• 31-12-2023, 17:14:46
    #1
    Dostlar merhaba. Karman çorman gibi duran bir konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum.

    Adsense üzerinden, aylık 200 tl gelir için herhangi bir şey yapmam gerekiyor mu? Muaf olduğu söyleniyor fakat istisna hesap açtırılması gerekliliği bildirilerek %15 kesinti muhabbeti dönüyor. Sorularım şu şekilde :

    1) Herhangi bir şey yapmama gerek var mı?

    a) Hesap açmak zorunluysa, bunu hangi bankalar açıyor?

    b)Vergi dairesine gitmeden, dilekçe vermeden yapmak mümkün mü?

    c)Sigortamız yoksa, bağkurun otomatik başladığı söyleniyor. Bağkur zorunlu mu yoksa BES gibi iptal edilebilir bir sistem mi?

    d)Torba yasa geçti, artık muaf konuşmaları dönüyor. Ben parayı çekmeyip içeride beklettim, kazanç torba yasa öncesi fakat hesaba çekmem torba yasa sonrası ise ne olacak?

    Bugün, içeride para beklettiğimden reklam gösterme durduruldu olarak bildirim geldi. Net ve kesin olarak bilgi almak istiyorum. Tüm cevapları, uygun zaman olursa, derli toplu, herkesin net şekilde anlayacağı biçimde düzenleyerek konuya ekleyeceğim. Cevaplamak isteyen herkese teşekkürler.
  • 31-12-2023, 17:20:00
    #2
    En mantıklısını yapmışsınız çekmeyip bekleterek ama işte bir yandan da enflasyona mağdur oldunuz. Ne biçim ülke anlamadık ki. Adam mesela bir ürün alıyor, bir iki ay sonra iadesini istiyor parasının o para bile verdiği para değil. Ticaret yapılmaz oldu artık. Alan da amğdur, satan da.

    Neyse. Evet hocam yeni yasa Youtube gibi reklam veren siteleri de kapsayacak ve sizden belli bir miktar stopaj kesilecek. Yani muaf olacaksınız. Aynı Youtube'daki gibi ayrı bir banka hesabı açmanız gerekiyor sanırım.
  • 31-12-2023, 17:45:45
    #3
    birileri milyonlar vuruyor gizlice,
    benim arkadaşım burada 200 TL için vergi vereceğim diye çırpınıyor öncelikle tebrik ederim....

    burada detaylar verilmiş.
    https://aksan.av.tr/tr/blog/detail/1172
  • 31-12-2023, 17:56:31
    #4
    Benim bildigim senede 20 bine kadar bir sikinti olmuyor aylik 200 tlnin vergisi olmaz diye dusunuyorum
  • 31-12-2023, 21:38:50
    #5
    Leuqme adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Benim bildigim senede 20 bine kadar bir sikinti olmuyor aylik 200 tlnin vergisi olmaz diye dusunuyorum
    Tamamen yanlış bilgi. Ticari olarak 1 Lira bile kazancınız olsa bunun vergisini ödemekle yükümlüsünüz. Şunu diyebilirsiniz1 lirayı nereden bilecekler. Artık eskisi gibi denetimsizlik yok, malum bütün mali işler bankalar aracılığı ile döndüğünden Masak aracılığı ile denetimler artmakta. Bu yüzden belki şimdi hesabını sormazlar ama ileride size hesabını verin tebligatı yollamaları muhtemel.
    Konu sahibine tavsiyem Google Adsense muhasebesine vakıf birisi ile kontak kurması, yeni müfredatlara hakim olurlar genellikle daha net bilgi alınabilir.
  • 31-12-2023, 22:23:58
    #6
    ⭐🚀AdSense Uzmanı 🚀 ⭐
    Aylık 200 TL için hiç bir işlem yapmanıza gerek yoktur.Yaşadığım tecrübe ile bu sabittir.
  • 31-12-2023, 22:32:25
    #7
    F12 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    birileri milyonlar vuruyor gizlice,
    benim arkadaşım burada 200 TL için vergi vereceğim diye çırpınıyor öncelikle tebrik ederim....

    burada detaylar verilmiş.
    https://aksan.av.tr/tr/blog/detail/1172
    Attığınız linki inceledim.

    Herhangi bir şey yapmamıza gerek var mı? diye sormuştum. İstisna kapsamına alınıyor demek, "bu konuda" arka planda vergi verme zorunluluğun var anlamına geliyor. Birkaç kere gördüm diye hatırlıyorum, adsense gelirleri artık muaf diyorlar. Muaf demek bambaşka bir şey diye düşünüyorum. Örneğin kitap yazarları vergiden muaftır ve bu hiç vergi ödemedikleri anlamına gelir. "Muaf" sözcüğünü, standart olan vergi yüzdeliğinden daha az olma durumundan ötürü söylüyorlar ve her şey birbirine giriyor. Böylece ilk sorumun cevabı, net olarak, aksi kanıtlanmadıkca alttaki gibidir.

