• 27-10-2021, 11:27:52
    #2
    Dayı net özetlemiş. Yılardır uzun uzun cümleler ile bana siyaset yapanlara anlatıyorum ama dayi benim 1 saate anlatmak istediğimi 2 dakikada anlaşılır şekilde özetledi.

    Yönetim iyidir değildir bilemem, kim gider kim gelir beni ilgilendirmiyor ama bu mesele tamamen Dayının anlattığı gibi olduğuna inanıyorum.
  • 27-10-2021, 11:28:37
    #3
    Garantili köprü/otoyol geçişlerini dinarla ya da ruble ile ödemiyoruz, sorun o dayıcım.
  • 27-10-2021, 11:41:55
    #4
    Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
    Komik
  • 27-10-2021, 11:56:46
    #5
    ekonomik ve finansal bilgi: %0
    komplolar ile oluşmuş algı: %100

    yok ruble vs. tl den 3-5 kat daha fazla değer kaybetmişmiş, yahu yoldan geçen bi dayıdan bu bilgiyi alıp inanıyorsunuz da 2 dk. google'a girip en fazla değer kaybeden para biriminin tl olduğunu neden görmüyorsunuz?

    yok malezyanınki hiç değer kaybetmiyormuşta çünkü ingilizlerin dediklerini yapıyorlarmış falan filan, yahu tamam ekonomik bilgi sıfır ama internet gibi bir nimet var 2 dk girip araştırın gözünüzü seveyim.
    bide neymiş rusyanınki çok değer kaybetmiş sebebi de angola saksonlar ile mücadelesinden dolayıymış
    rusyanın para biriminin değer kaybetmesinin sebebi abd'nin uyguladığı tam ambargo ve ab'nin uyguladığı kısmen ambargo, çok basit ambargo sonucu rus rublesine talep olmayınca eridi gitti, ambargo öncesi ve sonra ile 5-6 kat fark var şuan rus rublesinde ki değer kaybının yani aynı ambargoyu şuan türkiye'ye uygulasalar mevcut dolar kurunu 7-8 ile çarpın ve 70-80 tl'nin 1 dolar ettiğini düşünün, çünkü bizim rusya gibi petrol ve gazımızda yok.

    aynen dayıcım merkez bankasında ki rezervleri dış güçler eritti, devlete gelir sağlayacak bütün kurumları dış güçler özelleştirme adı altında hiç paraya peşkeş çekti, adalet ve yargı sisteminden hukuku söküp atarak güvenilirliliği dış güçler bitirdi, mevcut kaynakları sanayi ve üretim yerine dış güçler betona gömdü, 5 liralık işleri dış güçler yandaşlara 50 liraya ihale etti, yol köprü havalimanı gibi ihalelerde verilen yolcu müşteri garantileri ile dış güçleri devleti 30-40 yıl borca bağladı.


    https://www.youtube.com/watch?v=tYZoXONbZrU
  • 27-10-2021, 12:07:38
    #6
    Sistem basit:
    Bölüşürsek tok oluruz Bölünürsek yok oluruz.

    Bizim gibi bağımsızlığını savunacak silahı olmayan ülkeler sadece iyi geçinerek bir şeyler ummaya mahkumdur.
    Bize yüklenen misyon bile basit Aylak sınıfı'nın bir üyesiyiz.

    Bu arada komplo teorilerine inanmanıza gerek yok Dünyanın yönetimi basittir Dünyanı bir avuç ülke yönetir.
    Size Havuç ve Sopa sunarlar hangisini kabul ederseniz ona göre yönetilirsiniz.

    Tek bir örnek

    Hiç bir şey üretmeyen Türkiye milli geliri 2012'de Cumhuriyet Rekoru kırmıştı
    2021 yılındayız yine Cumhuriyet rekoru kırdı düşerek..

    bilmem anlatabildim mi
  • 27-10-2021, 12:09:42
    #7
    İddialar:
    - Türk Lirasının 3 katı kadar ruble düşüyor.

    Gerçek:



    - İran parası düşüyor.
    Gerçek: İran, dolar için sabit kur uyguluyor.

    İran para birimi TL karşısında değer kazanıyor.


    - Brezilya parası düşüyor.
    Gerçek: Brezilya Reali dolar karşısında artılış azalışlarla 1 yıl öncekiyle aynı fiyatta. 5 yıl öncesine göre ise %41 değer kaybetmiş. Bunun yanında Türkiye 5 yıl öncesine göre %66 değer kaybetmiş. Brezilya Reali de son 1 yıldır TL karşısında değer kazanıyor.





    - Meksika parası düşüyor.
    Gerçek: Meksika para birimi 1 yıldır benzer seviyelerde.


    - Rusya dünyanın en büyük gaz üreticisi ama petrol üreticisi değil. Petrol üretiminde 8.sırada. Ama büyük ülke olmak için çok büyük petrol ve gaz rezervlerine sahip olmak şart değil. Yer altı kaynağı yeterli olsaydı Venezulla ve Irak dünyanın en büyük devletleri olurlardı. Güney Kore, Japonya, Almanya petrol ve gaz ile zenginleşip dünyanın en büyük ekonomileri olmadılar.

