• 02-02-2024, 14:17:35
    #1
    Evde ücretsiz bir sunucu kurma konusunda bazı güncel bilgiler paylaşmak istedim. Öncelikle, Guzelnet gibi firmalarda yılda 150₺ gibi rakamlara 2 çekirdekli, 2 GB RAM'li hosting bulunurken, evde sunucu kurmak ne kadar mantıklıdır bilinmez, ancak konumuza geçelim.

    Öncelikle, evinizde bir Linux cihazının olması önemlidir. Bu herhangi bir bilgisayar veya hatta bir Raspberry Pi bile olabilir. Daha da önemlisi, az enerji tüketmesidir. Trendyol ve n11 gibi sitelerde mini PC olarak aratarak uygun bir cihaz bulabilirsiniz. 10W-80W arasında enerji tüketen bir cihaz idealdir. Sunucu kurulumunda sarfiyat önemlidir, ancak bu kurulum sizi statik IP ve modem ayarları gibi masraflardan ve uğraşlardan kurtarır.

    Daha sonra Linux kurulumu yapmanız gerekiyor; CentOS, Debian veya Ubuntu Server tercihi size kalmış. Üzerine ücretsiz olan panellerden birini seçebilirsiniz; Hestia CP, Vesta CP veya CyberPanel gibi. Hatta bu panelleri kurmak size zorsa, saniyeler içinde Webmin kurup kullanabilirsiniz. Bu adımları hızlıca geçiyorum, çünkü bunları Google üzerinde kolayca bulabilirsiniz. Linux ile daha önce uğraşmış kişiler için bu adımlar basittir.

    Daha sonra iş CloudFlare'a düşer. CloudFlare, bizi statik IP sorunlarından kurtaran bir platformdur. Bu sayede evdeki bilgisayarımızdan hosting sağlayabiliriz. Elbette unutmayın ki sunucu işlerinde güvenlik birinci plandadır ve internet bant genişliğiniz gibi detayları göz önünde bulundurmalısınız. Ancak küçük projelerinizi ve sitelerinizi, hatta ücretsiz bir domain alarak evinizde barındırabilirsiniz. Eğer bu işlere vakit ayıramam diyorsanız, LocalWP işinizi görecektir.

    Saygılarımla,
    Can GÜREL

    https://developers.cloudflare.com/cl...s/get-started/
    https://localwp.com/

    konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın.
  • 02-02-2024, 14:23:57
    #2
    Bu bilgiler güzel faydalı paylaşım ancak kullanıcının interneti örneğin 16 mbit veya 24 belirli bir trafik olması durumunda bağlantılarda devamlı kopma sorunu ortaya çıkar
  • 02-02-2024, 14:24:55
    #3
    bende sabit ip vardı evdeki bilgisayara oyun sunucusu kurmuştum baya bi trafiğide vardı sonra modem yandı onunla alakası olabilir mi bilgisayar güçlü olduğu için ona bir şey olmadı
  • 02-02-2024, 14:29:01
    #4
    Girişimci
    Kurması epey kolay hele kendiniz için kullanacaksanız, ben konu açtım geçen hosting firması yazdı bir ton yok şöyle olmaz yok böyle olmaz falan diye hiçte bir sıkıntı olmadan kurdum aylık 50TL elektrik anca geliyor.

    Ticari amaçtan ziyade için kendisi için kuracak arkadaşlar yazarsa yardımcı da olurum, sözüm meclisten dışarı forumda hosting işinden para kazanan bazı arkadaşlar konuda işi öyle bir zor gösteriyor ki insan soğuyor.
  • 02-02-2024, 14:31:52
    #5
    Girişimci
    RamazanAYDIN adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    bende sabit ip vardı evdeki bilgisayara oyun sunucusu kurmuştum baya bi trafiğide vardı sonra modem yandı onunla alakası olabilir mi bilgisayar güçlü olduğu için ona bir şey olmadı
    Hocam yüksek trafik modemi yakmaz, içinde bir tür aşınma ya da kabloda kopma olmuştur modemler zaten belirli bir trafik ile sınırlı olur genelde.
  • 02-02-2024, 14:33:21
    #6
    Hamachi vardı eskiden, benzer mi bu sistemle bilmiyorum ancak bilgisayarıma sunucu kuruyordum.
    • cangurel
    cangurel bunu beğendi.
    1 kişi bunu beğendi.
  • 12-02-2024, 11:54:21
    #7
    Hocam çok güzel bir yazı olmuş. aylık 5bin civarı bir trafik öngörüm var. Bu trafiği kaldırmak için donanım gereksinimleri ne olur sizce işlemci ram vs. Birde internet hızım haç olmalı minimum bu trafiği kaldıracak. Ve web sitesi başka ülkelerde faaliyet gösterecek bu yüzden cludflare üzerinden geçecek sunucunun Türkiye olması birşey ifade eder mi?
  • 12-02-2024, 12:27:22
    #8
    cangurel adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Hocam teşekkürler, 4 core 4 gb bana kalırsa fazlasıyla yeterlidir, aylık 60 bin trafik gönderdiğimiz sitelerin donanımı 2 core 2 gb. İnternet hızınız tam bir deneyim gerektirir, çünkü biliyorsunuz evinize 100mb alsanızda 100mb gelmeyebiliyor. Denemekte fayda var. Clousflare üzerinden geçeceği için sunucu konumu önemsiz tunnel işleminde.
    Çok teşekkür ederim hocam verdiğiniz bilgiler için. Şuanda hostinger kullanıyorum 6 GB ram 4 Çekirdek ama yetersiz geliyor kısıyorlar sanki bana öyle geliyor. İnternetim 150 ila 200 arasında görüyorum hız olarak yeterli olur diye düşünüyorum.
  • 12-02-2024, 13:34:38
    #9
    legaltr adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Çok teşekkür ederim hocam verdiğiniz bilgiler için. Şuanda hostinger kullanıyorum 6 GB ram 4 Çekirdek ama yetersiz geliyor kısıyorlar sanki bana öyle geliyor. İnternetim 150 ila 200 arasında görüyorum hız olarak yeterli olur diye düşünüyorum.
    hocam optimizasyon önemli 1 core 1 gb bile yeterli gelecektir, php ayarlarını açmanız iyi olur, birde cloudflare birde litespeed gibi ön yükleme