Merhaba arkadaşlar,
İşim ve sektörel haber sitesi sahibi olmam nedeni ile farklı dillerdeki haber sitelerini,yani kendi sektörümle ilgili olanları,sıklıkla takip ederim.Adsense kazançlarının en iyi olduğu dönemlerin içindeyiz,yani bu aylarda iyi kazanmamız gerekirken,ben dahil bir çok kişi gelirlerinden şikayet ediyor.
Her ne kadar tbm ve to dan şikayet ediyor olsak da,bizim asıl derdimiz ve başımızın belası ülkemizde henüz dijital reklamcılığın istenilen düzeye gelmemiş olması.Firmaların geleneksel düzenleri hala reklam politikalarında önemli rol oynuyor.Adsense'ye reklam vermek bir çok şirket için hala fuzuli masraf veya gereksiz görünüyor.
Bir örnek vereyim.Yakın zamanda gelirlerin azalmasından dolayı,aylık 3K civarı bir kaybımız oldu.Bunu minimize etmek için aynı sektörün farklı kulvarındaki bir e ticaret sitesine reklam teklifinde bulunduk.2500 TL'den pazarlığa oturduk ve 2200 TL de mutabık olup,3 aylık 300x250 banner reklam+tanıtım yazısı çalışması yaptık.
Diğer editör ve ortak arkadaşımla "iyiymiş *** bir çalışma daha yapalım" dedik ve bir firmaya daha teklif de bulunduk.X firmanın reklam departmanında en yetkili kişi ile önce mail,daha sonra telefonda konuştuk.Firmanın hedef kitlesi bizim sitenin ziyaretçi ile %90 aynı.Ve firmanın alexa sıralaması dahil seo kriterleri yerlerde.
Dedik ki gelin günlük 60K ziyaretçi olan sitemizde reklamlarınızı yayınlayalım v...Ücret konusuna gelinceye kadar anlaştık.Lakin ücrete gelince utanmaz adam aylık 100 TL gibi bir teklif verince ben,teşekkür edip telefonu kapattım.
Neyse bu tecrübemden sonra asıl konuya geçeyim.Yurt dışı özellikle Amerika da sektörel haber sitelerinin hepsinde alakalı reklamlar dönüyor.Bunu son 20 gündür takip ediyorum.Yani siz Cola konusu hakkında bir makale okuyorsunuz,x cola reklamı veya farklı bir içecek reklamı çıkıyor.Et hakkında bir yazı okuyorsunuz,stekhouse reklamları dönüyor.Bariz şekilde haber ve reklam uyumu söz konusu.
Peki bizim ülkemizde durum nedir?Tam bir fiyasko.Yazacak daha çok şey var ama,birilerinin dijital reklamcılık hakkında firmalara ciddi eğitimler vermesi gerekiyor.Yoksa hepimiz adwords'u zapt etmiş üç beş firmanın tbm 0.10 TL verdiği reklamlara katlanmak zorunda kalırız...
Ülkemizde Dijital Reklamcılığın Gelişmemesi?
8
●291
- 15-05-2018, 10:23:03Söylediğiniz reklam çeşidi re marketing ile alakalı olmaktadır. Ülkemizde re marketing reklam oranları düşük bu yüzden sitenizde saçma sapan reklam türleri görülebilir. Ağırlıklı olarak kullanıcıların ziyaret ettikleri siteleri hedef alarak adsense reklamları sunulmaktadır.Fakat bende yönettiğim e-ticaret firmalarında re marketing reklamlarına pek ağırlık vermiyorum. Çoğu seçeneklerimde de hedefleme yapabildiğim için kaliteli haber ajanslarının sitelerini hedefliyorum. Bu yüzden dolayı sitenizde çıkmamış olabilir , kullanıcı kitleniz fazla ya da az olabilir ancak marka bilinirliliği de önemli.
- 15-05-2018, 10:38:10murattat adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bizim sorunumuz sektorumuzde bu kadar buyuk markalar varken,dijital reklamcilik yerine fiziki reklami tercih etmeleri.Panolara veya dergilere reklam veriliyor hala.Ustelik fiziki reklamcilikta olcumleme dahi yapamazken hala bu tutum neden? - 15-05-2018, 10:54:16adanali01 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 15-05-2018, 10:58:53zerare adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
tek tuk reklamın kıymetini biliyor - 15-05-2018, 11:38:39Bazen hiç işe yaramıyor maalesef. Geçenlerde 150 TL harcadım adwords a. Tek bir sipariş dahi alamadım.
Yaklaşık 270 tık aldım ama sonuç 0. Hedef kelimelerim iyi, tmb oranlarım iyi, tık da alıyor ama sayın alınmıyor.
Adwords aksine instagram dan yaptığım reklamlardan ve google dan gelen ziyaretçiler satın almaya daha eğimli.
O yüzden artık sadece instagram reklam kullanıyorum.
SÖMB - 15-05-2018, 11:49:21constantine38 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle