• 28-12-2012, 11:11:32
    #1
    Türk yemeklerinin çok sevildiği bir ülkede yaşıyorum, yurt dışında. Türkiye'yle kıyaslarsak, yabancı ülkede Türk lokantası açmak için aşağı yukarı ne kadar sermaye gerekir? Ve ne gibi belgeler lazım acaba?
  • 28-12-2012, 12:55:05
    #2
    merhaba hocam, hangi ülkedesiniz ?
    ben mesela Fransada yasiyorum. assagi yukari Türkiyede gereken masraf x2 olarak çikiyor. bulundugun ülkenin dukkan kirasi vs herseyi bulundugun ülkeye göre degerlendirmen gerekiyor. fakat dukkan için malzemeleri Türkiyeden kendin getirebilirsen, maliyeti ucuza indirmis olursun.

    örnegin fransada bir dönerci açmak için en az 40/50 bin€ ya ihtiyaç vardir. (butun masraflar dahil) ama artik yurt disinda her sehirde bol bol dönerciler var. sizin bulundugunuz sehir nasildir bilmiyorum.
  • 28-12-2012, 13:11:02
    #3
    Ucu çoook açık bir soru olmuş.

    Maliyet tamamen sizin planladığınız iş yerine bağlıdır. Örneğin Türkiye de aynı ilde aynı caddede hatta aynı dükkan da tatlıcı açılması için planlama yapan kişinin hesaplarında dünya kadar fark olabilir.
    Örneğin biri personele önem verir en iyi tatlıcıyı ve garson olarak da en iyi garsonu kadrosuna koyar ve yüklü reklam yapar ve orta sınıfa hitap eder. Ama iç dekorasyona gerek duymaz. Düşüncesi "Kaliteli Lezzet Sunmaktır".
    Bir başkası da tek tatlıcı ve tek garsonla işçilikten kaçar reklam yapmaz ama iç dekora dünyanın yatırımı yapar. Düşüncesi "Görsel Sunum Müşteri Çeker"
    Bir başkası da ne garsona ne de dekora yatırım yapar. Çevresine güvenir. Düşüncesi "Çevrem var ne sunarsam alır" olur.
    Bir başkası da mükemmeliyetçidir bir kişinin 100bin TL ye kurduğu işyerine yaptığı masrafı sadece bir duvarındaki tasarıma veriri. Masası personeli 1. kalitedir. Düşüncesi "Para bende çok. çok para çok para çeker" olur.

    Kısaca maliyeti etkileyenler:
    1)İç Dekor
    2)Personel
    3)Reklam
    4)Çevre
    5)Sabit giderler(kira, elektrik su vs)
    6)Diğer (Vergi sigorta vs)
    7) Beklenmeyen Giderler vs vs vs vs

    Kısaca bu giderleri bu forumdan öğrenmek çok zordur.

    Tavsiyem bir işletme devr almanız ya da araştırmanız.