DrupalDrupal'in en büyük özelliği CCK ve bir şey daha vardı...Drupalci olmadığımdan şimdi ezberden getiremedim. CCK özelliği içeriği dilediğiniz içerik türünde (metin, galeri, üye etkileşimli içerik alanı, form vb.) şekillendirebilmenize imkan vermesi. Bu özellik ile Joomla!'da bir eklentiye ihtiyaç duyduğunuz bir çok şeyi normal içerik yapısında halledebiliyorsunuz Drupal ile. İçeriğiniz için yeni veri alanları oluşturarak özel bir içerik tipi olarak kaydedebiliyor ve bir dhaaki içeriğinizi oluşturuken bu tipi kullanabiliyorsunuz.
Drupal bu özelliği ile Joomla!'dan bir adım öne çıkıyor. Kaldı ki dünya çapında bakarsak kaynak erişimi Türkiye'deki kadar kıt değil. Bu itibarla Drupal çok iyi ödüller alıyor ve aldığı ödüller Joomla! resmî geliştiricilerinden de övgü alıyor.
Şimdi bizim CMSTURK.NET ekibinden Pentacle, Joomla!'daki Drupae göre eksik olan bu kısmı Google Summer of Code kapsamındaki "içerik türü" projesi ile gidermeye çalışıyor. Bu proje sonlandığında Joomla! çekirdeğine eklenebileceğini düşünüyor ve bekliyoruz. Bu takdirde geliştirilen bileşen, Drupal'deki CCK özelliğini Joomla!'ya kazandırabilecek.
Çok yuvarlak bir tâbir ile söylemek gerekir ise CCK size kendi bileşeninizi, aynen bir içeriği kod sayfaları ile değil de yönetici arayüzündeki ilgili bolşlukları doldurarak girdiğiniz gibi, arayüz üzerinden oluşturmanızı sağlıyor. Böylece Joomla!'da kullandığınız galeri, video, insan kaynakları, tanıtım, ticaret bileşenleri yerine Drupal'de bunlara gerek kalmadan CCK ile kendi dilediğiniz veri giriş ve döngü alanlarını içeren içerik türlerini kolayca oluşturuyorsunuz. Pentacle'ın Google SOC kapsamında çalıştığı kendi özgün projesi ile ortaya çıkacak bileşen de Joomla! için bize bu özgürlüğü getirecek.
Böylece Drupal paketi ile yapabildiğiniz sosyal ağ projeleri de belki Joomla! ile yapılabilecek. Ayrıca kullandığınız bir çok bileşende geliştirme yapmanız gerekirken bu içerik yapısı ile kendi ihtiyacınız olan ver alanlarını yönetim arayüzünden kendiniz oluşturacaksınız.
Proje başarılı olursa 3. parti eklenti değil, Joomla! 1.6 sürümünde çekirdek bileşen olarak geleceğini umuyorum.