Varlık barışından yararlanmak için son aya (30 Haziran) girildi. Ve bu imkandan yararlanmanın en etkili yolu vergi dairesine başvurup kabul edilmezse vergi yasalarındaki gerekli koşulları sağlayarak dava açmaktır. Bu işlemlerin ardından kesinlikle netice alınır demiyorum. Ancak netice alınma ihtimali vardır. Diyelim ki, varlık barışı davası açıldı devam ederken vergi incelemesi başladı ve adınıza vergiler çıkarıldı. Buna karşı açtığınız davada varlık barışı davasından alacağınız lehe karar oldukça önemli bir argüman olacaktır. Çünkü varlık barışından yararlananlar için vergi salınmaz. Kolay gelsin
........ VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ’NE (İnteraktif VD'de otomatik çıkacaktır.)
KONU: Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 90. maddesi uyarınca varlık barışı müessesesinden yararlanmak için 2577 sayılı Kanun’un 10. maddesi uyarınca yapılan başvurudan ibarettir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 51. maddesinde her türlü ilan ve reklam işleriyle uğraşanlar veya bu işlere tavassut edenlerin basit usulden yararlanamayacağı, diğer bir deyişle ticari kazancın tespiti açısından gerçek usule tabi olduğu; 213 sayılı Kanun’un 8. maddesinde ise mükellefin, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek veya tüzel kişi olduğu düzenlemesine yer verilmiştir. Bu düzenlemelere göre reklam işiyle uğraşan kişilerin gerçek usulde vergilendirilmesi gerektiği açıktır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 90. maddesinin 6. ve 7. fıkrasında ise: ”Gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31/12/2019 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edilir. … Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden %1 oranında vergi tarh edilir ve bu vergi, tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenir.” düzenlemesine yer verilmiştir. Kuralda bahsedilen beyanname verme mühleti Cumhurbaşkanı Kararı ile 6 ay uzatılmıştır. Bu düzenlemelere göre geçmiş yıllarda reklam geliri elde edenlerin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 90. maddesinin 6. ve 7. fıkrasında yer verilen varlık barışı imkanından yararlanmasına herhangi bir kanuni kısıtlama bulunmamaktadır.
Bu minvalde; 2015 ila 2018 yılları arasında internet ortamında yürüttüğüm çalışmalar sonucunda Google Ireland Limited şirketinden bir kısım reklam geliri elde ettim. Bu gelirlerin yıllara göre dağılımı; 2015 yılı için ...... TL, 2016 yılı için ...... TL, 2017 yılı için ise ...... TL ve 2018 yılı için ise ...... TL olarak gerçekleşmiştir.
Yukarıdaki açıklamalar karşısında, söz konusu yıllarda elde ettiğim gelirler nedeniyle ticari kazancı gerçek usule göre tespit edilmesi gereken bir vergi mükellefi olarak dikkate alınmam gerektiği açıktır. Bu noktada söz konusu yıllardaki gelirlerimi 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 90. maddesinin 6. ve 7. fıkrasındaki düzenlemeler uyarınca varlık barışı kapsamında beyan edip tahakkuk edecek %1 oranındaki vergiyi ödemek istiyorum.
Bu noktadaki talebimin (varlık barışı kurumundan yararlandırılma istemimin) kabulü ile gereğinin yapılmasını (dilekçe tarihi itibariyle mükellefiyet kaydı açılmasını) ve beyanname girişi için tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.
(revize edildi)