• 15-09-2007, 05:06:43
    #1
    Üyeliği durduruldu
    Oruçluyken spor yapılır mı?



    Eğer profesyonel spor yapıyorsanız kesinlikle oruç tutmayın! Eğer amatör sporcuysanız dozajını biraz düşürerek günlük aktivitenize devam edebilirsiniz. Uzmanlar Ramazan'da yeni bir spor dalına ise asla başlanmaması gerektiğini söylüyor..



    Anadolu Sağlık Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, oruçluyken spor yapılıp yapılamayacağı konusunda önemli bilgiler verdi:

    * Hem oruç tutup hem de spor yapılabilir mi?
    Öğleden sonra spor yaparsanız, uzun süre aç kaldığınız için kan şekeriyle ve metabolizmayla ilgili bazı problemlerin ortaya çıkacağı kesin. Onun için oruç tutanlar, herhangi bir sportif aktivitede ya da amatörce birtakım egzersizlerde bulunmak istiyorsa; sahur ya da iftardan 2-3 saat sonra yapılması en uygunu.

    * Yapılacak sporun süresi ya da şiddeti önemli mi?
    Oruçluyken spor yapanların dikkat edeceği en önemli nokta bu. Bu konu spor yapacak kişinin egzersiz alışkanlığıyla ilgili. Kişinin uzun süredir yaptığı sporu oruçluyken sürdürmesinde bir sakınca yok. Çünkü zaten kişinin o spora karşı adaptasyonu vardır. Ama dikkat etmesi gereken, Ramazan ayı süresince sporun dozunu düşürmektir.

    DOZAJI ÇOK ÖNEMLİ
    * Orucun yaratacağı birtakım olumsuzluklara sporun faydası olabilir mi?
    Sporun bu tip olumsuzluklara bir faydası olacağını hiç zannetmiyorum.

    * Oruç tutarken tehlikeli olan bir spor dalı var mı?
    Tansiyonla ya da vücut ve şeker metabolizmasıyla ilgili sorunlar çıkabilir. Bu da kişinin ani bayılmasına sebep olabilir. Oruçluyken ekstrem sporlardan uzak durmak gerekir; yamaç paraşütü ya da dağcılık gibi... Çok uzun süre koşmak da tehlikeli olabilir. Ama zaten bunlar profesyonel sporlar. Profesyonel sporcuların kesinlikle oruç tutmaması gerekir. Amatör sporcular için oruç tutmanın hiçbir sakıncası yok; uygun saatlerde yapıldığı, süresi ve dozajı azaltıldığı sürece!..

    * Oruç süresince ara verilmesi gereken sporlar neler?
    Hafif sporları sürdürebilirsiniz ama ağır sporları yapmamakta fayda var. Özellikle de kardiyovasküler sisteme dayalı sporlara ara vermek gerekir. Örneğin atletizm, yüzme, basketbol, voleybol ya da tenis... Ama yelken ya da yürüyüş gibi sporlara devam edilebilir. Ayrıca şunu da belirtmekte fayda var; spor süresince terlemeyle vücutta çok fazla sıvı kaybı oluşur. Oruç süresince sıvı alamadığınız için terlemeyle birlikte, vücuttan atılan bazı temel elementleri yerine koyamıyorsunuz. Bu da vücutta zarar yaratabilir. Kalp hızı ve tansiyonun ise oruçlu olup olmamakla ilgisi yoktur.

    * Oruç tutma ile spor arasındaki bağlantı nedir?
    Normal beslenme koşullarında, spor yapmanın yaratacağı metabolik değişiklikler çok iyi biliniyor. Buna karşılık, oruç tutarken yapılan spora vücut ne cevap verir, bilimsel olarak fazla değerlendirilmiş değil. Yalnızca, dayanıklılık gerektiren sporları yapan atletlere dair yapılan kısıtlı sayıdaki araştırma bize yol gösteriyor.

    * Oruç tutarken spor yapmak konusunda ne önerirsiniz?
    Hem benim hem de bu çalışmaları yapanların ortak görüşü; oruç tutan sağlıklı genç insanlar, eğer iyi eğitilmiş ve ne yaptıklarını biliyorsa, çok ağır olmayan günlük egzersizleri yapabilirler. Profesyonel sporcular ya da yarışma sporu yapanlar, oruç tutarsa, sağlık sorunu yaşayacaklarını ya da performanslarının düşeceğini bilmeli.

    * İftar ve sahurda sporcuların öncelikli olarak neler yemesi gerekir?
    Oruç tutarlarsa profesyonel sporcuların yarışmada performanslarının düşük olacağı unutulmamalı. Ramazan diyeti sporcu için normal günlük diyete göre pek büyük farklılık göstermez. Ancak, sporcuların yüksek fiziksel aktivitelerinden dolayı daha fazla sıvıya ihtiyaç duydukları da unutulmamalı.



    Ağır ve yorucu sporlara biraz ara vermelisiniz



    * Ramazan ayı süresince yeni bir spor dalına başlamak doğru olur mu?
    Ramazan süresince, daha önce hiç yapılmamış bir spora yönelmek doğru bir davranış değil. Çünkü kişinin vücudu o spora alışkın değildir ve zorlanır. O yüzden yeni bir spora başlamak isteyenler, bunu Ramazan sonrasına ertelemeli. Ama yürüyüş gibi hafif bir spor yapmakta hiç sakınca yok. Kişi, daha önceden yaptığı bir sporu, oruç süresince çok rahatlıkla sürdürebilir. Ama, dozunu bir miktar düşürmek gerekir. Ağır ve yorucu spora ise ara verilmesi uygundur.