    Para birimi oranları ülkeler arasındaki gücün tek göstergesi değildir elbette. Fakat lafı uzatmaya gerek yok, fakirleşiyoruz:
    Kaynak: Türkiye’de kişi başına milli gelir ilk kez 7 yıl üst üste azaldı (https://tr.euronews.com/2021/10/25/t...ust-uste-azald)

    Ayrıca milli gelir, kişi başı ortalama gelir, dolar kuru vs. hiçbir gösterge tek başına bir anlam ifade etmez. Bu dünyada tek başına yaşamıyoruz. Önemli olan ülkeler sıralamasında nereye geldiğimizin karşılaştırılması. 2019 verilerine göre 73.sıradayız
    Kaynak : Kişi başına nominal GSYİH değerlerine göre ülkeler listesi (https://tr.wikipedia.org/wiki/Ki%C5%...lkeler_listesi)
    Kaynak: Son Yıllarda Kişi Başına Düşen Milli Gelir Azalıyor (https://www.dogrulukpayi.com/bulten/...en-milli-gelir)

    1990 yılında girdiğimiz G20 listesinden düşmek üzereyiz. (https://www.indyturk.com/node/283541...BC%C5%9Febilir)

    Elin adamları bütçe fazlası parayı nereye harcayacaklarını tartışadursun, biz bütçe yaparken açık verelim.
    Kaynak: Almanya fazla parayı nasıl harcayacağını tartışıyor (https://www.dw.com/tr/almanya-fazla-...yor/a-51995513)
    Kaynak: Türkiye 2022 yılında bütçe açığı 278 milyar 374 milyon lira olarak öngörüldü (https://www.haberturk.com/cumhurbask...222140-ekonomi)

    Paranın sahipleri parayla oynuyormuş, oynar tabi. Büyük devlet ol, oynatma kendinle.
  • 27-10-2021, 12:18:17
    #8
    En tehlikeli tür işte bu, her şeyi doğru bildiğini sanan tipler. Ya hadi anasını ağlattığın iktisat bilimini bir kenarı koyalım. Diyelim ki dediğin her şey doğru. E bu dış güçler istediği gibi bizim paramızı değersizleştirebiliyorsa, ülkede istedikleri gibi at koşturabiliyorlarsa iktidar ne işe yarıyor orada? Bu onların başarısız olduğunun kanıtı değil mi? Bu dış güçler bir bize mi var? Sen bunlarla baş edemiyorsan, onların her hamlesi işe yarayıp bizim ekonomiyi alt üst ediyorsa ee sana ne gerek var? Bırak o zaman bu işi yapabilen gelsin o makama.
  • 27-10-2021, 13:11:26
    #9
    Sosyal medya cahili cahile bağlayan insanların bilgiye değil zırvalıklara eriştiği bir yer haline geldi.
    Adamın söyledikleri doğru falan değil.
    Adam uluslararası ekonomik sistemi ve uluslararası ticareti bir komplo oyunu gibi göstermeye çalışıyor.
    Bu iktidar ülkenin dış borcunu 110 milyar dolardan almış 450 milyar dolara çıkarmış.
    Dış borcu 450 milyar rus rublesine, 450 milyar meksika pezosuna, 450 milyar ürdün lirasına çıkarmamış.
    Senin milli gelirin borcunu karşılayacak katma değeri üretemiyorsa borçlandığın para birimi ülkende azalır ve azalan malın fiyatı yükselir.

    Bu adamın zırvalıklarının özeti şudur.
    Birileri ülkenin kaynaklarını ederinden yüksek fiyatla, düşük katma değer üreten tünele köprüye otoyola yani betona yatırdığı için Türk Lirası dolar karşısında savunmasız hale geliyor.
    Birileri ideolojik nedenlerle inatla faizi düşürmeye çalıştıkları için Türk Lirası değersizleşiyor vatandaş fakirleşiyor.
    Yani ülkenin kaynakları argeye, yarı iletken teknolojilerine, silikon panel teknolojilerine yatırmadığı için katma değer üretemiyoruz ve fakirleşiyoruz.
    KANAL İSTANBUL denen zırvalık için harcanması tahmin edilen para 15-20 milyar dolar, bu paraya bir mikroçip üretim fabrikası da kurabilirsiniz.
    Ama mikroçip fabrikası üzerinden rant yaratıp para cukkalamayazsınız, mikroçip fabrikasının çevresindeki arazinin değeri artmaz.

    İşte doların neden arttığının ve neden artmaya devam edeceğinin özeti budur.
    Ülkeyi yönetenlerin mikroçip fabrikası kurup yüksek katma değerli ihracat yapmak yerine 20 milyar doları betona gömme politikası izlediği için.
    Sen yüksek katma değer üretip cari fazla verirsen sana ekonomik olarak kimse saldıramaz.