Domatesis adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
Zaman olmasaydı derken hiç olmamasından bahsediliyor.
Bunu ancak benzetme yaparak daha iyi anlayabilirim diye düşündüm. 3 benzetme yapacağım ve zamanla ilişkilendirmeye çalışacağım.
1- Cansız kavram. Mesela kalem hiç olmasaydı bir kalem sayesinde gerçekleşen hiçbir şey olmazdı. Kalem de doğal gelişime dahil olmazdı ayrıca. Herkesin deftere yazı yazdığı bir anısı vardır. Bu anı hiç var olmazdi. Ayrıca dolma kalem, pilot kalem gibi varyasyonlar da var olmazdi. İnsanoğlu kalem ihtiyacının ilk doğduğu zaman, başka bir şey icat edebilirdi.
2- Canlı kavram. Hiçbir çiçek hiç olmasaydı ölmezdi de. Sonu olmazdi yani. Çünkü başı hiç olmadı. Çiçeğin etkilediği hiçbir şey de olmazdı. Yani arılar bal yapamazdı. Bu yüzden de arılar amaçsız olurdu. Doğalarında bal yapmak olduğu için bosuna gelmiş olurdu dünyaya. Bal olmazdı mesela. Dikkat edin yerine başkasını getirmekten bahsetmiyorum. Hiç olmamasından bahsediyorum.
3- Soyut kavram. Üzüntü. Üzüntü hiç olmasaydı insanlar tam tersi hep mutlu olurlardı. Üzülmemiz gereken olaylarda dahi mutlu olmak da doğamıza aykırı.
Daha fazla detaylandıracaktim ama burada durmak istiyorum. Fark ettiyseniz zaman, yukarıdaki 3 maddede de gerçekleşiyor.
Aslinda örnekleri artırsaydım, mesela 1000 örnek olsaydı daha da netleştirebilirdim cevabımı. Ama yukarıdaki 3 örneğe nazaran şimdi bir yorum yapalım:
Zaman olmasaydı ne olurdu demiştik.. Önce farklı şeylerin, olmadığında neler olduğunuhangi gerekçeyle oldugunu düşünüp sonraysa zaman olmadığında neler olacağını tahmin etmek bana daha mantıklı geldi.
Yukarıdaki 1 numaraya göre onun olmasaydı durumunda doğal gelişiminin de olmayabileceğini öğrendim. Onun olmasaydı durumunda onun sayesinde olan tüm şeylerin olmayabileceğini öğrendim. Onun olmasaydı durumunda onun yerine başka bir şey icat edilebileceğini öğrendim.
Yukaridaki 2 numaraya göre o olmasaydı sonunun olmayabileceğini de öğrendim. O olmasaydı onun etkisi sayesinde gerçekleşen hiçbir şeyin olmayabileceğini öğrendim. O olmasaydı onunla ilişkili olan diğer her şeyin amaçsız ve boşuna var olmuş olabileceğini düşündüm.
Yukaridaki 3 numaraya göre o olmasaydı onun yerine tam tersinin olabileceğini de öğrendim.
Şimdi bu 3 yorumumu zamanı içine katarak hipotezler bırakayım:
- Zaman olmasaydi zamanın doğal gelişimi de olmazdı
- Zaman olmasaydı zaman sayesinde olan hiçbir şey olmazdı
- Zaman olmasaydı zaman yerine başka bir şey icat edilebilirdi
- Zaman olmasaydi zamanın sonu da olmayabilirdi
- Zaman olmasaydı onunla ilişkili olan her şey nedensiz olup boşuna var olmuş olurdu
- Zaman olmasaydı zaman yerine tam tersi yaşanabilirdi
Toplam 6 hipotez var. Dediğim gibi örnek sayıları daha fazla olsaydı hipotezleri de artırırdık. Bu hipotezlerden bana mantıklı gelenleri asagiya sıralayayım şimdi:
-A) Zaman olmasaydi zamanın doğal gelişimi de olmazdı
- B) Zaman olmasaydı zaman sayesinde olan hiçbir şey olmazdı
-C) Zaman olmasaydı zaman yerine tam tersi yaşanabilirdi
Bu 3 tanesi bana daha mantıklı geldi ama sonsuza kadar hipotez olarak kalacak çünkü zamanın olmaması gibi bir durum şu anda asla yaşanmayacak gibi görünüyor. Doğrulukları kanitlanamayacak yani.
Şimdi bu 3 tanesini yorumlayayım.
1- Zaman olmasaydı gün, ay, yıl, saat olmazdı.
2- Zaman olmasaydı saniye bile ilerlemezdi.
3- Yani her şeyin başından beri zaman hic olmasaydı her şeyin başından beri hic ilerleyemezdik bugünlere.
4- x= v.t kanıtlanmış ve geçerli bir formüldür. Zamanı daha iyi anlamak için bu formülü elimizde tutalım:
x= v.t = [ yol = hız X zaman ]
Yani zaman = yol/ hız
Öyleyse zaman tamamen hareketin eseri olarak ortaya çıkmıştır.
Zaman başka formüllerle de bulunabilse bile bu formüllerle bulunabildiği için zamanın hareketin ürünü olduğunu anlarız. Hareket ise bir cismin yer ve durumunu değiştirmesine denir. Öyleyse zaman olmasaydı, zamanın etkilediği hiçbir şey yer ve durum değiştiremezdi. Yani zaman, zamanın başında kalakalırdı. Hiçbirimiz olmazdık. Hiç var olmazdık ya da sonsuza dek ♾ yok olurduk zamanın başı ve sonu olmayabileceği için.
5- Zaman kelimesinin hiç zıt anlamlısını duydunuz mu ? Çünkü yok. Literatürde yok. Çünkü insanoğlunun aklı, zamanın başından beri yetmedi zamanın tam tersini bulmaya. Biraz düşünelim. Zaman, fiziksel olayların ve süreçlerin ilerlemesini ölçen bir kavramdır ve tek yönlüdür.
Zamanin tersini şöyle bulabileceğimi düşünüyorum:
Fakirin zıttı zengin
Yaşlının zıttı genç
Dolunun tersi boş
Yani fakirde olmayan özellik tam tersini verir
Yaşlıda olmayan özellik tam zıttını verir
Doluda olmayan özellik tam tersini verir
Peki zamanda olmayan özellik nedir ?
Bence durmak.
Bence zamanın kavram olarak tam tersi durmaktır ve yukarıdaki C seçeneğine göre zaman olmasaydı her şey, zamanın başlayacağı baslangicta durur ve ilerleyemezdi
Tüm yazı tamamen bana aittir. Alıntı yapılmadı. Lütfen yazımı kopyalamayınız.
@hilmisari;