Merhaba Arkadaşlar,
Forumda uzun süredir tartışılan bir soru olan Adsense Vergilendirme sistemiyle alakalı resmi bir karar aldım ve sizler ile paylaşmak istedim. Yaklaşık 18 aydır Adsense-Admob ile gelir elde ediyor ve elde ettiğim gelir için Google'a fatura kesiyordum. Fatura keserken %0 KDV'li kesiyordum çünkü para yurt dışından geliyor sanıyordum.
Ancak 6-7 ay önce maliyeden gelip bana ceza kestiklerinde öğrendimki para İstanbul Citibank Şubesinden yani yurt içinden EFT yöntemi ile geliyormuş ve bu yüzden %18 KDV'li fatura kesmem gerektiğini söylediler.
Kazancımın %90 'nu yurt dışı kaynaklı olduğu için ve hizmet ihracından KDV'nin %0 olduğunu anlatmaya çalıştım ama anlamadılar. Mali müşavirim ile bu durumu değerlendirip bir özelge ile bu durumu vergi dairesine anlyacakları dilde anlatmaya çalıştık. Uzun uğraşlar sonucu aldığım sonuç olumlu oldu ve gelirimin %90'nı için KDV'den muaf olabildim.
Şimdi bundan sonraki kazançlarım için 2 türlü fatura kesiyorum. Türkiye gelirlerim için %18 KDV'li fatura ve yurt dışı kazançlarım için %0 KDV'li fatura. Ortalama 10k'lık kazancımın 500 TL gibi cuzi bir rakamı türkiye içi olduğu için nerdeyse çok az bir kdv ödeyerek işimi çözmüş oluyorum.
Eskiden 10.000 TL gelir için ortalama : 1525 TL KDV + 1695 TL Gelir vergisi ödüyordum.
Şimdi 10.000 TL gelir için ortalama : 76 TL KDV + 0 TL Gelir vergisi ödüyorum. (28 yaş altı gençler için gelir vergisinden muaf olma hakkım vardı onu kullandım.)
Vergi dairesinden gelen karar ve numarası ektedir. Sizde bu kararı esas alarak bundan sonraki gelirleriniz için : Türkiye kazançarına %18 KDV 'li ve diğer ülke kazançlarına %0 KDV'li fatura kesebilirsiniz.
http://erkan.ru/1.jpeg
http://erkan.ru/2.jpeg
Fatura kesmeyenler için tavsiyem eğer gelirlerini 3k üstü ise bir şahış şirketi kurup bu benim yaptığım gibi gelirinizi fatura keserek beyan edin.
Herkese iyi forumlar
Adsense Vergilendirme Sistemi Hakkında Önemli Gelişme
21
●2.965
- 22-09-2018, 19:27:18
- 22-09-2018, 19:34:33Yurt içi, yurt dışı anlamadım. Şuan 3k ve üzeri AdSense üzerinden kazanan birisi ne yapması lazım?
- 22-09-2018, 19:35:12bu şekilde pek çok kişi uzun zamandır 0 kdv le kesiyor faturalarını zaten. vergi konusunda limit var limtileri aşarsanız vergi ödersiniz.
kendi kafanıza sıkmışsınız bu dilekçe ile =) %0 olarak kesip gönderseniz maliye asla sizin ülke raporlarınızı göremeyeceği için hak iddia edemezdi . zira kamuda beyan esastır. artık türkiye raporlarınıza %18 kdv ödemek zorundasınız. bu konuda yasal bildirim bile vermiş oldular size.
dilekçe öncesi %0 keserek devam edebilirsiniz sorun olmazdı =) - 22-09-2018, 19:36:46maksimos adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 22-09-2018, 19:39:35beachturk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bende sormasalardı %0 KDV'li kesmeye devam edecektim - 22-09-2018, 19:43:10Üyeliği durdurulduNewyork adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle