Merhabalar, 1999 depreminden sonra yapılmış Deprem Konutları, yeni adıyla Bayındırlık Konutları diye bilinen bir sitede, İstanbul’da yaşıyorum. Yapıların sağlam olduğu ve Başakşehir’in taranmış en sağlam konutları arasında yer aldığı söyleniyor.
Fakat evin salonunda yüründüğünde ya da biri ayakta durduğunda zemin titriyor ve bu net şekilde hissediliyor. Bu durum, 6.2’lik depremden önce de vardı. Ayrıca evin bazı duvar ya da kolona benzer kısımlarına elimle vurduğumda içi boş gibi bir ses geliyor; sanki yumrukla kırılabilecekmiş gibi.
Evin merdivenleri ise oldukça kısa, öyle ki biraz daha uzun boylu olsam kafam merdivene çarpacak. Binamız 4 katlı. Hatay depreminden sağ çıktım, binamız ayakta kaldı ama şimdi ciddi tereddütlerim var. İşin kötü yanı, İstanbul’da yaşamak maalesef zorunluluk hâline geldi.
KONUMUM: BAŞAKŞEHİR
Bu durum neden olabilir? Neden ev titriyor?
Evde yürürken zemin titriyor ve bu hissediliyor. Sebebi nedir?
7
●290
- 16-05-2025, 19:25:12Yerler fayans ise zamanla fayanslar sıkıştırma yaparak kabariyor ve altindaki tutan malzeme atıyor durum boyle olunca aradaki bosluk esneme yapiyor titesim vb tarzda his uyandırıyor hocam, bizim zemin dukkanda da vardi fayans sonra kendiliginden kabarip çatladı.
- 16-05-2025, 19:28:36Gokenim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
- 16-05-2025, 19:43:17Merhaba,
Binalarda bir taşıyıcı kolonlar olur, birde zemin kolonları. Zemin kolonlarının mesafe aralıkları olması gerekenden fazla açıksa yapabilir. Bir diğer neden zeminde yapılan uygulamaların kalitesinde. Profesyonel bir hizmet alıp sağlamlık kontrolü yaptırmanız da fayda var.
İyi forumlar dilerim - 16-05-2025, 22:36:42Bu cevap, konu sahibi tarafından kabul edilebilir bir cevap olarak işaretlendi.Yürürken bu oluşan titreşim sizleri korkutsa da her zaman korkulacak bir sebep değildir. Bunun bir kaç sebebi olabilir.
Bunların başında döşemeniz plak döşeme olarak tasarlanmış olabilir. Kirişli - Plak döşeme olarak tasarlanan yapılarda döşeme kalınlığınız 12 cm olarak tasarlanır ki bu da belli bir açıklık sonrasında sizlere bu hissiyatı yaşatabilir. Genellikle toki ve kamu kurumlarında da da bu şekilde tasarımlar sıklıkla kullanılır. (Açıklık: 2 kolon arasındaki mesafe) asmolen veya kaset döşeme olarak tasarlanmış olsaydı döşeme kalınlığı yine 8-10-12 santim tasarlanacak ancak bunun altına 20 cm de nervür kirişler asmolen malzeme geldiğinden bu titreşimi hissetmeyecektiniz. Bu tür durumlarla daha büyük yapıların üst katlarında da sürekli karşılaşabilirsiniz avm, spor kompleksi oteller, adliye vb gibi.. (kompleks ve kurum gibi endüstriyel yapılar, otoparklarda tabi bu plak kalınlığı 12 değil 16-20 gibi farklı değerlerde tasarlanır)