• 11-01-2023, 22:10:18
    #1
    Mali Müşavir
    Merhaba değerli forum üyeleri ve şirket sahipleri; biliyorsunuz ki aldığınız birçok ürünü şirketten gider olarak düşebiliyorsunuz. Bu giderden düştüğünüz ürünler sizin daha az kdv ve daha az gelir vergisi ödemenize sebep oluyor.

    Aldığınız ürünler çeşitli kategorilerde giderden düşer; bu ürünler; sarf malzeme gideri; gıda harcamaları; araç akaryakıt gider; demirbaş gideri vs olarak kategorize edilir.


    Bizler size demirbaş mantığını anlatmaya çalışacağız. Bu ürünler ise genellikle örnek olarak şunlardır; araba, telefon, bilgisayar, masa, koltuk, sandalye, televizyon, kahve makinesi ve daha saymadığım birçok ürün demirbaş olarak olarak geçiyor. ( Genellikle elektronik ürünlerde demirbaş olarak geçer )

    Örnek vermek gerekirse diyelim ki 10k+kdv bir telefon aldınız. Bu telefonunun 1800 lira kdvsi vardır. Bu kdvyi vergiden düşersiniz. Aynı zamanda telefonun değerinin yılda yüzde 33 ünü yani 3333 lirasını gelir vergisinden düşersiniz. Bu sayede hem kdvyi hem de gelir vergisini az ödemiş olursunuz. Ancak telefon örneğinde olduğu gibi demirbaşlar kdvden direk düşer ancak gelir vergisinden yılda belirli oranda düşer



    Bu tür demirbaş ürünleri eğer ki 2023 yılı itibariyle 4400 lira ve altı ise direk vergiden tamamını düşebilirsiniz ve demirbaş olarak düşmenize gerek kalmaz. Ancak 4400 liranın üstündeyse ve bu tür ürünler ise demirbaş olarak düşersiniz. Dolayısıyla kdvsini düşersiniz ve gelir vergisinin belirli bir kısmını yıllık düşersiniz.

    Çok karmaşık olmadan bu bilgiyi sizlere anlatmaya çalıştım. Sizlerde daha detaylı bilgiyi mali müşavirinizden alabilirsiniz.

    Bizlere de her türlü vergisel konuda yazabilirsiniz. Teşekkür ederim
  • 11-01-2023, 22:22:37
    #2
    Bu güzel bilgilendirme için teşekkür ederiz hocam, elinize sağlık, iyi akşamlar
  • 11-01-2023, 22:24:12
    #3
    Mali Müşavir
    artviasyazilim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Bu güzel bilgilendirme için teşekkür ederiz hocam, elinize sağlık, iyi akşamlar
    Ben teşekkür ederim bir yanlışımız varsa düzeltebiliriz yine