Herkese 1 Kere Şans Verilmesi Mantıklı mı Sizce (Islamiyette)
15
●690
- 01-10-2022, 04:23:58Güzel açıklaman için ben teşekkür ederim. Bende bunu açıklamaya çalıştım yukarıda❤umay3707 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 01-10-2022, 05:05:06Ne tanrının olduğunu bilen var, ne ahiretin ne de cennet, cehennemin. Bir şeyler duyup, öğrenip yaşıyoruz çoğumuz. Kaçımızın seçimleri kendimizin?
- 01-10-2022, 06:29:10Misal bir inşatta amele ile ustabaşı aynı parayı mı kazanıyor?
İkisinin de çalışma şekli ve zorluğu farklı. İkisi de aynı yerde çalışıyor ama kazancı da ona göre.
Herkes bir sınavda. Sınavı zor olanın mükafatı daha yüksek.
Dünya hayatı rahat ve kolay olanlar sorgulamalı bence kendini. Cebindeki bir kuruşun, aldığın 1 elmanın, içtiğin bir damla suyun hesabını vereceğin ahirette milyonerlerin ne halde olacağını sen düşün.
Sınav zor, kolay ahiret. Sınav kolay, zor ahiret.
Ek olarak eğer doğanların İslamiyet'i duyma şansı olmadığı teknolojiden, diğer insanlardan uzak bir hayatı varsa zaten ona göre yargılanıyor. Dağın başındaki yaprakla dolaşanların sorumluluğu yok. Ne ona ulaşabilen var ne o bir bilgiye ulaşabilir. İnsan araştırmak zorunda, öğrenmek zorunda. - 01-10-2022, 10:12:067 evren çok az; kolu olmayanlar, gözü olmayanlar, sağır olanlar, felçli olanlar, hem sağır hem kör olana sen dini nasıl anlatacaksın, anlatma yolunu buldun diyelim kaçı için bu enerji harcayabileceksin?
Biz dünyayız, dünya bir denge halinde. Bu dengeyi kuran, bana göre bu denge daha karmaşık. Algılarımız bize oyun oynayıp dengesizlik var yoluna sürükleyebilir. Kimse cinleri düşünmüyor- aç mı susuz mu? Çünkü onları algılayacak bir alet edevat takılmamış bize. Konuyu tam olarak algılayamadığımızdan sadece görünene göre dengesizlik var gibi, - 01-10-2022, 13:53:16Bir etiket atsan gelirdim dostum ama unutmuşsun
Öncelikle şu islamla şereflendi şereflenmedi olayını bir bırakmak gerekiyor, ne islama inananların tamamı şerefli diyebiliriz ne inanmayanlara şerefleri yok diyebiliriz, birde çoğunlukla Türkler islamla şereflendikten sonra gibi cümleler kurmuyorlar mı, sanki biz Türkler islamdan önce şer*efsiz miydik? Çok sinir olduğum bir cümle yapısı bu, Talkan ve Curcan katliamlarında Türk kadınları Araplara cariye yapılıp yüzbinlerin üzerinde masum Türk Araplar tarafından katledilip çocukları köle yapılıp kilometrelerce uzunluğunda Türk cesetlerini ibret için yollara asan Araplara özenmek, onları şerefli kabul edip kendimizi onlar sayesinde şereflenmiş kabul etmek çok büyük bir yanlış, Araplarda hala 14lük alasın emi gibi bir söz var, 14 yaşında kız alması için dua ediyorlar ve niye böyle dedin diyene kim istemez ki 14lük? diye cevap veriyorlar sen düşün ahlaklarını, bunu diyenler 15-16 yaşında değil, 50-60 yaşında tipler bile söylüyorlar. Yolda birini ezip öldürsen hemen oracıkta ailesine kan parası verip yırtıyorsun, Türklerde kadının el üzerinde tutulduğu koca bir tarih yazarken Araplar kadınlarını eve kilitledikleri yetmiyor, kaçırılıp cariye yapılmasın diye bazı bölgelerde birbirlerine zincirliyorlar, bence biz şereflenmeyi Araplardan öğrenecek değiliz. Neyse, buraya kadar tek cümle içindi, burası anlaşılmıştır.
