• 06-02-2022, 02:01:10
    #1
    Arkadaşlar merhaba, ABD'deki devren işyeri ilanlarına bakıyorum bazen keyifli oluyor. Özellikle kurumsal olmayan esnafların haftalık çalışma süresi 45-50 saat falan. Yani adam saat 8'de dükkanı açıp akşam 5'te falan kapatıyor, bir çok esnaf pazar günü dükkan açmıyor, hatta bazıları cumartesi dahi kapalı. Sizce böyle bir sistem Türkiye'de yürür mü?
    Belki bilenleriniz vardır bizim bir tekelimiz var, ciromuzun neredeyse yarısı akşam 20-00 arası geliyordu en son çalıştığımda, sabah 3-4 saatteki satış geliri, akşam 1 saatlik satışa denkti yani.

    Fakat tekel bayilerin haftalık çalışma süreleri ortalama 85-90 saat civarında. Yani haftada 6 gün 9 saat çalıştırsak, piyasa ortalamasından 30 saat az çalışmış oluyor dükkan. Sizce bu şekilde bir kar optimizasyonu yapılabilir mi? Yani tek başına böyle bir işletme yürür mü? Normal şartlarda haftada 90 saat dükkan çalıştırmaya çok az kişinin dayanabileceğini sanıyorum bu sebepten ötürü zaten 90 saat iş yapan dükkanın en az 1 elemanı oluyor. Bu süre zarfında dükkan daha uzun süre açık kaldığı için değişken giderleri de artıyor, elektrik faturası gibi mesela.


    Sizce bu tarz bir çalışma sistemiyle tekel bayi veya başka sektörden örnekler verebileceğiniz bir işletme yürür mü?
  • 06-02-2022, 02:02:34
    #2
    AOK
    Google Haritalar Uzmanı
    Çalışmaz. Çünkü çoğu insan ağır iş yüküne sahip olduğu için ihtiyaçlarını genelde hafta sonları karşılıyor.
  • 06-02-2022, 02:03:35
    #3
    Prens55 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çalışmaz. Çünkü çoğu insan ağır iş yüküne sahip olduğu için ihtiyaçlarını genelde hafta sonları karşılıyor.
    Haftalık izni hafta içinde yapsak?
  • 06-02-2022, 02:03:38
    #4
    Tekel vs bilmiyorum ama matbaacılık yapıyorum. Yanımda bir usta çalışıyor genelde 7 gibi benden erken gelir. Ben de 8-9 arası orada olurum. Akşam 5 gibi çıkarım usta da 6 gibi çıkar. Çevremdeki tüm matbaacılar aynı. Yani bizim sektörde yürüyor hocam.
  • 06-02-2022, 02:03:57
    #5
    Önce şahsen bir denemek lazım tabii. Ancak tutabilir gibi de, niye tutmasın ki aslında?
  • 06-02-2022, 02:04:17
    #6
    AOK
    Google Haritalar Uzmanı
    cagataysahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Haftalık izni hafta içinde yapsak?
    Yine uymaz. ÜRetimler gecikir. Terminler yetişmez. Çoğu sektör birbiriyle bağlı. Çünkü bizim için kaybedecek birgün yok. Yabancılarda bu sorun olmuyor. Disiplinli ama relax çalışanlar.
    Tabi burada sektör önemli. Mesela tekstildeyim. Çalıştığımız tekstil firması bizden farklı günde izin yaparsa işler yatar.
  • 06-02-2022, 02:06:16
    #7
    Sergion adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Tekel vs bilmiyorum ama matbaacılık yapıyorum. Yanımda bir usta çalışıyor genelde 7 gibi benden erken gelir. Ben de 8-9 arası orada olurum. Akşam 5 gibi çıkarım usta da 6 gibi çıkar. Çevremdeki tüm matbaacılar aynı. Yani bizim sektörde yürüyor hocam.
    Sipariş usulü iş yapanlarda durum biraz daha rahat gibi hocam bu konuda.
  • 06-02-2022, 02:06:38
    #8
    Çok uzun yıllar Irak’ta yaşadım Cuma günleri adamlara milyon versen bile istisnai durumlar hariç yine çalışmıyorlardı geneli çoluk çocugunu alıp ya pikniğe mangala giderdi yada evinde istiraat ederek geçirirdi. Türkiye’de Cumartesi/Pazar tatil sayılıyorsa Irak’ta Cuma günü resmi tatil sayılıyordu.. Ayrıca yine özellikle yaz aylarında esnaflar sabah 7 gibi işyerlerini açıp öğlen 12 gibi kapatıp akşam 5’e kadar açmıyordu akşam serinliğinden sonra tekrar açmaya başlıyordu.. Her ülkenin sistemi alışılmışı farklı…
  • 06-02-2022, 02:07:56
    #9
    cagataysahin adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Sipariş usulü iş yapanlarda durum biraz daha rahat gibi hocam bu konuda.
    Evet sipariş usulü çalışanlar biraz daha rahat olacaktır. Aslında bizim sektör de sipariş usulü çalışıyor. Örneğin kartvizit siparişi geliyor, organize matbaalar ile çalışıyoruz. Belli bir saatten sonra siparişi alsak bile ulaştıramıyoruz organizeye. Aynı şekilde kendi basacağımız iş bile olsa, makine saat 5'te temizlenir ve kapatılır ertesi güne sarkıtılır.