lancewood adlı üyeden alıntı:
mesajı görüntüle
Alınan Borç Hakkında R10+
243
●11.760
- 09-03-2022, 17:04:42Konu sahibi vicdanen de hukuki olarak da haklı.
Borç veren haklı diyenler ya ekonomi bilmiyorlar ya da vicdan nedir anlamamışlar.
Bir borç para verildiğinde ve belirli bir faiz ya da vade değeri konulmadığında borç müsait olunan zamanda alındığı türde ve alındığı değerde geri ödenir.
Banka size 10 senelik ev kredisi veriyor ayda 2 bin lira ödeyeceksin diyor, sonra dolar kuru patladı diye evini sat benim borcumu parayı aldığn tarihteki dolar cinsinden öde diyebiliyor mu?
Borç verenin haklı olmasının tek yolu vardır.
Borç veren borcu 6 ay sonra geri ödenecek şekilde verdiyse ve siz bir şekilde bu borcu 2 sene geciktirdiyseniz o zaman vicdanen ve hukuken borç verenin zararını karşılamak zorundasınız.
Ama bu zarar da dolar cinsinden, araba cinsinden, altın cinsinden hesaplanmaz.
Borcun vade tarihinden itibaren geciken süreye yasal faiz işletilir.
Birileri diyebilir ki adam size borç vereceğine altın alsaydı parası 80 bin lira olmuştu.
Alsaydı o zaman. Kim tuttu.
32 bin lira Borç vereceğine dolar alsaydı parası 82 bin lira olurdu ne demek?
O zaman 32 bin lira borç vereceğine araba alsaydı parası 150 bin olmuştu.
32 bin lira borç vereceğine dodge coin alsaydı parası 350 bin lira olmuştu.
Parayı veren adam elindeki TL'yi vermiş.
Birine açık vadeli faizsiz borç verip sonra o paranın alternatif yatırım araçlarında kazanması muhtemel değerini öne sürüp faiz isteyemezsiniz.
Sana borç vereceğime dolar alsaydım kardayım diyen adam dolar alsaydı o zaman.
Adam borcu dolar olarak verseydi ne olacaktı?
Bugün de çıkıp sana 5000 dolar vereceğime bitcoin alsaydım bugün 50 bin dolardı bana 50 bin dolar vereceksin mi diyecek?
Son sözüm konuyu açan arkadaşa.
Suç duyurusunda falan bulunamazsın.
Adamı ne diye şikayet edeceksin? Borcuna fazladan faiz istediği için mi?
Yoksa patrona babana borç verdiğini söyleyeceği için mi?
Kanunen böyle suçlar yok. - 09-03-2022, 17:25:21Vicdan En Büyük Mahkemedir.
Burada olan hiç kimse para alış verişinde babanızın yanında değildi. Siz de dahil. !
Bu sebeple yazılı olmayan her anlaşmanın ucu açıktır. Ucu açık anlaşmalar için de muhakeme kalbinizdedir.
Selamlar - 09-03-2022, 17:27:422019 yılında araç piyasasından tutun zeytin ekmeğe kadar herşeyin bir artış ahlakı vardı, ne olduysa 2019dan sonra oldu ülkede, bu günleri yaşayacağımızı söyleseler inanmazdık.
eskiden 2.el arabayı 500 1000 lira kâr ile sattığımızda kâr ettik diyorduk. Babanızın arkadaşınında sizin gibi danıştığı akıl aldığı çocukları vardır illaki, adamında uykuları kaçıyor belliki iyi denilcek bir arkadaşlık ilişkisini bozma derecesine getirmiş.
Dolara göre altına göre değilde bence yukarda enflasyon hesaplayan arkadaşın hesabı gibi ortak bir yol bulunabilir. Araç almanız için size 2019da 31bin lira gibi güzel bir para veren adamın arkadaşlığına güvenmenizi tavsiye ederim. 2019 yılında 44.000 tlye aldığım arabam sayesinde şuan 280.000 liralık arabaya biniyorum. biraz çıkarsız düşünün - 09-03-2022, 17:38:32Adamın istediği tutar yanlış ama bakış açısı doğru
Adam sana bu parayı verirken o para değerli idi belki o paraya araba alabiliyordun
Şimdi o paraya bisiklet alabilirsiniz ancak - 09-03-2022, 17:40:10Böyle aç gözlülere para kaptırmayın. Sen bana TL verdin al bende sana TL veriyorum neyin Nesine ne denk gelir ne yaparsın orasına karışmam diyip s**tir edin. Vicdan yapacakta birşey yok babanız bugünleri görüpte borç aldı ki şimdi fiyatlar artmış diye fazladan para versin. Bence hiç yanaşmayın
- 09-03-2022, 17:40:46Karşı taraf haklı diyen arkadaşlar, doların ne olacağı o zamandan belli miydi ha belliyse o zaman dolar olarak verseydi. Belli değil dolar düşmüş olsaydı o zamanda kardeşim dolar düştü senin borcun 26 değil 20 mi diyecekti ? Güldürmeyin allah aşkına. @Birdilimask; ın da dediği gibi alınan elma 1, verilen elma 1. Sen diyemezsin elmayla artık bir şey alınmıyor sen bana armut ver.(BORÇ VERİLDİĞİNDE DOLAR VS OLARAK VERİLMEDİYSE TABİ)