Dropshipping
E-ticaret sisteminin giderek yaygınlaşması ve çok sayıda firmanın bu alanda hizmet vermesi yeni kavramların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Dropshipping, stoksuz satış işlemleri anlamışa gelmektedir. E-ticaret şirketlerinin büyük bir bölümün dropshipping yöntemi ile hizmet veriyor.
Dijital pazarlama alanında yenilikler yapmak ve müşterilerin taleplerini karşılamak istiyorsanız, dropshipping hakkında bilgi sahibi olmalısınız. İhtiyacınız olan konularda kısa bilgilere R10.net üzerinden e-ticaret & alışveriş forum sayfasından ulaşabilirsiniz. Dropshipping nedir, nasıl yapılır, yeni başlayanlar için yöntemler gibi çok farklı konuları R10.net üzerinde bulabilirsiniz.
Dropshipping Mantığı Nedir?
Dropshipping bir e-ticaret yöntemidir ve stoksuz satış olarak tanımlanır. E-ticaret şirketleri ve siteleri, farklı müşterilerin mallarını ulaşabildikleri tüm kitlelere göstererek pazarlamaya çalışır. Dropshipping mantığı düşük ücretlerle toplanan ürünlerin online sistemler üzerinden daha iyi fiyatlara satarak kar elde edilmesi üzerine kurulu sistemdir.
Dropshipping satış yöntemindeki işleyiş şekli, müşteri sizden ürün satın aldığında, siz tedarikçi ya da toptancıya alıcı bilgilerini göndererek müşteriye ürünü yollamalarını sağlarsınız. Yani müşteriye pazarladığınız ürünleri kendiniz stoklamıyor sadece müşteri ile ürün sahibi arasında köprü görevi görerek yapılan satış işleminden kar elde ediyorsunuz. Dropshipping sisteminde, stoksuz satış yapıldığı için satılan ürünü fiziksel olarak hiç görmezsiniz. Tedarikçi ürünü satıldığı için tedarikçi ürünü satıldığı için sizlerde satışa aracılık ettiğiniz için kar elde edersiniz.
Dropshipping Nasıl Yapılır?
Dropshipping yapabilmek için online satış platformları üzerinden mağaza açabilir ya da kendisine ait bir e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Stoksuz satış yapabilmek için öncelikle tedarikçiye ulaşmak ve mevcut olan malları pazarlamaya çalışılmalıdır. Müşteriden sipariş geldiğinde anında tedarikçiye bilgiler aktarılır ve müşteri adresine ürünün gönderilmesi sağlanır. Müşteri ürün fiyatını size öder. Siz tedarikçi ile yaptığınız anlaşmaya göre ürün satış fiyatı üzerinden kar payı alırsınız.
Dropshipping yapmaya karar verdiğinizde, öncelikle tedarikçi firmaları araştırmalı ve en uygun maliyetli ve sorunsuz ürün türlerini belirlemelisiniz. Ürün stokları yapmak zorunda kalmadan satış yapmanızı sağlayan bu sistemde asıl amaç kar marjı elde etmektir. Online sistem üzerinden müşterilerinize tedarikçi ürünlerini gösterir ve satın alma eğilimlerinin oluşmasını sağlarsınız.
Türkiye’de Dropshipping Nedir?
Türkiye’de dropshipping, stoksuz satış ya da stoksuz e-ticaret demektir. Dropshipping için Türkiye’de yasal bir engel yoktur. Müşteriye satılan ürünlerinde yasalara uygun ürünler olması gerekiyor. E-ticaret sitesiniz üzerinden tedarikçinin elinde bulunan ürünleri fiziksel olarak görmeden doğrudan müşterilerinize satabiliyorsunuz. Müşteri ürünü beğendiğinde ve satın alma işlemlerini yaptığında tedarikçiye yönlendirme yaparak ürünü göndermesini sağlıyor ve tedarikçi almış olduğunuz siparişi sizin yerinize kargoya vererek gönderiyor.
Türkiye’de hem yurtiçi hem de uluslararası pazarlarda dropshipping yöntemi ile satmak istediğiniz ürünleri pazarlayabilirsiniz.
