• 04-05-2008, 12:21:55
    #1
    Belkide hepiniz durumun farkındasınız,hatta bu yazıyı okurken içinden "kime ne anlatıyorsun sen" diyen bile olabilir.Doğrudur haklısınız ama ben bir kez daha değinmek istedim bu konuya.Bir kez daha hatırlatmak istedim durumun ne kadar vahim olduğunu.
    Neyse konumuza dönelim,evet dediğim gibi Türkçe'miz göz göre göre gidiyor elimizden.Beni üzen yönü ise buna dur diyenlerin ve diyebileceklerin sayısının çok az olması ve gün geçtikçe artması gerekirken daha da azalması.Aslında başlık Türkçe değil de "gençlik" nereye gidiyor olmalıydı.
    Yolda yürürken tabelalara,dükkan isimlerine dikkat edin.Türkçe kelimelerin ne kadar az olduğunu göreceksiniz.Bunun nedeni nedir sizce?Ben söyliyim;İngilizce başta olmak üzere yabancı kelimeler halkımızca özenti haline gelmiş artık.Daha mı çekici geliyor bilmem ama böyle devam ederlerse Türkçe değil "Türkilizce" olacak artık dilimizin ismi.
    Gerek internet ortamından gerekse gerçek hayattan bir çok örnek verebilirim buna.Özellikle internette "w,q,x" harflerini kullanmak moda olmuş durumda.Kullanmayanı dövüyorlar sanki.Almış başını giden bir moda ise sözcüm kısaltmaları bkz:"ndn,nsl,yapyrm" Niye böyle şeylere gerek duyuyorlar ki,harf başına para veriyolarda bizim mi haberimiz yok.İnternette bu gibi şeylere rastlamak çok zor olmasa gerek,hemen hemen her sitede mevcut çünkü.
    Geçenlerde bir seminere katılmıştım.Oradakilerden biri de aynı dertten yakınıyordu.Ama dikkat ettim ki kendi konuşmasında bile bir çok yabancı kelimeye yer veriyor,sorduğumuzda ise ağız alışkanlığı deyip geçiştiriyordu.Bahsettiğim kişi bir profesördü.
    Batılı devletler zamanında bizleri topla,tüfekle Türkleri yıkamayacklarını anlamışlardır.Bizi yıkmanın,bölmenin tek yolunun dilimizi,kültürümüzü bozmak olduğunu anlamışlardır.
    bkz: Patrik Grigoryos'un Rus Çarına Mektubu(1821) (Bu mektubundan sonra Grigoryos vatana ihanet ettiği için asılmıştır.)
    Alıntı
    "Türkleri maddeten ezmek ve yıkmak mümkün değildir. Çünkü Türkler çok sabırlı ve dayanıklı insanlardır. Gayet gururludurlar ve izzet-i nefis sahibidirler. Bu özellikleri de; dinlerine bağlılıklarından, kadere rıza göstermelerinden, geleneklerinin kuvvetinden, padişahlarına, komutanlarına, büyüklerine olan itaat duygularından gelmektedir.
    Türkler zekidir ve kendilerini müspet yolda sevk ve idare edecek reislere sahip oldukları müddetçe de çalışkandırlar. Gayet kanaatkardırlar. Onların bu üstünlükleri, hatta kahramanlık ve bahadırlık duyguları, geleneklerine olan bağlılıktan, ahlaklarının sağlamlığından gelmektedir.
    Türklerde önce itaat duygusunu kırmak ve manevi bağları yok etmek ve dine dayanma güçlerini zaafa uğratmak gerekir. Bunun da en kısa yolu, milli ve manevi geleneklerine uymayan dış fikirlere ve davranışlara onları alıştırmaktır. Türkler dış yardımı reddederler, haysiyet duyguları buna engeldir. Velev ki geçici bir süre için görünüşte kuvvet ve kudret verse de, Türkleri dış yardıma alıştırmak gerekir. ,
    Maneviyatları sarsıldığı gün, Türkleri kendilerinden şeklen çok kalabalık ve görünüşte egemen güçler önünde zafere götüren
    asıl kudretleri sarsılacak ve maddi araçların üstünlüğü ile onları yıkmak mümkün olacaktır.
    Bu nedenle, Osmanlı Devletini tasfiye için soyut olarak harp meydanlarında zafer kazanmak yeterli değildir ve hatta sadece bu yolda yürümek Türklerin haysiyet ve vakarını tahrik edeceğinden, gerçeklere ulaşmalarına neden olabilir. Yapılacak olan, Türklere bir şey hissettirmeden bünyelerindeki bu yıkımı tamamlamaktır."
    Geleceği düşünelim biraz.Çocuklarımız,torunlarımız bize "dilimiz neden diğer dillere çok benziyor" diye sorduklarında onlara ne cevap verebiliriz? Tabii ki birşey diyemeyiz,ne diyebilirz ki?
    Her ne kadar bu oyunda baş rolü biz oynamasakta bizim de küçükte olsa bir rolümüz olduğunu düşünüyorum.Neden diye soracak olursanız dilimize sahip çıkacak olan bizleriz.Hani bir reklam vardı hatırlarsanız orada şöyle diyordu "Trafik kurallarına uyalım,uymayanları uyaralım!" bizim de yapacağımız şey bu olmalı."Türkçe'yi güzel kullanalım,kullanmayanları uyaralım" olmalı felsefemiz.Dili,bir milletin kimliğidir,benliğidir.Kimliğimizi benliğimizi kaybetmememiz için buna bir dur dememiz gerek!