Anladığım kadarı ile sen mutlak eşitlik istiyorsun ama inançlısın, bu nasıl oluyor peki? Anladığım kadarıyla 3 çocuk olsun ama 3 paralel evren olsun, her çocuk 3 evrende de doğsun ama birinde zengin, birinde orta halli, birinde fakir olsun istiyorsun doğru mu anladım? Öyle bir düzen maalesef yok, olamaz da. Paralel evren teorisinin gerçeklik payı var ama sırf adaleti sağlamak için olduğunu hiç sanmıyorum. Tam benim örneğini vereceğim konuda örnek vermişsin, oruç bir yerde 5 saat başka yerde 23 saat, hani herkese eşitlik, hani adalet demezler mi? İnsanlar bu gibi durumlar içinde cevap bulmuşlar ama, imtihan. İnsanlara göre her şey imtihan, bak açık açık söyleyeyim benim onaylamadığım 2 kelime var biri tövbe biri şükür, açlıktan sürünen birine şükür et diyorlar bence şükür bulunduğun durumu kabullenmektir, daha iyisini, güzelini arama, elindeki ile yetin demektir. O aç kişiye kabullenmeyi değil, daha iyi bir hayat yaşaması için çalışmasını, yardım bulmasını vs. öğütlemek gerektiğini düşünüyorum. Birde her günahın arkasından tövbe edip arındığını zannetmek var, tövbe varken nasıl olsa tövbe eder kurtulurum günahtan diye ben bir nevi günaha teşvik gibi görüyorum, dediğim gibi kendi fikrim. Yıllar önce bir haber duymuştum hala unutamıyorum, sanıyorum Mardin tarafındaydı kamu personelleri dahil yanılmıyorsam 13 kişi 13-15 yaşında bir kız çocuğuna tec*vüz etmişti ve aralarında bir imam vardı, işini gördükten sonra ben çok pişmanım kızım tövbe ettim al şu 50 lirayı hakkını helal et demiş kıza, o kişi mesela hooop tertemiz oldu, ak pak gezebilir artık kendince. Belki inanmadığım için böyle düşünüyorum ama benim penceremden böyle.
Gelelim inanç konusuna, hep söylüyorum inançlar mantık çerçevesine oturamazlar, şurada benimle oturup herhangi bir dini inancın mantıklı olduğu konusunda beni ikna edecek kimse olamaz mesela, zaten öyle bir inanç yoktur. Diyorum ya semavi dinlerde bile tek bir kişinin ahşaptan bir gemi yapıp tüm canlılardan çeşit çeşit gemiye doldurduğuna, bu geminin 1,7 milyon titanik boyunda olması gerektiğini ve 40 yıl boyunca suda kaldığını düşünürsek bu kadar süre 2şer çiftten tüm canlılara yiyecek içecek depolanabildiğini düşünüyor ama bu bir inanç, mutlak inanç ise mucizeler ile donatılabilir fakat mantık gerektirmez. Bir balığın karnında günlerce aç susuz seyahat etmek gibi, 100 yıl uyumak gibi, ölülerin diriltilmesi gibi, öyle daha dün ölmüş değil bu arada, yıllardır mezardaki bir cesedin kalk dendiğinde kalması gibi bir mucizeden bahsediyorum bunları mantık ile açıklayamazsın, o yüzden inançlar bile mantık ile açıklanamazken 10 çocuğun tamamı için adalet arayamazsın, eşitlik arayamazsın. Cennete nasıl gidecekler konusuna gelirsek taşlanırım, cehennem konusunda da aynı şekil ama şu kadarını söyleyeyim, binlerce yıllık mitolojilerde bile bu tarifler mevcuttur ve çok uzak coğrafyalara kadar yayılmıştır. Japon mitolojisinde Şinigami olması lazım cehennemin adı, Roma mitolojisinde Acheron nehrinin geçtiği Hades, İskandinav mitolojisinde Helheim, Yunan mitolojisinde Tartarus, Araplarda ise Cehennem olarak karşımıza çıkıyor. Bu kelimenin kökeni ise Kudüs'ün güneyinde bulunan Gehinnom veya Gehennom vadisinden gelir. Kelimelerin kökenleri vardır, başka bir dile geçtiklerinde bile çoğunlukla bu kökeni kaybetmez. Melek, Malik, Molek, Mülk gibi mlk köklü kelimeler gibi. Adı mitolojilerde her ne olursa olsun bana göre en kötü cehennem insanların zihinlerinde yarattığı ve dünyada kendilerine kapattıkları cehennemdir.
