• 05-11-2024, 06:21:19
    #10
    KoteElektroniK adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Paranın 7 gün veya 14 gün süresi var. Bu süre zarfında iade etmezseniz, kabul etmiş sayılırsınız fakat, şu kişiden gönderdim vs. bunlar hukuksal açıdan sorun yaratan konular. Kişinin kendisinden gelen para daha iyi olur.
    sorunun cevabı olarak " yüz yüze geldik veya telefonla görüştük şu ürünü satacaktı vs. erkek arkadaşımda yanımdaydı konuşulanları duydu" gibisinden bir ifade de bulunabilir.

    Eğer ceza almasını istiyorsan, paranı ve taleplerini hukuksal yol ile telafi etmelisin. Avukata danış diyeceğim ama kapıyı 20-25bin tlden açıyorlar. Nasıl bir süreç ilerleyeceksin bilmiyorum ama parayı kabul edersen, ceza almayacaktır veya faiz vs taleplerin reddedilecektir. Parayı kabul ederek suç unsurunu ortadan kaldırmış oluyorsun. Kişi sana geçte olsa paranı iade etti ve aynı zamanda sizde bu parayı kabul ettiğiniz için ortada suç kalmıyor.
    "Yani parayı iade edip, bana şu miktarda para göndermezsen şikayetimi geri çekmeyeceğini belirtmek daha mantıklı bir süreç" aynı zamanda kişinin üstüne/banka hesabına bir şey yoksa, mahkemeyi kazansan bile kişiden tahsilat yapamayabilirsin.

    hukuksal konular baya karışık ama karar vermen için 7 veya 14 gün var süreyi tam hatırlamıyorum. Ceza almasını istiyorsan parayı iade etmelisin.

    Tabi bunlar benim kişisel bilgilerim iyice araştırmanı ve kararlarını kendin almalısın. Elindeki paradanda olma
    Hocam yanlışınız var, ben koltuk aldım parasını gönderdim diyerek olmuyor o iş tabiki, yoksa insanlar sağdan soldan iban bulup hepsine 200'er lira saçıp dava eder alır tazminatını.

    Açıklamasız gönderilen para hukukî yönde borç geri ödeme sıfatındadır.

    Ayrıca üstünde hiç bir şey olmasa dahi arkadaş gelecekti her maddi hareketini yok etmeyi göze almış biri değil ise ve dediğiniz gibi bir hukuksal süreç işlese bile her türlü tahsilatını yapar, ödemeyi yapmaması durumda icra takibi başlatılır çünkü.

    @alit; hocam, evet parayı başkasının hesabından gönderebilir. Açıklama yazıp kanıtlaması lehine olurdu ama kolay bir mazeret ile bunu kanıtlayabilir.

    Sizi d*landıran arkadaştan olayın olduğu dönemler şikayetçi olmuş olsaydınız davadan bir şey çıkabilirdi ama çok geç, aradan 1 sene geçmiş, ödediğiniz vekalet masrafına değmez. Ufak bir miktar para cezası veya avukat masraflarını kitlersiniz en fazla, belki de 1 yıl süreçteki tefe tüfe oranını alırsınız ama davalı arkadaş da biz kafelerde buluştuk görüştük 1 yıl sonra projeden vazgeçti parasını geri yatırdım tarzı mazeret uyduracağından dava çok uzar hakimin aldığı ertelemeler neticesinde 3-4 belki 5 yıl sürer. Değmez yani.

    Avukat arkadaşlar olayı daha iyi bilir tabi, ailemden kaynaklı ticari ve kişisel bir çok davam oldu tecrübelerimi aktarmak istedim.

    Ayrıca sizi d*landıran arkadaş ile iletişime geçip parayı ondan geldiğini en azından whatsapp mesajı olarak teminat alsanız daha iyi olur. Direk başka hesaptan parayı siz mi attınız demeyin tabi, blöf yapın kardeşim kaç yıl oldu iade et paramı illa dava mı edeyim vs. tarzı o ise parayı başka hesaptan gönderdiğini söylesin size.
  • 05-11-2024, 09:03:44
    #11
    Sizi nereden dolandırdı r10 üzerinden veya sahibinden gibi bir platform üzerinden ise nitelikli dolandırıcılık suçu oluşturur paranızı iade etsede dava düşmez ama basit dolandırıcılık suçunda hem paramı alayim hemde ceza alsın diyemezsiniz.