1) Tebliğde aşağıdaki gibi bir madde var. Peki biz kişisel sitelerimizi bu şekilde tasarlarsak yani giren kullanıcı resim paylaşabilecek, metin paylaşabilecek, yorum atabilecek, ses veya video atabilecek. Bizim sitelerimizde sosyal ağ sağlayıcı olmaz mı?
“Sosyal ağ sağlayıcısı: Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişiyi”
2) Birde çok merak ettiğim bir konu daha var. Kişi hem YouTube hemde adsense çalışıyor. Ödemeler aynı yerden yatıyor burada durum ne olacak adam bu istisnadan yararlanmak için sitelerindeki gelirlerinden vazmı geçecek. Malum Google ödemeyi bölmüyor.
3) Bir diğer konuda arkadaşlar kafamı karıştıran bir durum daha var. Sizce worpdress joomla bunlar sosyal ağ sağlayıcı sayılırmı? Bence sayılır ben wordpress ile ses, video, resim, metin, paylaşabiliyorum. He dersiniz ki sen onu sitene kuruyorsun. O zaman direk wordpress üzerinden bedava site açsak wordpress uzantılı o zaman sosyal ağ üzerinden paylaşım yapmış sayılmazmıyız.
4) Bir diğer konuda ben sitemdeki yazıları Facebook üzerinden link paylaşarak para kazanıyorum. Ve malumunuz facebookta linke tıklayınca Facebook içinde açıyor seni web tarayıcıya yönlendirmiyor. Bu durumda ben sosyal ağ sağlayıcı üzerinden kazanmış sayılmazmıyım.
5) Yukarıdaki maddenin birde Facebook hızlı makaleler olan durumu var malum hızlı makalelere adaense kodu eklenebiliyor. Hızlı makaleler tamamen Facebook içinde açılıyor. Bu durumda benim gelirim tamamen Facebook yani sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden geliyor. Maliye bana ne diyebilir.
6) Diğer bir konuda sitemdeki yazıların Google Amp sayfaları aracılığıyla direk Google urlsi üzerinden açılması. Buradan gelen gelir Google linki üzerinden geliyor. Bu durumda da sosyal ağ saylayıcısı üzerinden gelir elde etmiş sayılmazmıyım.
Benim burda en dikkat ettiğim 3. madde. Bu işi çözmemiz lazım. Yoksa iki sene sonra cezalarla yüzleşmek durumunda kalabiliriz.
Adsense vergi sistemi hakkında kafa karıştıran sorular.
25
●823
- 12-01-2022, 13:47:53
- 12-01-2022, 14:04:31arenpi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 12-01-2022, 14:07:57mostwonder adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
bakın
Örnek 12: Mükellef (J), kişisel internet sitesinde yemek tarifleri vermekte ve yemeklerin yapılışına ilişkin videolar yayınlamaktadır. Mükellefin faaliyette bulunduğu kişisel internet sitesinin belirli alanlarında reklamlar yayınlanmakta ve yayınlanan bu reklamlardan kazanç elde edilmektedir.
Sadece belirli bir kısmında sosyal etkileşim amaçlı içeriğe yer veren kişisel internet sitelerinin sosyal ağ sağlayıcıları kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından mükellefin kişisel internet sitesi aracılığıyla elde ettiği kazanç istisna kapsamında değerlendirilemeyecektir. - 12-01-2022, 14:11:15arenpi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 12-01-2022, 14:19:50mostwonder adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 12-01-2022, 14:36:48Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.