Hocam birincisi Garanti Türkiye'de en çok şubesi olan banka bilgisi tamamen yanlış bu unvan 1278 şube ile TC İş Bankasına ait.. Garanti, İş Bankası, Ziraat, Halk ve Vakıf'tan sonra 5. sırada..
Söylediklerinize gelince KISMEN katılmama rağmen bankacılık sisteminin çalışma mantığına aykırı bu söylediklerin... Bankalar PARADAN PARA KAZANIR yani mudilerden topladıkları paraları diğer mudilere ve/veya kobilere yada iş adamlarına vs kredi olarak verir ve faizinden de sistemi döndürür... Nitekim bir bankanın elindeki likiditesi 1 iken çevirdiği paranın 10 olmasının nedeni de budur. Eft, Havale vs ücretleri elbette gelirdir ama yan gelir sınıfından demek daha doğru olabilir sanırım. Kaldı ki şubesiz bankacılık meselesine gelince tamamen pazarlama stratejisi başka bir şey değil. Dikkatinizi çekerim ENPARA değil Finansbank Enpara.. Bu sadece Finansbank'ın bir hizmeti bağımsız kendi başına bir banka değil. Nitekim BDDK'nın sitesinde de Enpara diye bir banka yok. Buyurun:
https://www.bddk.org.tr/Kuruluslar-Kategori/Bankalar/1
Bu duruma göre ATM kiraları, şube kiraları vs. gibisinden tüm çıkarımlar ve giderlerin Garanti için geçerli olduğu kadar Enpara ( Finansbank ) veya Kuveyt Türk için de geçerli olduğunu çıkarabiliriz sanırım. Enpara'nın farkı şu onlar sadece internette dönen ticaretin farkına vardılar ve üstüne bir atılım gerçekleştirdiler ve belli ki çokta başarılı oldular. R10'dan örnek alın Enparası olmayan yüzde kaçtır acaba?
Evet enparanın döviz altın işlemlerinde makasları çok daha geniş bu konuda haklısınız.
1)En çok şubesi olan banka ziraattir. İş bankası değil.
Garanti en çok şubesi olan 3 bankadan biridir yazdım. Geçen sene öyleydi bu sene rakamlar değişmiş 5. sıraya gerilemiş.
2) Bankalar paradan para kazanır. Ama bu vadesiz mevduat hesapları değildir vadeli mevduat hesaplarıdır. Ve vadeli mevduat hesapları zaten eft için falan kullanılmaz faiz geliri için kullanılır. İnternetten işlem yapan enpara müşterilerinin çoğu hesaplarına sürekli para alan ya da para gönderen kişiler. Yani bu kişilerin hesapları stabil değildir. Ve banka bu kişilerin hesaplarına güvenerek kredi veremez, para işletemez. Zaten bankadaki paranızı başka bir bankaya transfer ederken komisyon ödemekten şikayet edilmiş. Yani bir bankanın senin paranı başka bir bankaya devretmesinden ne kazancı olabilir?
3) Şubesiz bankacılık bankanın şubeye ihtiyacı olup olmaması değil, senin o şubeyi meşgul edip etmemendir. Enpara kullanan adamların çoğu finansbank şubesinden içeri girmemişlerdir. En paralıların hepsinin şubeli işlem yapma eğilimi olsa finansbank şubeleri yeterli olmayacaktır. Onlar da ekstra maliyet yansıtacaktır.
4) Bir bankaya para kazandırmanızın 2 yolu vardır, ya vadeli para yatıracak ya da kredi çekeceksiniz, ya da vadesiz hesabınız üzerinden işlem komisyonu ödeyeceksiniz. Hem işlem komisyonu ödemem, hem de vadeli para yatırmam demek ticarete aykırı bir durum. Ki zaten çoğu banka otomatik ödeme talimatı verenlere ya da maaş müşterilerine ayrıcalıklar sunuyor.
5) En paradan kredi çektiğinizde, vadeli para yatırdığınızda ya da döviz işlemi yaptığınızda zaten aradaki zarar ortaya çıkıyor. Herkes kendine göre bir hizmeti seçer. Ben ayda 100 bin vadeli para koyuyorsam ve ayda 10 tane eft yapıyorsam vadeliye faizi çok veren bankayı seçerim. Yok hesabımda 300-500 lira varsa ve günde 2-3 eft yapıyorsam, ya da bu forumdaki gibi 10-20 liralık eftler yapıyorsam enparayı seçerim.
Yani ortada bir soygun yok. Sadece ilk konuyu açan arkadaş soygun demiş. Bankaların yaptıkları bir sürü soygun mevcut ancak işlem ücretleri gayet normal bir şey.