• 01-10-2026, 16:58:39
    #1
    Son zamanlarda dikkatimi çekiyor, bazı kişiler AI’a script yaptırıp sonra sanki tamamen kendi yazmış ve güvenliğini test etmiş gibi satışa koyuyor. AI kullanmaya lafım yok, ben de kullanıyorum zaten 😄 Ama kodu doğru düzgün bilmeden, ne açık var ne sorun var kontrol etmeden güvenli script diye satılması bana biraz sıkıntılı geliyor. Kendi kodunu yazıp, AI’ı sadece destek amaçlı kullanan arkadaşları tabii ki tenzih ediyorum.

    Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Kabul Edilen Cevap
    • @dombalak; 'a katılıyorum, katılma durumum şundan ibaret; şahsen ben yapay zekâyı şahsım adına kullanıyorum, kendim için fikirler icra ediyor ve onları hayata geçiriyorum. Ben dibine kadar araştırıyorum, bir yazılımcı asla ve kat'a değilim. Şahsen yazılımcı olup ürün sattığımı da göremezsiniz ki öyle bir satışım asla yok, hiç olmadı; çünkü yazılımları şahsım adına sağlıyorum. Şimdi buradaki olay şu: @dombalak; 'a şu açıdan katılıyorum, @dombalak; bir fikir üretmiş ve o fikri icra etmiş, anlaşılan pazarlaması dâhil genel hatlarıyla olaya vakıf ve durumu kontrol altında, parasını da kazanıyor. Katıldığım durum bundan ibaret. Hakikaten bu yapay zekânın gelişimi, daha öncesinde akıllarında fikir olup bir türlü icra edemeyen ya da "Yazılımcılara nasıl para vereceğim?" diye kara kara düşünen, şahsen benim gibi zatlara hakikaten su gibi geldi. Yani çölde susuz kalırsınız ve ardından suyu bulunca abanırsınız falan, lıkır lıkır içersiniz ya, aynı mevzu; o derece mükemmel geldi. Çünkü elimin altında alabildiğim bir sistem, bir yapı var. Bu yapı sayesinde daha önceki fikirlerimi tek tek artık raftan indirebilirim. Keza tamamı yapay zekâ değil, ben bir satış ortağıyım ve bu dalda inanılmaz fikirlerim var; hit kazanımları dâhil, yönlendirmeler dâhil tonlarca fikir sahibiyim. Bunları mükemmel seviyelerde kolaylaştırdı ve işin en mükemmel yanı da tüm bunları ben yapabiliyorum artık. Yani önümdeki bir engel kalkmış oldu, artık yolun sonu aydınlık.

      Bu açıdan düşünürsek keza sadece yazılımcılar değil, yazılıma ciddi ihtiyacı olan, ancak maddi açıdan yetersiz ve keza yazılımcılara da pekâlâ güvenmeyen... Neden güvenmiyorum? O arkadaşın benim fikrimi çalmayacağı ne malum? İstediğin kadar sözleşme imzala ya da şunu yap, bunu yap; adam özgün hâle getirir, nişin de nişini bulur, ardından devam eder yoluna. Nişte bir sınır yoktur ki; yeter ki bir fikri görebilsin, görsün, ardından sular seller. İşin en mükemmel ve can alıcı noktası, bana göre, bana göre "GÜVENSİZLİK - ENDİŞE - KARA KARA DÜŞÜNCELER - ACABALAR . . .". Bunlardan kurtardı %100 yapay zekâ. İşte asıl olayım bu benim. Benim pazarlamayla alakalı hiçbir sorunum yok, tek sorunum bunlardı. Ee, bunlar da kalktı? Haydii bakalım, der, akar giderim.
  • 01-10-2026, 16:59:46
    #2
    sametaykin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Son zamanlarda dikkatimi çekiyor, bazı kişiler AI’a script yaptırıp sonra sanki tamamen kendi yazmış ve güvenliğini test etmiş gibi satışa koyuyor. AI kullanmaya lafım yok, ben de kullanıyorum zaten 😄 Ama kodu doğru düzgün bilmeden, ne açık var ne sorun var kontrol etmeden güvenli script diye satılması bana biraz sıkıntılı geliyor. Kendi kodunu yazıp, AI’ı sadece destek amaçlı kullanan arkadaşları tabii ki tenzih ediyorum.

    Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
    Bu konuda ben birşey söylersem muhtemelen en az 1 yıl banlanırım.
  • 01-10-2026, 17:02:37
    #3
    multiwhatsapp adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Bu konuda ben birşey söylersem muhtemelen en az 1 yıl banlanırım.
    Banlanmamak için uğraşıyorum hocam, bugün baktım bariz şekilde ai yaptırmış ama sanki kendisi yazmış gibi pazarlıyor birde o biçim para istiyor.
  • 01-10-2026, 17:04:31
    #4
    guvenlik aciklari da artik ai'ya yaptiriliyor, bilginiz olsun.
  • 01-10-2026, 17:05:04
    #5
    Mahallenin berberi bile artık internet sitesi tasarımı yapılır diyor hocam Logo parasına full+full site vaadediyor bazıları.
  • 01-10-2026, 17:07:24
    #6
    doğru mu yanlış mı tartışmak istemiyorum ama bir öğün yemek parasına kendi scriptini yazıp satan kişilerin de güvenlik gibi konuları çok salladıklarını düşünmüyorum açıkçası
  • 01-10-2026, 17:08:56
    #7
    o scripti büyük ihtimalle 300TL'ye satıyordur. o paralara script aldım diyen arkadaş dili yanınca ağlamamalı. Baştan aşağıya AI ile script yazarım 300 değil 30bin liraya satarım. Ama ürünümün arkasında da dururum, bunda bir sorun görmüyorum. Ayrıca güvenlik, seo ve performans standartlarınıda AI bir çok arkadaşımızdan daha iyi sağlıyor artık diye düşünüyorum.
  • 01-10-2026, 17:17:30
    #8
    @sametaykin; çok haklısınız. Yapay zeka sayesinde herkes her için ustası oldu malesef. Bir bakıyorsun kişi "web sitesi nasıl yapabilirim" diye konu açıyor. İki hafta sonra aynı kişi "web uzmanından" diye satışa başlıyor. Bir başkası da aynı yapay zekayı kullanmış logosu bile aynı. O ona, diğeri berikine, birbirinin tasarımını izinsiz almakla suçluyorlar (forumda yasak diye çalmak demiyorum). Halbuki ikisi de aynı yapay zekaya aynı promptu vermiş. Yapay zekada aynı kodu ikisine de veriyor. Sonra yapay zekaya harcadığı paranın 10 katını istiyor. Zaten sitede kimin ne olduğu belli değil. Malesef çoğu kişi gerçek ismini bile kullanmıyor. "Güvenilir" denilen sözde ticari firmalar bile adı sanı duyulmamış kabile ülkelerinin hatları üzerinden whatsapp kullanıyor. Kendi ismini kullanamayacak kadar medeni cesaretleri yoksa bile madem güvenilir firma olduğunu iddia ediyorlar, adam gibi kendi firmalarının ticari ünvanını ya da firmalarına kayıtlı tescilli marka ismini kullansınlar. Adı sanı belli olmayanlar yüzünden günde 10 tane şikayet konusu açılıyor. İyi forumlar dilerim.
  • 01-10-2026, 17:29:17
    #9
    Bundan size ne? Satabiliyorsanız siz de satın. 40 yıllık senior developerlar uzun süredir eliyle giriş tagı bile yazmıyor.