Gürcistan’ın, bağımsızlık isteyen Güney Osetya Özerk Cumhuriyeti’ne karşı "anayasal düzeni yeniden sağlama perasyonu" başlattı. Gürcistan'ın bu hamlesinden rahatsız olan Rusya, Güney Osetya’daki
vatandaşlarını ve barış gücü askerlerini korumakta kararlı olduğunu açıkladı. Gürcistan'ın operasyonu başlatmasıyla Rus uçakları da Gürcistan'ı bombalamaya başladı.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Gürcistan'ın saldırganlığının karşılıksız kalmayacağını söylerken,
Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze de Güney Osetya’daki askeri operasyonun daimi barışa ulaşılıncaya kadar süreceğini söyledi. İki taraf da uluslarası toplumdan destek istiyor.
Rus haber ajansları, Savunma Bakanlığına dayandırarak yayımladıkları haberde, Gürcü saldırısında bölgede görev yapan 10’dan fazla Rus barış gücü askerinin öldüğünü, en az 30 askerin de yaralandığını duyurdular. Bazı kaynaklar ise yüzlerce ölü olduğunu bildiriyor.
Gürcistan’ın ateşkes çağrıları ve ABD ile Rusya’nın da devreye girmesiyle dün sağlanan Gürcü-Oset ateşkesinden birkaç saat sonra ateşkes bozulmuş, Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’nin ağır bir ateşe tutulduğu bildirilmişti.
Gürcistan’ın ayrılıkçı Güney Osetya Cumhuriyeti’ndeki nüfusun yüzde 90’ı Rus pasaportu taşıyor.
GÖNÜLLÜ ASKERLER
Rusya’nın Kuzey Osetya bölgesi ve Abhazya’dan binlerce gönüllünün, Gürcistan kuvvetlerine karşı savaşmak
için Güney Osetya’ya gitmek üzere yola çıktığı bildirildi. Interfaks ajansının haberine göre, Rusya’nın Kuzey Osetya bölgesinin Devlet Başkanı Taimuraz Mamsurov, "yüzlerce Kuzey Osetyalı Güney Osetya’ya gitmek üzere yola çıktı. Bu kişileri durduramayız ya da gitmelerini engelleyemeyiz" dedi.
"OPERASYON DAİMİ BARIŞ SAĞLANINCAYA KADAR SÜRECEK"
Gürcistan Başbakanı Lado Gurgenidze, Güney Osetya’daki askeri operasyonun daimi barışa ulaşılıncaya kadar
süreceğini söyledi. Gurgenidze, yaptığı kısa açıklamada, bu eylemlerin, halkın halen tehlike altında olması nedeniyle sürekli bir barışa ulaşıncaya kadar devam edeceğini bildirdi. Gürcistan Başbakanı, sürekli barış sağlanır sağlanmaz da en kısa zamanda diyalog ve barışçı müzakerelere ilerlenmesine gerek olduğunu ifade etti. Bu arada Rusya Devlet Başkanı Dımitri Medvedev’in, Güney Osetya’daki çatışmalara ilişkin Moskova’nın stratejisi konusunda yardımcılarıyla durumu değerlendirdiği belirtildi. Kremlin sözcüsü, "barışgücü görevi içinde kalan sivilleri savunmayı, Güney Osetya’da barışı restore etmeyi" amaçlayan Medvedev’in liderliğinde bir dizi tedbirin tartışılmakta olduğunu kaydetti.
Gürcistan’dan bir askeri yetkili Gürcü ordusunun, Güney Osetya’daki Gürcü köylerini bombardıman altına alan ayrılıkçı güçleri "etkisiz hale getirmek" için operasyonu sürdürdüğünü söyledi. Gürcistan hükümeti, ateşkesin bozulması ile ilgili yaptığı açıklamada, bölgedeki sivilleri korumak için harekete geçmek zorunda
bırakıldıklarını ileri sürdü. Açıklamada, Güney Osetya’nın başkenti Shinvali etrafında çatışmaların
yeniden başlamasından sonra Gürcü köylerinde sivillerin öldürüldüğü iddia edildi.
Gürcistan birliklerinin Güney Osetya’nın başkenti Shinvali’ye karşı bombardıman başlattığı, bombardımanda enaz 15 kişinin öldüğü bildirildi. Shinvali’deki bir Rus televizyonunun muhabiri olan Andrei Chistyakov,
"Enaz 15 kişinin öldüğünü söyleyebilirim. Bu kişilerin cesetleri evlerinin bahçesinde ya da sokaklarda" dedi.
RUS UÇAKLARI DA BOMBARDIMANA BAŞLADI
Rusya’ya ait FU-24 bombardıman uçaklarının, Gürcistan’ın çatışmaların devam ettiği Güney Osetya bölgesindeki Kareli kentindeki polis merkezini bombaladığı belirtildi. Gürcistan İçişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, Rus bombardıman uçaklarının Kareli kentindeki polis merkezini hedef aldığı ve buraya iki adet bomba bıraktığı ifade edildi. Polis binasının zarar gördüğü belirtilen açıklamada, herhangi bir kayıp olup olmadığı konusunda bilgi verilmedi. Bu arada, İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, iki Rus savaş uçağının Kareli, üçüncüsünün ise Gori yakınına bomba bıraktığını, Kareli’de siviller arasında yaralılar bulunduğunu söyledi.
kaynak ve devamı