ben doğulu olduğum için az şivede var şive eskisi gibi yokta sanki normalde konustugum ses telefonda sesli mesaj atinca ayni degil cevremdeki insanlarin oyle ama benim sesim telefonda ayni degil bu konu özgüvenimi 0 yapmış durumda ve bi ara yt kanali actim yazilim icerigi üreticektim kaydi bi baslattim konuşamıyorum bogazim dugumleniyor sive kayıyor cümleyi tam cikaramiyorum. kitap okuma aliskanligim 0
3 4 sayfa okuduktan sonra sıkıntı basıyor devam edemiyorum. lütfen bana tavsiye verin her türlü tavsiyeye eleştiriye açığım nasıl düzeltirim?
Diksioyn problemi 😔
5
●174
- 29-09-2023, 23:45:26Türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değil hocam. Yapacak kelimesini muhtemelen direkt yapacak şeklinde okudun. Böyle okursan doğu şivesi olur. Yapıcak doğru okunuşu.
Türkçedeki bu okunuş mevzusunu çözersen büyük yol kat edersin. Antremanı da tanışma uygulamalarından falan sesli konuşarak yap. Seni tanıyan birine karşı farklı konuşamazsın çünkü muhtemelen beni yargılar diye.
Bende de Malatya şivesi vardı. Artık yok ve memnunum. İstanbul Türkçesi mi konuşuyorum? Hayır. Fakat tanıştığım kişilere sorduğumda sende hiç şive yok diyorlar. Bu bile kafi benim için. Merak edersen kendi konuştuğum bir linki atabilirim. Senin de şive az çok bu şekilde olur.
edit: eklemeyi unutmuşum. Yazım yanlışları ve cümle kurma tarzınıza bakarsak tek sorunun şive olmadığı da açık. Maalesef kitap ya da metin okumak zorundasınız. Sesiniz ve diksiyonunuz Ayhan ışık gibi olsa bile konuşamadıktan sonra hiçbir anlam ifade etmiyor. - 30-09-2023, 00:14:15Selamlar hocam, Türkiye'nin belli başlı birkaç şehrinde doğmadıysanız, bu durum gayet normal
Sesinizi kaydettiğinizde duyduğunuz, aslında gerçek sesinizdir (ya da diğer insanların sizi duyduğu biçim diyebiliriz), çünkü insanlar sizin sesinizi hava moleküllerinin titreşimi sayesinde duyarlar, siz ise hem iç hem dış iletimin bir sonucu olarak duyarsınız. Bu "farklı" duygusu, şive olsun olmasın, neredeyse çoğu insanda olur.
Sesli bir şekilde kitap okuyun, şivesiz konuştuğunu düşündüğünüz insanları dikkatlice dinleyip taklit etmeye çalışın ve sesinizi başardığınızı hissedene kadar kaydedip dinleyin. - 30-09-2023, 00:18:06
Sesinizi kaydettiğinizde duyduğunuz, aslında gerçek sesinizdir (ya da diğer insanların sizi duyduğu biçim diyebiliriz), çünkü insanlar sizin sesinizi hava moleküllerinin titreşimi sayesinde duyarlar, siz ise hem iç hem dış iletimin bir sonucu olarak duyarsınız. Bu "farklı" duygusu, şive olsun olmasın, neredeyse çoğu insanda olur.