• 29-07-2024, 15:53:05
    #1
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    Global bir markanın .com.tr uzantısı boşa düşmüştü. Kendileri, com olan uzantı üzerinde türkçe yayın yapıyordu. Ben com.tr uzantı boşa düşünce aldım ve ürünlerini siteye ekledim. Sonuçta .com.tr alan adlarını herkes belgesiz olarak satın alabiliyor. Zaten uzun yıllardır ürünlerini kendi web sitemde de satıyorum.
    Bugün bana şöyle bir ihtarname göndermişler. Ürün fiyatı yazmıyorum yada markaya zarar verecek bir durum söz konusu değil. Sonuç itibariyle onların ürününü satıyorum.
    Avukatları beni aramıştı. Siteyi kapatın diyor. Ürünlerinizi satmamızı istemiyor musunuz diyorum, yok hayır ürünlerimizi satın ama .com.tr olunca diğer satıcılar rahatsız oluyor diyor. Saçma değil mi?

    Alıntı
    Alan adının başkası tarafından alınması durumunda alan adı ihlali söz konusudur. Bu halde, sınai mülkiyet kanununda belirtilen marka hakkının ihlali, TTK'da yer alan ticaret ünvanının ihlali ve haksız rekabet gerçekleşmektedir.Tescilli veya tescil için başvurusu yapılmış bir markanın aynı veya benzerinin , aynı veya benzer ya da tanınmış markalar için farklı mal ve hizmetlerde internet alan adı olarak kullanılması halinde SMK 7/3-d uyarınca marka hakkı sahibinin bu ullanımı engelleme hakkı bulunmaktadır. Tarafınızın iltibasa sebebiyet verecek şekilde firmaya ait marka ticaret ünvanı, alan adı ve logoyu xxx.com.tr alan adı olarak kullanmak suretiyle ticari faaliyetlerde bulunduğunuz tespit edilmiştir. Kullanım tüketiciler nezdinde marka ile alan adı arasında bağ olduğunu düşündürecek şekilde ve niteliktedir. kullanımın marka hakkına tecavüz ve haksız rekabet teşkil ettiği sabittir. SMK m7/3-d gereği markanın internet ortamında ticari kullanımı münhasıran marka sahibine bırakılmış olup SMK m. 29/1 uyarınca da marka sahibinin korunan işaretinin aynısı veya benzerinin internet ortamında ticari etki yaratacak biçimde alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük yada benzeri biçimlerde başkalarınınca kullanılması yasaklanmıştır. Diğer yandan 6762 sayılı ttk'nin 55/1-a4 maddesi gereğince başkasının malları, iş ürünleri, faaliyetleri veya işleri karıştırılmaya yol açan önlemleri alamamak, dürüstlük kuralına aykırı haksız rekabet hali olarak belirtilmiştir. Buna göre kişinin bir başkasının haklı olarak kullandığı ticaret ünvanı veya markasının aynısını yada benzerini kendi iş faaliyetlerinde ticari amaçlı kullanılması , ilgili malı veya iş ürününü piyasaya sunması iltibasa yol açar ve haksız rekabet teşkil eder. Bu kapsamda kullandığınız alan adı ve web sitesi içeriği ile karışıklığa yanılgıya ve haksız rekabete de kötü niyetle sebebiyet verdiğiniz açıktır.
    Yukarıda arz ve izah edilen sebeplerle, her türlü talep ve dava hakkımız saklı kalmak kaydıyla, iş bu ihtarnamenin tebliğ tarihinden derhal, marka haklarına, ticaret ünvanına tecavü eden, ve haksız rekabet teşkil eden her türlü davranışlara son verilmesini. xxx.com.tr alan adınını kullanmamanızı, web sitesi içeriğinden marka haklarına tecavüz eden ve ayrıca haksız rekabet teşkil eden her türlü içeriğin kaldırılmasını, aksi durumda yasal yollara başvuracağımızı ve mahkeme, noter ve sait masrafları da tarafınızdan tahsil yoluna gideceğimizi ihbaren ve ihtaren bildiririz.
  • 29-07-2024, 15:56:21
    #2
    Onlar açısından bakarsanız sizin müşteriye karşı bir yanlışınızda onların markası zarar görecek, haklılar. Ve .com.tr'yi sizden isteseler hemen alabilirler.
  • 29-07-2024, 15:56:23
    #3
    Usta sen neden başkasının ürününü onların alan adı ile satıyorsun ki kafayı mı yedin?
  • 29-07-2024, 15:56:29
    #4
    Adamlar açısından bakınca haklılar.

    Alan adı sizde olduğu için firmaya ait’miş gibi duruyor olmalı site.

    Başka satıcılar işin kılıfı asıl firma kendi rahatsız, ona gelecek olanlar size geliyor çünkü.
  • 29-07-2024, 15:57:50
    #5
    ✨𝗣𝗔𝗥𝗙𝗨𝗠𝗕𝗔𝗬𝗜⚡
    Adidas.com.tr’yi satın alıp adidas ürünü satma girişimi gibi birşey olmuş bu 😊
  • 29-07-2024, 15:57:55
    #6
    Vigo adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Usta sen neden başkasının ürününü onların alan adı ile satıyorsun ki kafayı mı yedin?
    dostum markanın kendi ürünlerini satıyorum başka ürünleri değil. tam anlatamadım sanırım. sitede fiyat yamzıyor ayrıca sadece tanıtım yapıyorum. sadece iletişim kısmında ben varım.
    Bu arada marka kendisi satış yapmıyor. Bizi mgibi satıcıları satıyor markanın ürünlerini.
  • 29-07-2024, 15:58:11
    #7
    Saçma değil haksız rekabet + son kullanıcıya sorun yaşatırsanız son kullanıcı siteyi resmi site sanacağı için direkt üreticiye gider vs.
  • 29-07-2024, 15:58:22
    #8
    KartalGroup adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Adidas.com.tr’yi satın alıp adidas ürünü satma girişimi gibi birşey olmuş bu 😊
    evet aynen öyle.
  • 29-07-2024, 15:59:26
    #9
    AlaYazılım adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Adamlar açısından bakınca haklılar.

    Alan adı sizde olduğu için firmaya ait’miş gibi duruyor olmalı site.

    Başka satıcılar işin kılıfı asıl firma kendi rahatsız, ona gelecek olanlar size geliyor çünkü.
    Marka zaten kendisi direk satış yapmıyor. Bizim gibi bayi kanalı üzerinden satış gerçekleştiriyor. Yukarıdaki adidas örneği gibi.