com.tr ile yurtdışına satış yapan, turizm alanında faaliyet gösteren vs. yüzlerce örnek bulabiliriz.
Burada isimden çok ne yapıldığı, nasıl yapıldığı, nasıl pazarlandığı önemlidir.
Doğru, kaliteli, iyi ürün; gerçek ve ulaşılabilir müşteri temsilciliği, doğru kargo veya hizmet ile .falanfilan ile bile iş yapılır.
Elbette com değerlidir ama com.tr onun yanında 100'de 1'i kadar değerlidir diyemeyiz.
com.tr ile co.uk arasında fark yoktur. Bazı ingiliz firmalarının co.uk uzantılı alan adıyla yaptığı işte, .com'a dönüp bakmadıklarını bile görebilirsiniz.
"Genellemelerin tamamı yanlıştır tıpkı bu genelleme gibi" diye bir kalıp vardır.
Bir şeyin ederini belirlerken bir diğerini gerçek dışı argümanlarla değersizleştirme gibi bir huyumuz var. Maalesef ülke genetiği olarak ya gömüyor ya da zirveye koyuyoruz.
Halbuki öyle değil ve olmamalı da.
Dün gece aldığım bir com.tr uzantısı şu an benim için çok kıymetli ve bununla güzel şeyler yapabileceğimi düşünüyorum. Hem ülkem adına hem kendi ticaretim adına.
Sadece "doğru, kaliteli ve iyi ürünü nereden bulurum?" sorusunun cevabında büyük soru işaretlerim var. Bunun sebebi de her malın her satıcıda gerçekten kaliteli olmaması.
Bizler ticaretimizde .com mu .com.tr mi .zartzurt mu tartışmasından önce kendi ticaret kalitemizi yükselterek büyüyebiliriz. Her iş için geçerlidir.
Dandik mal kullanıp "orijinal kullandım" diyen su tesisatçısı ile işine yalan ve kısmen sahtelik katarak, hile hurda ile dava kazanan avukat arasında fark yoktur.
Yurtdışına .com ile E-ticaret yaparken %90 pamuklu diye sattığınız ürün aslında %95 polyester ise, .com veya .com.tr'nin önemi yoktur.
Kaliteli ürünün peşinden herkes ismine bakmadan koşar, satın almak ister.
Bu konu ziyadesiyle uzun uzun tartışmayı gerektirecek bir konu değildir.
Doğru, güvenilir, iyi ticaret yapan, ahlaklı satış prensiplerine sahip, kaliteli ürün sunan kişiyi nom.tr uzantısıyla bile arayan bulur.
"Aaaa bu adam 565787 tane X satmış, ben de aynı ürünü taklit edip sonra da biraz seo kasarım, az da reklam verip onun ürünü gibi (çakmasını) satarım" diyenden zengin olur ama kalite namına hiçbir şey olmaz. İşi patladığında da .com muydu .com.tr miydi kimse ona bakmaz.
Özetle: .com.tr yukarıdaki kriterlere sahip olunduktan sonra .com'dan bile fazla iş yapar.
İyi, her zaman kazanır.
Vesselam.
.com.tr hakkında ne düşünüyorsunuz? Değerlenecek mi?
10
●478