    İlk defa r10'a yazı yazmış oldum.Yazı tamamen bana aittir,istediğiniz gibi istediğiniz yerde yayınlayabilirsiniz.
    Okuduğunuz için teşekkür ederim.
  • 07-05-2008, 01:01:01
    #2
    arkadaşlar kötü birşey yazmadım yorum yapabilirsiniz
  • 07-05-2008, 01:11:19
    #3
    Biz okulda, arkadaş çevremizde filan çok tartıştık bu konuyu. Kaç vizede kaç finalde bunla ilgili yazılar yazdım ben bile bilmiyorum. Net olan şu var eğer bir ülkenin dili elinden alınırsa o ülke yok olmaya mahkumdur. Bizim ülkemizi bence şimdilerde bu yolla yok etmeye çalışıyorlar. Belki komik gelecek; ama bence dilimize bu yabancı kelimelerin böyle sokulması birer tesadüf değil. Hepsi bir plan dahilinde gerçekleşiyor. Ben elimden, dilimden geldiğince dikkat ediyorum ve etrafımdakileri uyarıyorum, zaman zaman da kızıyorum ama herkesin bilinçlenmesi ve bir şeyler yapması şart.
    Ancak hala bizim bakanlarımız bile "Dilimize yabancı kelimeleri empoze etmeye çalışıyorlar." diyor.
  • 07-05-2008, 01:16:14
    #4
    İyi düşünmüşsün de yazarken imlaya dikkat etseydin daha iyi olurdu.
  • 07-05-2008, 01:19:34
    #5
    arkadaşım güzelde, madem Türkçe ye duyarlısın, önce nikini türkçe yap bence
  • 07-05-2008, 01:21:43
    #6
    GoodSave! adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    İyi düşünmüşsün de yazarken imlaya dikkat etseydin daha iyi olurdu.

    hocam yazıyı tekrar gözden geçirme fırsatım olmadı,yazdığım gibi attım hatalarım olduysa kusura bakmayın.

    edit:
    @benikaydet:
    11 yaşımdan bu yana bu nicki kullanıyorum herkes böyle tanıdı böyle biliyor o yüzden değiştirmedim.
  • 07-05-2008, 01:30:49
    #7
    Daha cok kızlar mahvediyor özeniyorlar öyle öyle gidiyor zaten engellenemiyor.
  • 07-05-2008, 01:31:50
    #8
    Elimden geldiğince Türkçeyi düzgün kullanmaya çalışıyorum ancak acelecilik ve genel çevrenin dikkat etmiyor oluşu beni de bu disiplinden uzaklaştırıyor.
    Olay vahim.
    azuhhahauha diye gülen bi yeni nesil geliyor...
  • 07-05-2008, 01:39:38
    #9
    Burada vurgulanmak istenen noktamala işaretlerine uymamak değil,bazı kelimeleri yanlış yazmak değil, nasılsın yerine nbr,selam yerine slm,canım yerine cnm,hatta abartıp janım,yok yerine yoq gibi saçma sapan,görünce beni deliye döndüren şeyler vurgulanıyor.Herkes yazım yanlışı,imla hatası yapabilir,zamanla düzelir ama bu saçma sapan yazı şekli gittikçe dayanılmaz bir hal alıyor