    Diş fırçalamak orucu bozmaz



    * Ramazan'da ağız bakımı nasıl yapılmalı?
    İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dil altı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, bir de ağız antiseptiği kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır, daha etkili olan antibakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir. Diş fırçalamanın orucu bozmadığı din adamları tarafından da açıklanmıştır. Dolayısıyla su yutmadan dişler de fırçalanmalı.



    Ağız kokularını önlemek için diş bakımınızı ihmal etmeyin



    Ramazanda ciddi boyutta rahatsızlık veren ağız kokusuyla ve diş sorunlarıyla ilgili olarak Caddebostan Diş Kliniği'nden Diş Hekimi Pertev Kökdemir sorularımızı yanıtladı:

    * Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenebilir?
    Ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden meydana gelmez. En büyük sebebi diş eti iltihabıdır. Ayrıca protezler, bronşlar ve mideyle ilgili kokular da meydana gelebilir. Ağız bakımı özellikle sahurda yeterince iyi yapılmadığında koku daha da artabilir. Ağız spreyleri oruçluyken de rahatlıkla kullanılabilir, kokuyu gideren ağız gargaraları ise yutmamak kaydıyla gün içinde birkaç kez tekrarlanabilir. Ayrıca tükürük salgısını arttırıcı tedbirler bu kokuyu baskılar. Ramazan'dan önce kişiler diş bakımı yaptırırsa bu sorun azalır..

    AĞIZDA BAKTERİ ARTAR
    * Diş çürükleri Ramazan'da tehlikeli mi?
    Evet tehlikeli, çünkü özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla, bakteri çoğalması için uygun ortam oluşur. Bu dönemde eğer dikkat edilmezse, diş çürükleri hızla artar.

    * Oruç tutarken dişler fırçalanabilir mi?
    Yemekten sonraki 30-n0 dakika içinde bakteriler dişte çürüme yapmaya başladığından sahurda mutlaka dişler fırçalanmalı. Oruçluyken diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı, din adamları tarafından da defalarca onaylandı.

    * Ramazan'da diş tedavisi yapılabilir mi?
    Protez olarak isimlendirilen damak yenileme işlemi oruç bozmaz. Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezi malzemesi, herhangi bir besleyici özelliği bulunmadığından, dolgu ve kanal işlemleri bile yapılabilir.

    * Aniden oluşan diş ağrısında oruç bozulur mu?
    Ani diş ağrısında ilk olarak antibiyotik öneriyoruz. Ağrının dinmesi veya hafiflemesi için su ile birlikte ağrı kesici içtiğinde orucu bozulur. Ağrı kesici içmeden akşama kadar sabretmeye çalışırsa orucu bozulmaz. Ancak çalışan kişiyi bu durum ciddi derecede rahatsız eder.

    Sabah / Günaydın
    Esra TÜZÜN
  • 15-09-2007, 05:20:36
    #2
    merak ettiğim bir çok soruya cevap oldu çok teşekkürler.
  • 15-09-2007, 05:31:45
    #3
    hocam mesajını tam okumadım ama, oruç olsun inanç olsun, bunların tamamı niyet'e dayalı işler. Yani senin niyetin önemli burada.

    Eğer amacın diş fırçalarken bundan feyz almak karnını doyurmak yada tadından kokusundan hoşlanma durumuysa bozar. Yok amacın dogal oldugu üzere sadece dişlerini fırçalamak ağız kokusunu gidermek ise bozmaz.

    Aynı şekilde diğer inanç ile ilgili durumlardada bu geçerli. Örnek olarak şöyle birşey var, yolun ortasında bir taş gördünüz, aklınızdan ulan bunu görmeyen çarpan bir araba olursa lastiği yarılır, kaza yapar zarar görür diye düşünür o taşı ordan alıp kaldırımın kenarına koyarsın. Sonra kaldırımın kenarından geçen biri ona takılıp düşüp kafayı gözü yarar ve ölürse. Burada senin suçun da olmaz günahında. Çünki niyetin bellidir...

    Herşey niyet.

    iyi niyet edin besmele çekin Allah baba yardımsız bırakmaz
  • 15-09-2007, 06:56:53
    #4
    teşekkürler roots

    ağıza karanfil de atalım mı?
  • 15-09-2007, 13:01:03
    #5
    Üyeliği durduruldu
    oruclu oruclu bi kızı öpmek nie günah kardeşim burda niyet sadece öpmek ırza geçmek deilki
  • 15-09-2007, 13:28:45
    #6
    Kadir adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    oruclu oruclu bi kızı öpmek nie günah kardeşim burda niyet sadece öpmek ırza geçmek deilki
    iilla ırza geçme meselesi değil..sen hadi görüşürüz diye öpersin o ayrı bide başka şekilde öpersin o ayrı()...arkadaşın da dediği gibi niyetin önemli...
  • 15-09-2007, 13:36:46
    #7
    Üyeliği durduruldu
    Kadir, sitelerden trojan yaymak ve botnet kasmakta günah haberin olsun
  • 15-09-2007, 13:37:58
    #8
    Üyeliği durduruldu
    roots'a katılıyorum.
  • 15-09-2007, 14:04:06
    #9
    Üyeliği durduruldu
    djmorphine adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    iilla ırza geçme meselesi değil..sen hadi görüşürüz diye öpersin o ayrı bide başka şekilde öpersin o ayrı()...arkadaşın da dediği gibi niyetin önemli...
    başka şekilde öpnenin neresinde yanlışlık var onu da sorgulamak lazım