Gösteriliş Ayarları

Toplam 1776 adet konudan sayfa başı 1 ile 28 arası kadar konu gösteriliyor

Kategori Moderatörleri
Yeni Mesaj Yok
Yeni Mesaj Var
Kilitli
Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:54:04.

Domain Portföy

Dijital dünyada yer almak istediğinizde, web sitesi ya da blog sayfalarına ihtiyaç duyarsınız. İnternette aranabilmeniz için web sitesine bir isim bulmalı yani alan adı domain belirlemelisiniz. Domain belirlemek çok önemlidir. Çünkü dijital dünyadaki kimliğiniz olacak ve sizinle iletişim kurmasını istediğiniz herkes sizi o isim ile tanıyacaktır.

Bunun için domain seçimi özenli olmalıdır. Domain nedir? Nasıl alınır? Nelere dikkat edilir gibi çeşitli sorulara R10.net domain portföy kategori bölümünde cevaplar bulabilirsiniz. Domain portföyü ile ilgili güncel bilgilerin yer aldığı kullanıcı paylaşımlarına R10.net üzerinden farklı konu başlıkları ile ulaşabilirsiniz.

Domain Nedir?

Domain, web sitelerine erişim yapılmasını sağlayan ve kullanıcıların zor hatırlayabileceği IP adresleri yerine kullanılan, internet otoriteleri tarafından geliştirilen, birkaç kelimeden oluşan isimlendirmedir. Web siteniz için belirlemiş olduğunuz ismin, .com, .gov, .net, vb. gibi uzantılar ile birlikte kullanılmasına domain deniliyor.

Domain Ne İşe Yarar?

Domainler, insanların, internet üzerinden bir web sitesine erişim yapmasını sağlar. Bir web sitesine erişim yapabilmek için internet tarayıcısına yazılan, harf, sayı ve sembollerin bir araya gelerek oluşturduğu bileşimler domain olarak adlandırılır. Domain, bir web sitesinin kimliğidir ve insanlar, o siteyi, domain adı ile tanır ve erişimlerini yaparlar. İnternet teknolojisinde, her web sitesinin bir IP adresi vardır ve sitelere erişimler bu IP numaraları üzerinden yapılır.

Ancak, insanların, sayı dizelerinden oluşan IP numaralarını akıllarında tutmaları mümkün değildir. Domain portföyü ile her web sitesinin IP adresini temsil eden domain isimlendirme yöntemi kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede, web sitesi isimleri hem daha kolay bulunuyor hem de ziyaretçiler daha kolay hatırlıyor.

Domain adı, internet dünyasında sizi ve işinizi en iyi şekilde yansıtmaya yarar. Markanıza ve ürününüz özel belirlemiş olduğunuz alan adı, internet dünyasında reklamınızın ve marka bilinirliğinizin daha iyi yapılmasını sağlayacaktır. Hedef kitleniz sizi domain ile tanıyacak, sizinle iletişim kurmak istediğinde, internet tarayıcılarına, domain adını yazacaktır.

Domain, dijital dünyadaki markanız olacağı için seçimi özel yapılmalı ve herkes tarafından kolay hatırlanabilmelidir. Kolay hatırlanabilir bir domaine sahip olduğunuzda, ziyaretçiler aklında daha kolay kalır ve daha fazla trafik çekersiniz. Domain, daha fazla erişim yapılması ve marka bilinirliğinin artması konusunda büyük öneme sahiptir.

Domain Uzantıları Nasıl Çalışır?

Web sitelerinin ismi olarak tanımlanan alan adı (domain) bilgisinde, nokta işaretinden sonra gelen bölüme domain uzantısı denilmektedir. Domain uzantısı, dijital dünyaya açılan kapı ve web sitesinin ait olduğu sektörü gösteren bilgi olarak tanımlanabilir. Web siteleri, domain adı alırken, domain uzantısı seçiminde, ticari kelimesinin İngilizce karşılığı olan commercial kelimesinin, ilk üç harfinden oluşan .com uzantısını daha fazla tercih ediyor.

Domain olmadan web sitesine erişim yapabilmek için IP adres bilgisinin bilinmesi gerekiyor. Domain ve domain uzantıları, web sitelerinin daha kolay hatırlanması, bulunması ve erişim yapılmasını sağlar. Dünya genelinde, web siteleri, bulundukları sektörlere ya da ülkelere göre farklı domain uzantıları kullanabiliyor.

Domain uzantıları, web sitelerinin arama motorlarında daha kolay bulunmasını sağlar ve domainin üst seviye ya da ikinci seviyede yer almasını sağlar. Domain uzantıları sektör isimlerinin kısaltması ve ülke kodları ile oluşturuluyor. En yaygın kullanılan domain türleri ve uzantı içerikleri şunlardır.

• TLD: Top Level Domain (Üst Seviye Alan Adları)

TLD (üst düzey domain), alan adı uzantısı, alan adı sonekleri olarak kullanılırken, web sitelerinin hizmet amacı ve bulunduğu lokasyonu belirler. Üst seviye alan adları arasında en yaygın kullanılanları, “.com - .net - .org - .gov ve .info” uzantılarıdır. Domain uzantıları, İnternet Tahsisli Sayılar Kurumu (IANA) tarafından düzenleniyor ve web siteleri tarafından kullanılıyor.

