Web ve webmaster'lık dünyasına girdiğimden beridir denk geldiğim bir olayı özetlemek ve bir hataya değinmek istiyorum, eminim burada bunu yapan çok sayıda insan hala var. Genelde domain satışlarında satıcının alan adında geçen kelime öbeği için TBM teklifini sorgulayıp ekran görüntüsünü eklemesiyle denk geliyoruz bu araca. Evet, bu aracın adı Google AdWords/Ads Keyword Planner.
Niche furyasının yıldızının parlamasıyla birdenbire sadece domain satıcıları tarafından değil tüm webmaster'larca yoğun olarak kullanılmaya başladı. Amaç, düşük rekabetli ve yüksek gelirli kelimeleri kolayca tespit edebilmek. Peki bu araç gerçekten webmaster'lara bir kelimenin rekabeti ve geliri hakkında fikir veriyorsa neden reklamveren panelinde diye hiç düşündünüz mü? Reklamverenler, neden bir kelimede faaliyet gösteren sitenin potansiyel tık başına gelirlerini öğrenmek isteyeceklerdi? Cevap basit, bu aracın ne yazık ki böyle bir işlevi yok.
Google Keyword Planner aracı, SERP (Search Engine Results Page/Arama motoru sonuç sayfası) reklamı verecek olan reklamverenler için geliştirilmiş bir araçtır. Örneğin ayakkabı kelimesini araştırdığınızda gördüğünüz TBM, bu kelimeden aldığınız hitten kazanabileceğiniz potansiyel tık gelirini değil ilk sırada çıkmak için reklam vermiş olan reklamverenlerin gelecek tık başına ödemesi gereken tahmini ücreti belirtir. Gördüğünüz rekabet ise o kelimede SEO anlamındaki rekabetin dişliliğini ve güçlüğünü değil reklamverenlerin sayısının çokluğunu ve harcanan bütçelerin yükünü gösterir.
Ha bu araç hiç mi işimize yaramaz? Elbette yarar. Kelimelerin aranma hacminin tespiti, anahtar kelime önerisi gibi işlevleri webmaster'lar açısından oldukça kullanışlı. Rekabeti yüksek gösterdiği kelimelerde SEO rekabetinin de yüksek olduğu tahmininde bulunabilirsiniz.
Ama yine de uzun lafın kısası: Buradan gördüğünüz düşük rekabet'e aldanıp niche kelime buldum diye yola çıkmayın, yolda kalırsınız arkadaşlar.
ÖNERİ: SEMrush, KeywordTool, LongTailPro, Moz, Mangools gibi SEOya odaklı araçlar kullanarak kelimenin reklamveren rekabetine değil KDI yani anahtar kelime zorluk indeksine bakarak daha sağlıklı bir şekilde niche tespiti yapabilirsiniz.
ÖNERİ 2: Rekabet ölçümü için bu ücretli araçları kullanmak zorunda değilsiniz. Sonuçlarda aratılan kelime hakkında bilgi veren sayfa sayısı rekabeti yansıtır. Tepedeki sayfaların DA/PA/MozRank/TrustFlow gibi metrikleri de yükselmenin zorluğu hakkında fikir edinmekte yardımcı olacaktır.
Webmaster'ların Anahtar Kelime Planlayıcısı ile İmtihanı
24
●2.374
- 16-09-2018, 23:11:12
- 16-09-2018, 23:20:59Kesinlikle öyle. Bir kelimede reklama çok para harcanıyor ve rekabet yükseliyorsa mutlaka o kelimede SEO'ya da harcama gerçekleştiriliyor ve rekabet güçleştiriliyordur. Ama bir kelimede reklamverenin olmaması o kelimenin en tepesinde vikipedi'nin olduğu gerçeğini değiştiremezStores adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İsteyen viki'yi geçmeyi kafaya koyabilir tabi, onun seçimi
- 16-09-2018, 23:25:57Biz herşeyi başından beri yanlış anlamışız. Aslında bu konu için Google desteğine mesaj göndermiştim ve bana her ikisi içinde geçerli olduğunu söylemişti. Teşekkürler hocam
- 16-09-2018, 23:26:32SEMrush, KeywordTool, LongTailPro, Moz, Mangools gibi SEOya odaklı araçlar kullanarak kelimenin reklamveren rekabetine değil KDI yani anahtar kelime zorluk indeksine bakarak daha sağlıklı bir şekilde niche tespiti yapabilirsiniz.ByOyunBozan7 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 16-09-2018, 23:33:51Dediğim gibi, yüksek reklamveren rekabeti yüksek SEO rekabetine de işaret eder ancak TBM konusundaki rakamlar yüzde yüz gerçek dışı.alperozbayyy adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kesinlikle. Bir kelimenin rekabeti ve zorluğu konusunda bilgi edinmek için en az 3 aracın fikrini soruyorumNoventa adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
. Ayrıca rekabet tespiti ve yükselme güçlüğü için böyle araçlara güvenmeye de gerek yok. Sonuçlarda bu içerik hakkında bilgi veren sayfa sayısı rekabeti yansıtır. Tepedeki sayfaların DA/PA/MozRank/TrustFlow gibi metrikleri de yükselmenin zorluğu hakkında fikir edinmekte yardımcı olacaktır.
- 17-09-2018, 00:11:32Teşekkür ederim hocam.FHisamioglu adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
İsteyen viki'yi geçmeyi kafaya koyabilir tabi, onun seçimi