Adamda bilmediği birşeyi sormuş sonuçta. Dini bilgiler nasıl olsa 1400 yıldır var ve değişmedi (şüphesiz). Eee insan doğduğu anda beynine default olarak kodlanmıyorki bu bilgiler sonuçta sora sora yaşaya yaşaya öğreniliyor. Adamda çıkıp sormuş ben bilmiyorum doğrusunu bilen varsa öğretsin demiş.
Hocam,
6 yasinda okuma yazma bilmezken sorulsa haklisiniz. Yil 2015, hersey elinin altinda. Internet var, elinizin altinda Kuran var, Kuranda neyin helal neyin Haram oldugu acikca yazar. Yukarida bir arkadas ayetleride siralamis, normal bir muslumanin boyle basit bilgileri bilmesi lazim, bilmiyorsa bile acip okumasi lazim. Bi muslumanin midye helal mi, haram mi diye sormasi, html gelistiricinin, yahu bu html kodundaki su yazilari nasil bold yapacagim diye soru sormasi ile ayni anlamdadir. 6 yasindaki cocuga namaz ogretilir, 20 yasinda ogrenmemisse bu onun sorunudur. 6 yasindaki cocuga neyin helal neyin haram oldugu ogretilir, yetiskine ogretilmez.
Senin böyle demen ramazanda tvde hocalara soru soranlara niye soruyorsun zaten 1400 yıldır cevabı belli demekle aynı. Tamamda 1400 yıldır benim beynimemi işleniyor bu bilgiler. Doğup büyüyünce sorup öğreniyor işin mantığı bu zaten. Her sorunun cevabı içimize doğmuyor sonuçta.
Bu dedigin 600 yilinda ortada kitap ve kitap okuma kulturu yokken dogrudur. 2015 yilinda cevabi belli olan, yuzlerce kitapta yazan sey sorulmaz. TVde hocalara sakiz cignemek orucu bozar mi diye soru soran bildigin salaktir. Onu cevaplayan hocada insanlari kirmamak icin cevap veriyordur. Boyle absurdluklerin olmasi cahillik gostergesidir. Tartisma karsit dusuncelerin karsilikli savunmasidir. Kuranda neyin helal oldugu neyin haram oldugu yaziliyken, vatandas su haram midir diye soruyorsa, bu bildigin cahilliktir. En temel bilgilerin eksikligidir. Bu kadar basit seyler ustunden tartisan bi gurup insan zaten her zaman her alanda geri kalir. Zatende kaliyor.