelir elde ederiz.
Adsense’e tıklayan ziyaretçilerim hangi yazıları okurken tıklamış.
Adsense reklamına hangi sayfadan tıklamaların daha çok geldiğini google analytics servisi ile öğrenebiliriz.
Ancak benim anlatacağım servis birçoğumuzun kullandığı sayaç servisi StatCounter
Statcounter servisi bize tıklanan adsense reklamlarını gösteriyor. Statcounter Servisinin Exit Link Activity bölümüne geldiğimizde sitemizden hangi linklere tıklayarak kullanıcıların ayrıldığını gösterir.
Adsense reklamına tıklandığını http://googleads.g.doubleclick.net gibi başlayan mavi renkli bir adresten anlarız.

Reklama tıklayan kullanıcı sitede ne kadar gezmiş hangi sayfaları gezmiş.
Yine bunu da http://googleads.g.doubleclick.net ile başlayan linkin başındaki “büyüteç” simgesine tıkladığımızda inceleyebiliriz.

Asıl incelemelerimiz zaten bu sayfada olacak. Ziyaretçinin gezdiği sayfalar Type başlığı altında “Page View” olarak gösterilir. Tıklanan adsense reklamı da “Exit link” olarak mavi görünür. Reklam olmayan diğer çıkış linkleri de aynı.
Bu sayfada reklama tıklayan kullanıcızın bilgisayarının özellikleri, sitede kalma süresi, görüntülediği sayfalar, Hangi arama kelimesinden geldiği vb. bir sürü bilgisini görebiliriz.

Bu kadar bilgiyi sayfada küçük bir sayaç kodu alabildiğine göre Google Adsense reklam servisine de bu bilgilerin, hatta daha fazlasının gittiğini rahatlıkla anlayabiliriz.
Aşağıda zaten tıklanan adsense linkini incelediğimizde anlayacaksınız.
Adsense reklamının tıklanan linkinden Google’a kullanıcının ne tür bilgileri gider?
Büyüteçle baktığımız sayfada bize Tıklanan Adsense linkinin tamamı gösterilir. Çok uzun bir link olduğunu ve birçok bilginin bu linkle beraber Google Adsense’e gittiğini görebilirsiniz.
Bu bilgilerin sitenizdeki Statcounter ile ilgisi yoktur yanlış anlamayın. Google’ın sayfamızdaki reklam scripti bu bilgileri otomatik olarak alıyor zaten.
Adsense reklam linkinden giden bilgiler şunlar:
- Ziyaretçinin hangi arama kelimesinden geldiği
- Hangi sayfaları gezdiği (bu sayfalar adsense linkine arka arkaya eklenerek gider)
Örn: ziyaretçi iki sayfa gezmiş ve tıkladığı reklam linkine bunlar eklenerek gitmiş
- Ziyaretçinin sayfada kalma süresi
- Tarayıcısının kullandığı Adobe Flash player sürümü bile gidiyor
- Kullanıcının bilgisayarının birçok özelliği (ekran çözünürlüğü, işletim sistemi özellikleri gibi…)
- Hangi reklam biriminden tıklama geldiği- Reklam birminin genişliği falan… ( bu sayede en çok tıklanan reklam biriminin hangisi olduğunu Google yayıncılarına bildiriyor ve yönlendirmeye çalışıyor.)
O kocaman uzunluktaki adsense linkini keserek resimlerde gösterdim.

-------------------------------------------------

-------------------------------------------------

-------------------------------------------------

Benim anlayamadığım daha birçok şey var adsense linkinde. Benim size açıkladıklarımda önemli bir kısmı var ve daha orada kodlanmış birçok bilginin gittiğinden emin olabilirsiniz.
Bütün bu bilgiler ve tıklanan adsense reklamının özellikleri ilişkilendirilerek size verilecek tıklama ücreti de belirlenebilir. Niçin tıklama ücretim düşük geldi falan anlarsınız artık. Aynı reklama tıklayan iki kullanıcıdan biri size az gelir diğer çok gelir getirebilir. Tamamen Adsense’e giden kullanıcının profil bilgileri ile ilgili bir durum.
Reklam linkinden kullanıcımızla ilgili neler anlayabiliriz?
Tıklanan reklam linkinden Google Adsense kadar biz de biraz bişeyler anlayabiliriz. Gerçi bunların çoğunu yukarda belirttiğim sayaç servisi de sağlıyor.
Kullanıcının bilgisayar özellikleri, hangi ilden geldiği, ne kadar süre kaldığı, hangi sayfaları gezdiği, hangi arama kelimesinden geldiği gibi özellikleri sayaç servisimizden daha düzenli bir şekilde öğrenebiliriz.
Reklam linkinden önemli olarak öğrenebileceğimiz aşağıdaki gibi tıklanan reklam biriminin boyutu ve reklam birimini adsense panelinden bulmamıza yardımcı olacak adslot=xxxx gibi bir kod.
Ziyaretçilerimizin hangi sayfadan reklama tıkladığı önemli mi?
İşte önemli olan noktalardan biri burası. Niçin tıklama ücretim düşük geliyor sorusunun cevabı da olabilir. Adsense’e, kullanıcının hangi aramadan gelip hangi sayfaları gezdikten sonra reklama tıkladığı bilgileri gidiyorsa adsense bunu tıklama ücretini belirlemede kullanıyordur.
Ziyaretçinin profilinin ve yazı içeriğinin tıklanan reklama yakın veya aynı olduğu durumlarda tıklama ücreti yüksek gelir. Eğer ziyaretçinin geldiği arama kelimesi, bulunduğu sayfa reklamla fazla ilgisi yoksa o zaman reklamveren düşünülerek tıklama ücreti düşürülüyor.
Ayrıca ziyaretçinin gezdiği sayfaların fazlalığı ve gezdikten sonra tıkladığı reklamın bu sayaların geneliyle ilişki oranının yüksek olması da önemli.
Bu noktada Sitemizin Belli Bir Konu Üzerine Açılmış Olması Önem Kazanıyor.
Çünkü sitedeki ziyaretçi kendisiyle ilgili daha fazla konu bulacaktır ve gezdiği sayfaların çoğu reklamla ilgili olacaktır. Bu durumda tıklama ücreti artacaktır.
İşte özgün ve belli konular üzerine açılmış sitelerin kazançlarının yüksek olmasının nedeni budur.
Ziyaretçi sayfada daha fazla kalır. Reklamların hedeflemeleri daha iyi olur.Gezilen sayfalarla tıklanan reklamın ilişkilendirilmesi daha kaliteli olur. Bunların sonucunda tıklama ücretiniz SİTENİZİN ALANINA göre yüksek olur.
Karmaşık bir sitede içerikle ilgili reklam çıkması da zordur. Tıklamalar da az olabilir. Eğer siteniz tek konu üzerine olduğu halde hala tıklama ücretleriniz düşük ise veya az tıklama alıyorsanız. Ziyaretçi miktarınız az olabilir, sitede kalma süreleri az olabilir veya ilgisiz reklamlar çıkıyor olabilir. Filtrelemeyi deneyin ve
Adsense’e site içeriğinizin olduğu yeri aşağıdaki kodlarla hedef gösterin. Bu adsense botunun sitenizi daha kolay taramasını ve daha sağlam reklamlar çıkarmasını sağlayacaktır.
Sayfanızın reklamlarla ilgili içerik kısmını bu kodlar arasına alın.
<!-- google_ad_section_start --> <!-- google_ad_section_end -->
Kaynak: Kendi Blogumda Yazdım sonra da burda paylaştım.