Türkiye içerisinde dropshipping ile satış yapabilmek için web sitesi sahibi olmanız ya da sosyal medya ağları mağaza uygulamalarını kullanmanız gerekiyor. İnternet üzerinden hedef kitle ağını genişleterek satış oranını artırabilir ve kar elde edebilirsiniz. Türkiye’de online satış platformu olan e-ticaret siteleri üzerinden de hesap oluşturarak dropshipping yöntemi ile satış yapma fırsatı bulabilirsiniz. Türkiye’de dropshipping yöntemi ile satış yapabileceğiniz platformlar arasında, Trendyol, Hepsiburada, N11 ve Gittigidiyor gibi büyük ve popüler platformlar yer alıyor.
Uluslararası alanda dropshipping yöntemini kullanmak istiyorsanız, amazon, ebay gibi satış platformlarını tercih edebilirsiniz. Online satış platformları üzerinden mağaza oluştururken sizden istenen bazı belgeleri hazırlamanız ve teslim etmeniz gerekiyor. Bu platformlar üzerinden dropshipping yöntemi ile yapacağınız her satış işlemi için komisyon ücreti ödersiniz. Kar elde etme amaçlı yapılan bu işlemlere başlamadan önce ürün, tedarikçi, satış platformu gibi tüm alanlarda detaylı analiz yapmalısınız.
Dropshipping Nasıl Yapılır?
Dropshipping, Türkçe karşılığı stoksuz satış, başkasına ait olan ürünlerin stoklanmadan, web sitesi üzerinden müşteriye satış yöntemidir. Kendi web sitenizi oluşturabilir ve bu site üzerinden dropshipping yöntemi ile satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ya da yerli ya da uluslararası hizmet veren e-ticaret sitelerinde sanal mağaza oluşturarak satışlar yapabilirsiniz.
Dropshipping yapabilmek için yapılması gerekenler şunlardır;
- Bir Dropshipping İşletmesi Fikri Üretin
- Dropshipping için Pazar Analizi Yapın.
- Dropshipping Tedarikçisi Bulun.
- Online Mağaza ve E-ticaret sitesi Kurun.
- Dropshipping Detaylarına Karar Verin.
- Sanal Mağazanızı Pazarlayın.
- Dropshipping hangi sitelerde yapılır? Araştırın.
Ürün listelemeleri ve tanıtımları yapılmalı ve tedarikçilerin müşteriye ürün gönderimlerini, nakliye sürelerini ve ürünün sevkiyat konum bilgilerini sürekli gözden geçirin.
Dropshippign için Pazar Analizi Yapmak
Online sistemler üzerinden hedef kitleyi belirlemek için ürün satışı yapabilmek için öncelikle Pazar analizinin iyi yapılması gerekiyor. Dropshipping yönteminde en önemli adımlardan birisi Pazar analizinin doğru yapılmasıdır.
İyi bir Pazar analizinin yapılabilmesi için şu araştırmalar yapılır;
- Potansiyel müşteri kitleleri,
- Müşteri kitlelerinin ihtiyaçları nelerdir ve hangi satın alma yöntemini kullanıyor?
- İnsanların ürüne olan ihtiyaçları ve ürün için yapılacak ödemeler,
- Online piyasadaki rakipleriniz,
Dropshipping yöntemi için yapacağınız Pazar analizleri, müşteri ihtiyaçlarını belirlemenizi ve ona göre ürün çeşitliliği sunmanızı sağlar.
Dropshipping için Tedarikçi Bulma
Dropshipping yöntemini kullanarak satış yapmayı düşündüğünüzde ilk iş tedarikçi bulmaktır. Yapacağınız satış işlemlerinde başarılı olabilmek için dropshipping tedarikçilerini şunlar göz önünde bulundurulmalıdır.
- Tedarikçi yasalara uygun iş yapıyor mu?
