Bu olayi cözmek icin isin kaynagina inmek gerekli. Ehliyet alimindan itibaren. Ehliyeti bize kim veriyor ? Öncelikle bunu düzene sokmak lazim, Ehliyet sinavini devlet yapiyor (Anlamsiz olacak ama araba süren adamin motorla ne alakasi olur? Bir kere bu motor dersi motor yazili sinavi falan kaldirilmali. insanlara daha cok trafikteki hal ve hareketleri ögretilmeli. Kisi zaten ehliyete bas vuruyorsa araba sürmesini ögreniyor, ilk yardim icin de ehliyet kurslarinda ders aliyorsun. Hersey cok güzelde bu motor cok sacma bir kere bu kaldirilip trafik adabi diye bir ders verilmeli. Trafik ve Direksiyon derslerinde kisilere daha cok araba kullanmadan sonra yaya ya ve önceligi olan kisilere nasil davranilacagi ögretilmeli.
Ben Almanya da yasiyorum, Almanyada ehliyet aldim. Almanyada yasamis ve ya görmüs olan kisiler bilirler. Buralarda Trafikte direksiyon basina oturan kisi iki dakika düsür, Cünkü burada Ehliyet sinavinda motor yok, Ehliyet sinavlari Bilgisayar üzerinden devletin hazirlamis oldugu sorular üzerinden yapiliyor. Sinav esnasinda tüm sorulari bilgisayardan ilerleye ilerleye cözdükten sonra sinavi bitir dediginde kazanip kazanmadigin hemen yaziyor ve kazandiktan sonra sana hemen orada bir kagit veriyorlar aliyorsun kagidi gidip sürücü kursuna veriyorsun ve orada zorunlu trafik dersleri basliyor. Araba kullanmasini ögrendin ve ya biliyorsan, trafige cikip önceligi olan seyleri insanlara ögretiyorlar. Ben Türkiyeden biliyorum arkadasin dedigi gibi sari isik daha yanmadan adamlar kornaya basiyor, Bendede bir aliskanlikmidir nedir anlamadim derste sari isik yandi bende kornaya bastim Hoca cok kizdi bu duruma.
Cünkü burada korna sesini duymaniz hemen hemen imkansiz denecek kadar az. Trafikte yayalara verilecek önceliklerden evinize 10dk gideceginiz yolu 20dk da gidiyorsunuz cünkü yaya gecitinde durma zorunlugun var her isikta yesil yanana kadar bekliyorsun yani sari yanar yanmaz gaza basmiyorsun.
Ayrica öyle büyük cezalar varki ilk basta dedigim gibi kisi araca oturdugunda iki dk düsünmesi gerekli. Türkiyede yeni yürürlüge girdi bu 2 yil acemi ehliyeti yani herhangi bir hatanda ehliyetin gidiyor. Yani kirmizida gectin ve ya yaya ya yol vermedin senin plakani sikayet etti yada radara yakalandin ehliyetin gitti, 2x2 daha 4 adamlar asla taviz vermiyorlar.
Hiz siniri sehir ici 50, 70le polise yakalan 120€ ile 150€ arasi cezasi var ve ehliyetinin puani düsüyor. 24 puanin dolunca seni psikologa gönderiyorlar tabi o arada ehliyetinide kaybetmis oluyorsun.
Ayni anlatmaya calisitigim ve örnek verdigim ülke gibi bende kendi ülkemin bu sekilde sakin ve insanlara saygili bir trafik ortaminin olmasini cok isterim.
Ben Türkiyede arac kullanirken korkarak kullaniyorum heran biryerlerden insanlar cikacak önüme yada 50 lik yoldan 100 ile gecen araclardan saatlerce hic susmayan korna seslerinde, kirmizi isigi hic beklemeyen ama yolun ortasinda durup kendini gülünc duruma düsüren yayalardan.
Bende yapacaginiz olusturacagini projeye nasil bir katkida bulunmam gerekiyorsa bulunurum.
Trafikte Sakin Ol!
22
●1.990
- 21-07-2015, 00:52:24Şimdi " Bu ülkeden bi cacık olmaz " , " Önce eğitim verilmeli " " Yollar düzenlenmeli " " Cezalar arttırılmalı " gibi konulara girersek inanın çıkamayız. Bizim etimiz ne budumuz ne ? Yani yapabileceğimiz bir şeyler için uğraşalım diyorum. " Fayda etmez, insanlar değişmez " gibi sözler söyleyerek köşeye çekildiğimiz için belki de bu tahammülsüzlük. Aslında çok kolay bir şey söyledim. Birlikte bir şeyler yapalım. Küçük çaplı bir ses getirsek bile, belki büyüklerin dikkatini çekeriz. Daha fazla kitleye ulaşırız. 5-10 bin kişiye ulaşsak ve değişmelerini sağlasak fena mı ?
Destek vereceklerini söyleyen tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Katılımların devamını bekliyoruz.
Not : Konuya sadece söylediğim açıdan yaklaşırsak çok iyi olur. Bu ülkede trafik sorunları bitmez. Hepsini konuşmaya kalkarsak zaman yetmez. Bu sebeple biz sadece " insan " faktörünü değerlendirelim. - 21-07-2015, 01:05:28fikir güzel uygulanması zor gibi daha dün sol taraftan bize bi araba vurup ön tarafı götürücekti araba sürmeyi bilmeyen ama ehliyeti olan çok var
- 21-07-2015, 01:09:29Trafikte iken kurallara uymayan, magandalık yapanlara bende çok sinir oluyorum da korna çalma vb. gibi bir huyum yok. Sadece kendi kendime söylenir geçerim.
Bu tarz bir proje olursa elimden geldiğince destek veririm. Sitelerimde, kendi sayfalarım ve arkadaşlarımın sayfalarında paylaşarak daha fazla kişiye ulaştırmaya çalışırım. Projeye başlama kararı alındığında haberdar edebilirseniz sevinirim. - 21-07-2015, 18:30:34İlgi gösteren tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.
Logo yapacak bir arkadaşımız çıktı.
Makale yazacak bir arkadaşımız da çıktı.
Bende senaryo kısmını hallederim. Hatta oyunculuk da yaparım
Senaryoyu filme alacak bir arkadaşımız olursa süper olur. Bunun için, @BuRacK; kardeşim yardımcı olursa, bu işe başlarız. - 07-01-2016, 14:13:52hocam gayet sakinim arabalara yol veren kesinlikle yayaların üstüne sürmeyen bir trafik ahlakım var. Fakat gelin görün ki bu sakinlik fazla sürmüyor. Evladın biri gelip sinirimi zıplatıyor. Bence trafikte olayı biraz daha açıp sürücü eğitimlerine vermeliyiz. Mesela şerit değiştirmeden önce sinyal vermek gibi, sinyal verip yandaki aracın üstüne çıkmamak gibi, geçiş üstünlüğü olmadan yola zıplamamak gibi, viraja giren arabanın arkasına dayanıp selektör yapmamak gibi şeylere sürücüleri eğitmeliyiz. Mesela ben bunlar yapılınca acayip sinirleniyorum.

Son olarak gözünü sevdiğimin insan evladı; park yerindeki araca vurup gitme be.
Araçtaki kameradan aklını alırım

