Selam olsun,
Daha önce bu konuda yazmıştım, tekrar yazmak istedim.
Toplumumuzda bir insan her şeyi biliyorsa, hiçbir şey bilmiyordur! şeklinde kabul edilir.
Bu hem doğru hem yanlıştır.
Bir şeyin hem doğru hem yanlış olması o şeyin aslında tutarlı olduğuna dalalet eder ama genel kabul olarak çelişki gibi görülür.
Burada kendimden örnek vereceğim zira genelleme yaptığımda ya da başkası üzerinden örneklendirme yaptığımda yanlış anlaşılmalar olabilmekte.
Ben her konuyu biliyor muyum? Her konuda bilgi sahibi miyim?
Yani soruları okurken ne kadar saçma bir soru olduğunu anlamışsınızdır zira böyle bir şey mümkün olamaz.
Burada metot ve bakış açısı devreye giriyor.
Daha önce anlatmıştım bir konu üzerine uzmanlaşmak ömrünü bir konuya ya da birkaç konuya adamak elbette takdir edilesi bir durumdur ama tek yöntem bu değildir.
Şahsen her konuda aktif bilgim yoktur ama istediğim konuda aktif olarak bilgi sahibi olmam çok kısa süre almakta.
Bunu nasıl yaptığımı sizlere anlatmak istiyorum ki belki kendi yönteminizde kullanacağınız bir parça bulabilirsiniz.
Tercihim birkaç konudan öte her konuda bilgi sahibi olmaktı.
Bunu nasıl yapacağımı düşündüğümde bir yöntem geliştirdim.
Bir insan her konuda hakkında nasıl bilgi sahibi olabilir?
Bu soruyu sorma nedenim farklı olma çabasından ziyade gerçekten bilmeye olan arzumdan kaynaklıydı.
Bilgim olmayan birçok konu var peki ben istediğimde ya da ihtiyaç duyduğumda bu bilgiye hızlıca nasıl sahip olabilirim?
Bu sorunun yanıtını yıllarca aradım ve hala arıyorum açıkçası.
Şimdiye kadar bulduğum şeyler demeyeceğim deneyimlediğim şeyler doğru soruları sormak, objektif olmak ve kaynak belirlemek olarak belirledim.
Biliyorsunuz ki yanlış soruların doğru cevapları olmaz bu nedenle doğru soruları sormayı öğrenmek çok önemlidir.
Her konu için doğru sorular farklı kriterlerde olabilir.
Objektif olmak aslında sanıldığı kadar zor değil sadece ego ve korkuyu kırmakla ilgili bir durum. Mesela en tehlikeli diyeceğimiz dini bir konuda bile ben inançlı ya da inançsız değilim hepsini reddediyorum diyerek düşünmekten korkmadan kendini yokmuş gibi soyutlamak gerekir. İnancın olabilir ya da inançsız olabilirsin ama o düşünceni yok sayabilmelisin.
En önemlisiyse gerçekten kaynak oluşturmakta yatıyor.
Her konuyu bilemezsin ama genel kültürün ve düşünce setlerinle hangi konuda hangi kaynakların objektif ve değerli olduğunu tespit etmek gerekiyor.
Mesela Türkoloji ve alt dallarıyla ilgili konularda kimlerin objektif bilimsel çalışmalar yaptığını biliyor olman gerekiyor.
Bu kaynakları sadece bilmek değil yönelimlerini tespit etmen gerekiyor.
Mesela Türk bir kişi olarak bu konu özelinde Reha Oğuz Türkkan'ı kaynak alabilirsiniz.
Bu kaynağı tanımanız gerekiyor.
Anlattıkları bilimsel olarak kabul görür, uluslar arası onay alır ve büyük ölçüde doğrudur lakin anlatımlarında teşbihleri ve abartıları çokça olur. Anlattığı konunun özü doğrudur ama bunu pekiştirmek için abartarak sahte anılar oluşturabilir. Türkoloji, Sümerler, Hafıza teknikleri, Psikoloji ve Milattan önceki dönem için eksileri artıları tartarak kaynak alabilirsiniz. Bu kişiyi kaynak olarak aldığınızda bu kişiye tamamen hakim olmanız gerekiyor.
Daha spesifik bir konuda örnek vermek gerekirse Dünyamızın içinden geçtiği gaz ve toz bulutlarını konu ediyorsunuz dünyada bu konu hakkında uzmanlaşan üniversiteleri bilip daha doğrusu hangi üniversitelerin hangi konularda daha uzmanlaştığını takip edip, objektifliklerini ve ortaya koyduklarını devamlı takip etmeniz gerekiyor. Bir üniversite var yaptığı çalışmaların temeli sadece daha fazla devletten kaynak almaktır, bir üniversite var kendi gönüllülerin yaptığı bağışlarla herkesin katılabileceği, geliştirebileceği çalışmaları paylaşır. Yani kimin neyi neden nasıl ve hangi değerde yaptığını kendimizce tespit edip kaynak olarak listelediğimizde her konuda ihtiyaç halinde bilgi sahibi olabiliriz.
Her konu için bu araştırmayı yapmak mümkün değil elbette ama bu şekilde atıyorum 20 30 sağlam kaynak belirlediğinizde bu sefer o 20 30 kaynağın yönlendirdiği 200 300 kaynağa ulaşıyorsunuz.
20 30 kaynağınızı sağlam şekilde belirlediğinizde o kaynaklarınızın kaynak aldığı 200 300 kaynağı otomatikman sahipleniyorsunuz.
Elbette koşulsuz, şartsız bir sahiplenme değil ama çok büyük yanılgılar olmuyor eğer ki temel kaynaklarınızı doğru belirlediyseniz.
Şimdi bunu ne yazdın be adam scrip alıyoruz, satıyoruz ya da takipçi bakıyorum diyebilirsiniz ama bazılarımız bugün olduğu kişiden daha farklı biri olmak isteyebilir ve kendince bir arayışta olabilir.
Birine bir parça katkısı olana ne mutlu.
Şahsen ben buradan birçok kişiden çok şey kattım kendi gelişim serüvenime, bir tuz kadar başkasına bir bakış açısı sağlayabilirsek ne mutlu benim için.
Sevgiler.
Her şeyi bilen adam olmak 2.
1
●218
- 22-05-2025, 01:54:47