    "Kazanç ne olursan olsun, kuruşta olsa, milyar dolarlarda kazanılsa, bu sektör için vergi verilmesi gerekir. Bu bir zorunluluktur."
  • 31-12-2023, 22:50:27
    #8
    Hayırlı geceler,
    Kardeş sorularına kendi bildiğim kadarıyla cevaplayalım. Buradaki bazı üstadlar (!) özellikle yeni torba yasayla ilgili açıklama veya bilgilendirme yapmaktan imtina ediyor. Özelden veya konu açarak kendilerini etiketlememize rağmen halen daha dönüş yapmadılar. Canları sağolsun.
    Dediğim gibi kendi bilgim etrafında cevap vermeye çalışalım.
    1) Kardeş evvela 1 TL dahi olsa elde edilen kazanç vergiye tabidir. Bu torba yasadan evvel web sitelerden elde edilen kazançlar, ticari kazanç olarak görülmekte ve şahıs işletmesi açmanız istenmekteydi (veya üyelere gelen tebligat ve cezalardan ötürü herkes buna yönelmişti) Fakat son torba yasa ile sosyal medya kazançlarının kapsamı (internet kazançları şekli ile) genişletildiğinden dolayı 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren istisna kapsamına alınmıştır (alındığı kanaati bende uyandığı için bu şekilde belirtiyorum. Bu hususta çeşitli SMMM ve avukat görüşlerini bu sitede paylaşan arkadaşlarımız oldu) Siz de bu yönde karar verebilir ve istisna belgesi talep edebilirsiniz.
    İkincisi, aylık 200 TL gibi düşük hacimli kazançlar vergi idarelerince sorgulanacağını düşünmüyorum (bu benim kendi kanaatim). Zira bir mükellefin izahata çağrılması, vergi dairesi işlemleri, uzlaşma, raporların hazırlanması vs vs bir süreç gerektirir. Fayda maliyet analizi yapacak olsanız adamdan alacağınız tutar onun için görevlendirdiğiniz müfettişin aylığına tekabül edecek mi? Yani eften püften işler için devletin uğraşacağını düşünmüyorum (!) Şikayet konusu müstesna. Bu benim kendi kanaatimdir ve YTD
    2) Şayet 1 Ocaktan itibaren istisna belgesine başvuru yapacaksanız, dilekçeyi müteakip tercihan Ziraat Bankası'ndan istisna kapsamında açtıracağınız hesabı sisteme tanımlamanız ve adsense hesabınızda da o hesabı aktif etmeniz icap etmektedir. Bu hesaba gelecek tüm tutarlardan %15 stopaj kesintisi yapılarak geriye kalan tutarı kullanabilecek ve verginizi ödemiş olacaksınız. Böylece muhasebe giderleri, beyanname giderleri, geçici vergi, yıllık gelir vergisi (kazanca göre vergi dilimlerinin artması gibi ) vs vs. birçok masraf kaleminden kurtulmuş olacaksınız.
    3) Vergi dairesine gitmeden istisna belgesi başvurusu online yapılmaktadır. İnteraktif vergi dairesinden bunu yapabilirsiniz. Bununla ilgili videolar youtube de mevcut. (Detaylar için bu videolardan destek alabilirsiniz) https://www.turkiye.gov.tr/gib-ivd adresinden giriş yapın. Sağ üstten "sosyal içerik üreticiliği" diye aratın. İki madde çıkar birisi istisna talebi belgesi, diğeri de banka bildirimi dilekçesi. Birincisi ile istisna belgesi başvurusu yapıyorsunuz ikincisinde ise bankadan aldığınız istisna hesabının ibanını sisteme girmiş oluyorsunuz.
    4) Sigortanız yoksa istisna belgesine müteakip Bağkur süreciniz de başlamış oluyor. Dolayısıyla sigortalı bir işte çalışmalı yahut emekli olan bir yakınınız üzerinden bu işlemleri yapmanızı öneririz. Geliriniz yüksek ise zaten sigorta herkese lazım
    5) Zaten yarından itibaren yeni güncellenmiş ve genişletilmiş kanun devrede olacağı için istisna belgesini usulünce alırsanız para hesabınıza yatacak ve stopaj sonrasını istediğiniz şekilde kullanabileceksiniz. Öncesinde veya önceki yıllarda herhangi bir mükellefiyet kaydınız yoksa parayı kayıt dışı banka hesabınıza aldıysanız ilerleyen 5 yıl içinde izahate çağrılma riskini taşıyorsunuz demektir. Tekrar belirteyim 1 TL dahi olsa elde edilen kazanç vergilendirilmelidir. Bunun içinde ya şirket kurmalı veya istisna kapsamında stopaj yoluyla verginizi ödemelisiniz.

    Buradaki yazdıklarımın bir kısmı (kendi fikrimdir dediklerim) beni bağlar. Benim düşüncemdir. Lakin bunun dışındakiler araştırma, tecrübe ve bilgim kapsamında cevaplanmıştır. İşin uzmanı değilim. Eksiğim, fazlam veya hatam varsa lütfen konu altından yazın. PM yoluyla sorular sormayın, bildiklerimi zaten yazdım...
  • 31-12-2023, 23:44:33
    #9
    bytoprak adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Tamamen yanlış bilgi. Ticari olarak 1 Lira bile kazancınız olsa bunun vergisini ödemekle yükümlüsünüz. Şunu diyebilirsiniz1 lirayı nereden bilecekler. Artık eskisi gibi denetimsizlik yok, malum bütün mali işler bankalar aracılığı ile döndüğünden Masak aracılığı ile denetimler artmakta. Bu yüzden belki şimdi hesabını sormazlar ama ileride size hesabını verin tebligatı yollamaları muhtemel.
    Konu sahibine tavsiyem Google Adsense muhasebesine vakıf birisi ile kontak kurması, yeni müfredatlara hakim olurlar genellikle daha net bilgi alınabilir.
    Aylik 200 liradan hic bisey olmaz hocam