- Tedarikçi şirketin adres ve iletişim bilgileri,
- Ürünlerinin kalitesi,
- Ürün ambalajlarının satışa uygun ve güvenli olup olmadığı,
- Tedarikçinin siparişleri karşılama yeterliliği,
Dropshipping yöntemi ile online satış yapmak istediğinizde, güvenilir tedarikçi bulabilmek için çeşitli sitelerden araştırmalar yapabilirsiniz. Güvenilir tedarikçiler bulduğunuzda müşteri memnuniyeti sağlar ve müşteri kaybetme riskiniz olmaz.
Dropshipping Avantajları Nelerdir?
Kişi ve firmalar kar marjı amaçlı stoksuz satış yöntemini yani dropshipping yöntemini kullanarak online satış hizmetleri veriyor. Dropshipping yönetimin kişilere sağladığı çeşitli avantajlar vardır.
Stoksuz satış yönteminin avantajları şunlardır;
- Düşük miktarda sermaye ile yapılır,
- Personel giderleri çok düşüktür,
- Operasyonel iş yükü azdır,
- Ürün çeşitliliği arttırılabilir,
- Stok yapılmadığı için satılmayan ürün sorunu yoktur,
Dropshipping yönteminin sağladığı bu avantajlar arasında düşük sermaye ile yapılabiliyor olması ilk sırada yer alıyor. Satıcı, ürün stoklaması yapmadığı için hiçbir ürüne ödeme yapmaz. Ürün için ödeme yapmadığından depolamaya da ihtiyaç duymaz. Tüm işlemler küçük bir bürodan rahatlıkla yapılabilir.
Ürün stoku yapılmadığı için depolama, ürünün alıcıya gönderilmesi gibi operasyonel işlem süreçleri ortadan kalkar ve tüm iş yükü tedarikçi üzerindedir. Depolama, ürün gönderimi işlemleri yapılmadığından personel ihtiyacı oluşmaz. Önce tedarikçi araştırması yapıldığından ve tedarikçinin elindeki ürünler pazarlandığından ürün çeşitliliğini artırmak kolaydır. En önemli avantajı ise ürün satılmadı elimde kaldı sorunu yoktur. Tedarikçinin elinde bulunan ürünleri satarsınız. Satılmayan ürünlerle ilgili herhangi bir sorumluluğunuz yoktur ve bu size maddi zarar oluşturmaz.
Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?
Dropshipping (stoksuz satış) yöntemi, satıcıya çeşitli avantajlar sağlarken bazı durumlarda da dezavantaj sağlayabiliyor. Piyasanın iyi takip edilmemesi, yanlış tedarikçilerle çalışmak gibi sorunlar dezavantaj oluşturabiliyor.
Dropshipping dezavantajları şunlardır;
- Kar marjı düşüktür,
- Tedarikçinin yapacağı hatalar satıcıya zarar verir,
- Tedarikçinin elinde olmayan ürünün satışının yapılması,
Dropshipping yönteminin satıcıya oluşturduğu dezavantajların başında düşük kar marjı ilk sırada yer alır. Online piyasada çok fazla satıcının bulunması bazı ürünlerin daha ucuz fiyatlara satılmasına neden olabiliyor. Piyasa iyi takip edilmediğinde ve fiyat analizleri yapılmadığında elde edilecek kar marjı düşük olacaktır. Tedarikçinin müşteriye ürünü zamanında göndermemesi ya da hatalı ürün göndermesi direkt olarak satıcıyı etkileyecek ve müşteri kaybetmesine yol açacaktır.
R10.Net Dropshipping Uzmanları ve Konuları
R10.net ile e-ticaret yöntemlerinin tümü hakkında bilgileri ulaşabilirsiniz. Dropshipping ile konulara, uzmanların yaptığı paylaşımlara, soru – cevapları görebilirsiniz. Bilgi almak istediğiniz ya da zamanınız olmadığı konularda dropshipping uzmanlarını R10.net üzerinden bulabilirsiniz. https://www.r10.net/dropshipping/ linkinde, dropshipping nedir? Nasıl yapılır? Amazon nedir? Nasıl sipariş verilir? Ebay nedir? gibi konu başlıklarından oluşan forum içeriklerine ulaşabilirsiniz.