Merhaba,
Milli Eğitim kapsamında doğan bir alacağım nedeniyle yasal süreci başlattım. Süreç mahkemeye taşındı ve dava sonuçlandı.
02.12.2025 tarihinde icra süreci başlatılmış olup dosya halen açık durumdadır. Ancak mahkeme tamamlanmış olmasına rağmen tarafıma herhangi bir ödeme yapılmamıştır.
Durumu avukatıma sorduğumda, ödemenin karşı tarafın ödeme sürecine bağlı olduğu ve belirli bir tarih verilemeyeceği belirtilmiştir. Buna rağmen aradan zaman geçmesine rağmen hesabıma herhangi bir ödeme yansımamıştır.
Bu süreçte ödeme zamanlaması hakkında bilgisi olan veya benzer durum yaşayan üyeler varsa bilgi paylaşırsa sevinirim.
Amacım herhangi bir kurumu veya kişiyi karalamak değil, süreç hakkında bilgi almaktır.
Milli Eğitim Alacağım – Mahkeme Bitti Ama Ödeme Yapılmadı
9
●422
- 12-02-2026, 23:34:39
- 12-02-2026, 23:40:08Mahkeme ile kesinleşmiş para alacağım var. Dava bitti, 02.12.2025 tarihinde icra başlatıldı ancak ödeme yapılmadı. Süreç hakkında bilgi almak istiyorum.
- 12-02-2026, 23:49:02kimden alacağınız var. Milli Eğitim Bakanlığından mı? Yoksa bir özel okuldan Mı? Ya da bakanlığa iş yapan oraya bağlı özel bir kurumdan mı?battal_merk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Hala konu tam aydınlanmadı. - 12-02-2026, 23:51:09Milli Eğitim Bakanlığındancaliskancocuk adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 12-02-2026, 23:57:31O zaman iş değişiyor. Bir kamu malının haczi, tahsis edildiği görevde aksamalara yol açar.Türkiye’de kamu mallarının haczedilmesi yasaklıdır. Devlet malı haczedilemez sadece ödeme yapması istenir.
o da Yargıtay onayından sonra ödeme yapabiliyorlar.
Hatta şöyle bir şey de var. Yargıtay sonrası ödeme emri çıksa bile ödemeyebilir, siz ödeme emri gönderiyorsunuz. Yine ödenmezse ceza hukukuna başvuruyorsunuz.
Yani iş karışık, bu konularda deneyimli bir avukat ile çalışmanızı öneririm - 15-02-2026, 16:23:09Anlattığınız tabloya göre mahkeme kararı kesinleşmiş ve 02.12.2025 tarihinde icra takibi başlatılmış. Burada kritik olan husus, borçlunun kim olduğudur. “Milli Eğitim kapsamında doğan alacak” ifadesinden anlaşıldığı üzere büyük ihtimalle borçlu bir kamu kurumu, yani Milli Eğitim Bakanlığı veya bağlı bir il/ilçe müdürlüğüdür.
Kamu kurumlarına karşı başlatılan icra takipleri, özel kişi muhataplardaan farklı işler. Devlet kurumlarının banka hesaplarına doğrudan haciz uygulanamaz. Süreç genellikle mahkeme kararının kesinleşmesi, icra takibinin başlatılması, karar ve ödeme emrinin ilgili kuruma tebliği ile ilerler.
Kurum, ödemeyi kendi bütçe ve harcama prosedürleri kapsamında gerçekleştirdiğinden fiili ödeme süresi çoğu zaman birkaç ayı bulabilir. Özellikle yıl sonu veya yeni bütçe dönemi geçişlerinde gecikmeler yaşanabilmektedir. Bu durum hukuken alacağınızın ortadan kalktığı anlamına gelmez; sadece ödeme idari süreçten geçtiği için zaman alır.
Şu noktaları netleştirmenizi öneririm:- Mahkeme kararı kesinleşti mi, yoksa istinaf/temyiz süresi yeni mi doldu?
- İcra dosyasında “ödeme emri tebliğ edildi” kaydı var mı?
- Faiz işletiliyor mu ve hangi tarihten itibaren?
Konunun takibi ve alınması gereken aksiyonlar için hukuki destek almak isterseniz profesyonel olarak yardımcı olabilirim, iletişime geçebilirsiniz.