CLion, JetBrains tarafından tasarlanıp geliştirilen, platformlar arası bir C/C++ entegre geliştirme ortamıdır. Akıllı kod tamamlama, derin kod analizi ve entegre hata ayıklama araçlarıyla geliştiricilere verimli ve modern bir C dili ve C++ geliştirme deneyimi sağlar.


Ancak CLion'un yüksek lisans ücretleri her zaman birçok yeni başlayanı ve açık kaynak meraklısını caydırmıştır.
Dolayısıyla haber ortaya çıktığında geliştirici çevrelerinde bir kez daha hararetli tartışmalara yol açtı ve birçok netizen Jetbrains'i doğrudan yeni bir model olarak adlandırdı.

Peki "ticari olmayan kullanım için ücretsiz" dedikleri özel durumlar nelerdir ?

Bu bağlamda Jetbrains yetkilileri de gerekli talimatları verdi. Şu anda bu IDE , öğrenme , kendi kendine eğitim , açık kaynaklı proje geliştirme , içerik oluşturma , hobi geliştirme vb. dahil olmak üzere ticari olmayan amaçlarla ücretsiz olarak kullanılabilir.
Yani artık ister öğrenci olun, ister Arduino geliştiricisi, ister C ve C++'ın zorluklarından korkmayan sadık bir meraklı olun, kullanım senaryosu ticari faaliyetleri içermediği sürece CLion'u geliştirme amaçlı ücretsiz kullanabilirsiniz.
Bu arada, CLion'un ticari olmayan kullanım için ücretsiz sürümüne nasıl başvuruda bulunabilir ve kullanabilirsiniz ?
İşlem aslında çok basit.
1. Öncelikle resmi web sitesine giderek CLion kurulum paketini indirin ve kurulumunu yapın.
Ancak kullanıcıların indirdikleri IDE sürümünün ticari olmayan lisansları destekleyen en son sürüm olduğundan emin olmaları gerektiği unutulmamalıdır.
2. IDE’yi başlattıktan sonra lisans iletişim kutusunu göreceksiniz.
Bu iletişim kutusunda, kullanıcılar Ticari Olmayan kullanım seçeneğini belirleyebilirler.


3. JetBrains Hesabınıza giriş yapın veya yeni bir hesap oluşturun.
4. Kullanıcının giriş yaptıktan sonra Toolbox Ticari Olmayan Abonelik Sözleşmesi’ni kabul etmesi gerekmektedir.
5. IDE'de geliştirme yapmaktan keyif alın.
Denemeye başlamış veya IDE'nizi ücretli bir lisansla etkinleştirmiş olsanız bile Yardım | Kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra açılan pencerede Lisansı Kaldır butonuna tıklayıp, Ticari Olmayan Kullanım seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.
Ancak yine de özellikle dikkat edilmesi gereken iki nokta var.
Resmi açıklamada birinci madde de açıkça belirtiliyor.
Kullanıcılar ticari olmayan amaçlar için ücretsiz sürümü kullanmayı seçerse, yazılım JetBrains'e IDE telemetri bilgilerini gönderebilir. Bunlara çerçeveler, ürünlerde kullanılan dosya şablonları, çağrılan işlemler ve ürün özellikleriyle diğer etkileşimler dahildir, ancak yetkili kişisel verilerin dahil edilmeyeceğini belirtti.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise IDE'nin ücretsiz versiyonu işlevsel olarak ücretli versiyonuyla aynı olsa da bazı özel işlevlerde bazı sınırlamalar olabilir. Örneğin, Code With Me'nin ücretsiz sürümü, Topluluk sürümünde sınırlı işlevselliğe sahip olacak.
Ancak ticari olmayan çoğu geliştirici için bu kısıtlamaların günlük geliştirme çalışmaları üzerinde çok fazla etkisi olmayacaktır.

Özetle, JetBrains'in başlattığı ticari olmayan ücretsiz kullanım politikaları bazı gereklilikler içerse de, genel olarak JetBrains IDE'sini kullanma eşiğini büyük ölçüde düşürdü.
Aynı zamanda daha geniş bir kullanıcı grubunun erişimini ve kullanımını da kolaylaştıracak, böylece daha fazla insanın programlama öğrenimine kendini adaması, açık kaynaklı projelerin inşasına katılması ve teknolojinin ilerlemesi ve gelişmesini ortaklaşa desteklemesi teşvik edilecektir.
Yazının sonunda bir kez daha cesaretle şunu düşünelim :
WebStorm , Rider ve CLion artık ticari olmayan kullanım için ücretsiz olduğuna göre, GoLand , IntelliJ IDEA ve diğerlerinin de ücretsiz olması uzun zaman alacak mı