• ccTLD: Ülke Kodlu Üst Düzey Domain Uzantıları

Domain uzantılarında yer alan ccTLD bilgisi, web sitelerinin kayıtlı olduğu ülkeyi belirtmektedir. Ülke kodlu üst düzey domain uzantıları, iki harften oluşur. Türkiye için “.tr”, ABD için “.us”, İngiltere için “.eg” ve Japonya için “.jp” gibi ülkelerin uluslararası kod bilgileri kullanılır. Dünyada Amerika ve Türkiye dışındaki ülkeler, domain uzantısı olarak ülke kodlarını web sitelerinde kullandırıyor.

• gTLD: Genel üst düzey domainler

Genel üst düzey domain türü olarak en çok TLD domain türleri kullanılıyor. Domain uzantıları, web sitelerinin amacını belirlemeyi sağlıyor ve ona göre seçiliyor. Web sitesi oluştururken seçilecek olan domain uzantısı için herhangi bir kriter belirlemek gerekmiyor.

Ticari anlama gelen .com domain uzantısı, farklı amaçlar için kurulmuş web siteleri içinde kullanılabiliyor. Genel üst düzey domainler arasında yer alan .net uzantısı kar amacı gütmeyen kuruluşlar için belirlenmiştir.

Domain Nasıl Kaydedilir?

Web sitesi için domain seçimi yapıldıktan sonra kaydedilmesi gerekiyor. Domain firmalarının her birisi farklı sistemler kullanarak hizmet veriyor. Domain kayıt işlemleri öncesinde, domain sorgulaması yaparak, belirlenen kelimeler, daha önceden kullanılıp kullanılmadığı, web sitesi domain bilgisi için uygun olup olmadığına bakılır. Domain sorgulaması sonrası müsait olan bilgiler, domain firmaları üzerinden kendi adınıza kaydedilir ve o domain artık sizin olur.

Ücretsiz Domain Nedir?

Web sitelerinin barındırılması için sunucu depolama hizmeti alınan hosting firmaları, hizmet süresince web sitelerine ücretsiz alan adı sağlıyor. Bu hizmete ücretsiz domain adı verilebiliyor. İnternet üzerinden sunulan her hizmetin bir ücreti vardır. Hosting hizmeti ücreti içerisinde, domain ücreti de alınır ve kullanıcı domain için ayıca ücret ödemediği için ücretsiz domain sisteminden faydalanır.

Ücretsiz domainler için farklı yöntemler kullanılabiliyor. Hosting firmaları, ihtiyaca göre domain uzantıları seçenekleri sunuyor. Hosting tarafından sağlanan domainler, ilk sene ücretsiz olarak sunulur. Yıl bitiminde domain süresi yenileme yapılırken, belirlenen ücret ödenir ya da kullanılan domain iptal edilebilir.

Ücretsiz Domainlerin Avantajları Nelerdir?

Yeni başlayanlar için ilk domain alımında ücret ödenmemesi, kullanıcı açısından maliyet avantajı sağlar. Ücretsiz domainlerin, ilk ücret ödenmemesi avantajı haricinde sağladığı farklı bir avantaj yoktur. Kullanılan domain bilgisinin, web sitesine avantaj sağlayabilmesi için her zaman SEO tekniklerine uyumlu olması gerekir. Ücretsiz domainler, profesyonel web siteleri tarafından tercih edilmez.

Ücretsiz Domainlerin Dezavantajları Nelerdir?

İnternet dünyasında, ücretsiz olarak sunulan her hizmetin çeşitli dezavantajları vardır. Bir kullanıcı, ücretsiz hizmetlerden faydalanıyorsa, ücretli hizmetlere göre çeşitli dezavantajlarla karşılaşacağını bilmelidir.

Arama motorları, web sitelerini analiz ederken, kullandıkları sistemlere, domain adı ve türüne bakar. Ücretsiz domainler, uzun süreli kullanılamadığı için bu web sitelerini düşük değerli olarak görür ve ona göre sıralama yapar.

Premium Domain Nedir?

Premium domain, web dünyasında özel isimler listesi olarak tanımlanabilir. Google aramalarında üst sıralara çıkmayı kolaylaştıran, akılda kalıcı, kapsayıcı, reklam fırsatları sunan domain isimleridir.

Premium domain, daha önceden satın alınmış ve sahibi tarafından başka kullanıcıya daha yüksek değerden tekrar satılan alan adlarıdır. Belirli bir markayı temsil edecek kelimelerden oluşan ve kaydı oluşturularak yüksek maliyetlerle piyasaya sürülen alan adları olarak kabul edilir.

R10.net Domain Portföy Konuları

Web tasarım çalışmaları yapılmaya başlanmadan önce internette kullanacağınız domain adınızı belirlemelisiniz. Projeye ve hizmet alanına uygun domainlerin belirlenmesi için geniş çaplı araştırma yapmaya başlayabilirsiniz. Domain hakkında bilgi sahibi olmak için R10.net erişimi ile domain portföy kategori bölümünde konu ile ilgili detay bilgileri bulabilirsiniz.

Kaliteli domain seçimleri, domain alım – satımı gibi birçok konu başlığını R10.net üzerinde bulabilirsiniz. https://www.r10.net/domain-portfoy/ linki erişimleri ile Premium domainler, jenerik projelik domainler, karışık domain seçenekleri gibi çok sayıda ilan ya da bilgi paylaşım konu başlığını bulabileceksiniz. Yeni yapmayı düşündüğünüz projeniz için domain hakkında bilgi alabilir ve domain seçimi yapabilirsiniz.