Bu arada 7 kere dünyaya gelme kültü Asya'da çok yaygın, defalarca ölüp ölüp reenkarne olduklarına, bazı inanışlarda ise en sonunda Nirvana'ya çıkacaklarına inanıyorlar ama bazı inançlarda Nirvana farklı bir kavram. Hindularda eşekler ve köpekler pek sevilmezler mesela, önceki hayatlarında kötülük yapan insanların yeni hayatlarında eşek veya köpek olarak yeniden doğdukları düşünüldüğü için pek iyi de davranmazlar açıkçası. Konuya yazdığın ilk ileti bir mantık arayışı, dediğim gibi inançlarda mantık aranmaz, ne kadar istersen iste bir mantığa oturtamazsın, ya inanırsın ya inanmazsın bu kadar basit, başka pek bir alternatifin yok. Mantık yoksa nasıl inanılıyor falan diye düşünme, ben burada Hz.Adem 6 bin yıl önce dünyaya geldi deniyor semavi dinlerde dedim, o halde Göbeklitepeyi kimler yaptı dedim onu bile " inanç çerçevesinde " kendine göre yorumlayanlar oldu, yok 1 dünya günü aslında 50 bin yılmış diye işin içinden çıkmaya çalışanlar oldu, bu sefer o halde evren 6 gün veya 8 günde mi yaratıldı dedim evet diyenler oldu, o günlerde 50 bin yıl kadar mı dedim ona da evet diyenler oldu, ee koskoca yaratıcı 50 bin yıl x 6 günde mi yaratabildi yani hani ol der olurdu dedim vardır bir hikmeti dendi, ee ama kutsal metinlerde ve rivayetlerde pazartesi şunları salı bunları yarattı diye yazıyor hatta Tevratta Cumartesi günü dinlendi yazıyor, Cumartesi 50 bin yıl mı sürmüş dediğimde diyecek bir şey bulamayanlar ama hala inananlar oldu, inanmak bir şarta bağlı değildir, o yüzden 10 çocuğunda farklı farklı şartlar ve koşullar altında, farklı inançlarda yaşayacağını kabullensen iyi edersin
Öncelikle şu islamla şereflendi şereflenmedi olayını bir bırakmak gerekiyor, ne islama inananların tamamı şerefli diyebiliriz ne inanmayanlara şerefleri yok diyebiliriz, birde çoğunlukla Türkler islamla şereflendikten sonra gibi cümleler kurmuyorlar mı, sanki biz Türkler islamdan önce şer*efsiz miydik? Çok sinir olduğum bir cümle yapısı bu, Talkan ve Curcan katliamlarında Türk kadınları Araplara cariye yapılıp yüzbinlerin üzerinde masum Türk Araplar tarafından katledilip çocukları köle yapılıp kilometrelerce uzunluğunda Türk cesetlerini ibret için yollara asan Araplara özenmek, onları şerefli kabul edip kendimizi onlar sayesinde şereflenmiş kabul etmek çok büyük bir yanlış, Araplarda hala 14lük alasın emi gibi bir söz var, 14 yaşında kız alması için dua ediyorlar ve niye böyle dedin diyene kim istemez ki 14lük? diye cevap veriyorlar sen düşün ahlaklarını, bunu diyenler 15-16 yaşında değil, 50-60 yaşında tipler bile söylüyorlar. Yolda birini ezip öldürsen hemen oracıkta ailesine kan parası verip yırtıyorsun, Türklerde kadının el üzerinde tutulduğu koca bir tarih yazarken Araplar kadınlarını eve kilitledikleri yetmiyor, kaçırılıp cariye yapılmasın diye bazı bölgelerde birbirlerine zincirliyorlar, bence biz şereflenmeyi Araplardan öğrenecek değiliz. Neyse, buraya kadar tek cümle içindi, burası anlaşılmıştır.