Merhaba, dün başıma gelen bir olayı anlatacağım ve bu olay aslında ciddi bir olay.
Dün akşam saatlerinde yemeksepeti hesabımdan Antalya adresli bir sipariş verildi kapıda kredi kartı ödeme yöntemi kullanılarak. Ardından oradaki kurye adresi çözemediği için beni birkaç kez aramış. Ben aramaları gördüğümde direkt geri aradım. Siparişi benim vermediğimi ve teslim edilmemesini söyledim. Siparişi teslim etmediler iptal oldu. Ardından müşteri temsilcisi ile görüştüm konu hakkında. Şifremi değiştirmem söylendi vs.
Olay buradan sonra daha da ilginçleşiyor. Ben şifremi değiştiriyorum ancak denediğim kadarıyla mevcut oturumlar kapanmıyor

Yani olay olduktan sonra şifreyi yenilemek su tabancası sıkmak gibi bir şey. Hiçbir işe yaramıyor.
Ayrıca bugün
ekşisözlükte gördüğüm kadarıyla bu tarz bir olay başka birinin daha başına gelmiş ama onunki daha kötü. Direkt çalıntı kart ile sipariş verilmiş. Ve o da şifresini yenilediğinde dolandırıcının cihazından çıkış yapılmıyor. Hesabının kapanması isteğinde bulunduğunda ise 30 gün içinde demişler.
Eğer hesaba bir kez giriş yapmak dolandırıcılar için yeterli oluyorsa bir kez giriş yapılıp oturumları saklamak çok kolay. Yani şifreyi değiştirmek faydasız. Hesabı sildirmek lazım.
Sonuç olarak yemeksepeti hesaplarımız şifremizi değiştirmiş olsak bile güvende olmayabilir. Hesabı sildirmekten başka çare bulamadım.
Daha detaylı, bu işlerin nasıl dönebileceği hakkında bir yazı;
Alıntı
yeni ************** yöntemlerinde en yaygın görülen şey, araya olaylardan hiçbir haberi olmayan (bu olayda hesap sahibi arkadaş) yahut haberi olsa da dolandırıcılığa bulaştığının bilincinde olmayan (bu olayda siparişi geçen oyuncu şahıs) üçüncü bir kişinin sokulması / paravan olarak kullanılmasıdır.
buradaki mevzu da böyle bir duruma işaret ediyor. hesap sahibi arkadaşın şifreleri çalınmış, hesabına çalıntı yahut ************** sonucu bilgileri elde edilen bir kredi kartı enjekte edilmiş, hesabının şifreleri muhtemelen oyun skinleri karşılığında bu çalıntı kredi kartı üzerinden yemek alan bir oyuncuya verilmiş. oyun skinleri de satılarak dolaylı yoldan kredi kartı üzerinden para elde ediliyor. baya komplike bir yöntem gibi gözüküyor.
oyuncu kişinin de muhtemelen durumdan haberi yok. zannımca *********** / hırsız (kartı çalarak da bilgileri elde etmiş olabilir çünkü) yemek karşılığında elindeki skinleri 3. kişilere veriyor ve *********** şahıslar kredi kartından doğrudan alışveriş yaparak kendilerini riske etmek yerine, kredi kartından olaydan habersiz 3. bir kişiye (oyuncuya) yemek söylüyor, yemek karşılığı aldığı skini satarak hem bir paravan arkasında kalıyor hem de işlediği suçu paraya çevirebiliyor. ve bunu yaparken de iş garanti olsun diye hesap sahibi arkadaş gibi olayla hiç alakası olmayan birinin hesabını kullanıyor.
burada dolandırıcıya veya kart hırsızı her kimse buna ulaşmak çok zor. çünkü valorant gibi bir oyunda muhtemelen oyuna yurtdışı serverları üzerinden bağlanıyor. kişinin ipsine ulaşmak için yurtdışına tebligat yapılması ve uluslararası adli yardımdan yararlanılması gerekir ki bu her zaman işe yaramayabilir. tebligatı alan devlet yahut o devlet adli yardıma dahil olsa da, o devletin sınırları içinde hizmet sağlayan server şirketi işbirliği yapmaktan kaçınabiliyor ve bu şirketi zorlayacak bir yaptırım gücünüz yok.
diyelim o şirket de, ilgili devlet de işbirliği yapıyor. bu durumda da ilgili kişinin yargılanması ve ceza alması yine çok zor çünkü muhtemelen bu kart hırsızlığını veya *************** tr de bile gerçekleştirmiş olsalar, kartı yabancı ülkede yaşayan suç ortaklarına kullandırtıyorlar ve parayı sonradan kendi aralarında paylaşıyorlar. bu durumda türk mahkemelerinin, türk vatandaşı olmayan birini nasıl ülkeye getirtip yargılayacağı sorunu ortaya çıkıyor.
yani bolca zamanınız ve yeterli miktarda paranız ve bu işi takip edecek sabırlı bir avukatınız yoksa ilgili şahsın yakalanma ihtimali çok ama çok zor.
başlık sahibi açısından en büyük tehlike kendisinin *********** olarak yargılanmasıdır ki bu durum yukarıda bir yazar tarafından belirtilmiş. mahkemeler maalesef ortadaki kompleks düzeneği anlayamayabiliyorlar, onlara durumu anlatmanız da oldukça zaman alıyor. yemeksepeti'nin hacklenmeleri kabul etmediği de bir gerçek olarak ortada iken, kendisine savcılıktan tebligat gelir yahut karakola çağrılırsa ifade için, avukat yardımı almasını tavsiye ederim. çünkü kart sahibinin şikayeti halinde maalesef baş zanlı olarak kendisi ortaya çıkacaktır.