• 02-03-2010, 11:06:12
    #1
    DNS Nedir?

    Dns öncelikle açılımını vermek gerekirse Domain Name System'dir. Dns sayesinde server ip adresleri server isimlerine çevrilir. DNS Yapısı gereği hızlı olmalıdır. Ancak ülkemizde dns değiştirildikten sonra telekom altyapısı eksik olduğundan dolayı geç devreye girebilmektedir.

    DNS Nasıl Oluşturlur?


    Öncelikle dns oluşturmak için , Domaini aldığınız firmanın Dns kayıt işlemine izin vermesi gerekmektedir. Eğer veriyorsa ilk aşama olarak eğer hosting hesabınız varsa Hizmet sağlıyıcınızdan ip adreslerinizi almanız gerekir. Zaten server sizinse ipleri biliyorsunuzdur.

    Daha sonra domain yönetimin panelinizden ilgili yere girdikten sonra 2 kutu boşluk görürsünüz. Bunların birincisine İp adresinizi ikincisine ns1 ve ns2 yazar ve kaydedersiniz ve ikinci ip içinde aynı işlemi tekrar edersiniz.

    DNS Nasıl Değiştirilir?


    Dns değiştirmek oldukça basit bir işlemdir. Değiştirme nedeni ise var olan veya yeni aldığınız domainiz başka bir veya yeni hizmet sağlıyıcınıza yönlendirmektir.

    DNS değiştirmek için öncelikle sevis sağlıyıcınızın size verdiği dns adreslerini bilmeniz gerekir.

    Büyük ihtimalle hizmet sağlıyıcınızın size vereceği dnsler şu şekilde olur;

    ns1.hizmetsaglayiniz.com
    ns2.hizmetsaglayciniz.com

    Bu adresleri bildikten sonra domain panelinizn ilgili bölümünde kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

    Bu makale Berk UÇAR tarafından R10.NET için yazılmış olup kaynak belirtilmeksin yayınlanamaz.
  • 02-03-2010, 13:37:22
    #2
    Üyeliği durduruldu
    bilginiz için teşekürler hocam
  • 03-03-2010, 08:37:34
    #3
    KAYIP adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    bilginiz için teşekürler hocam

    ben teşekkür ederim ama yeterince ilgi görmedi zaten
  • 03-03-2010, 09:06:28
    #4
    Peki ben de farklı bir soru sorayım da herkesin bu konu da da bilgisi olsun.

    Neden 2 DNS kullanırız? ns1. ns2. diye? İkisine de aynı ip veriliyor sonuçta.
  • 12-03-2010, 00:38:36
    #5
    PLUSTeknoloji adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Peki ben de farklı bir soru sorayım da herkesin bu konu da da bilgisi olsun.

    Neden 2 DNS kullanırız? ns1. ns2. diye? İkisine de aynı ip veriliyor sonuçta.
    iki farklı adres olmasının sebebi birine ulaşılmazsa diğerine ulaşarak gerekli bilgileri edinmektir. ns2 yani yedektir. sizin hosting şirketiniz iki name server adresini de aynı bilgisayarı gösteriyorsa o sizin hostinginizin yaptığı bir ucuza kaçma yöntemidir. normalde farklı ip adresleri olmalıdır. 2 tane olmak zorunda da değil belirttiğim gibi. 2. si yedektir. istenirse 2 den fazla da olabilir.