• 19-02-2008, 23:24:56
    #1
    Bir kedi veya köpek besliyorsanız ,zamanla ona adeta bir insanmış gibi bağlanabilirsiniz. Daha ötesi,bazen onu gerçek bir "insan"mış gibi hissedersiniz. Böyle hissetmenizin sebebi, onun çeşitli ve değişik yollardan bazı şeyleri ifade edebilmesidir. Ağlamak,gülmek gibi insanlara has şeyleri, değişik bir şekilde onda da görmenizdendir.

    Aslında böyle bir durum söz konusu değildir. Ağlamak ve gülmek,belirli hissi durumları ifade için insanlara has davranışlardır. Hayvanlarda böyle bir şey yoktur. Bazı durumlarda hayvanların da sızlandığını,bununla ilgili,bunu açıklayan sesler çıkardığını biliriz. Mesela canlarının yandığı zaman böyle yaparlar. Fakat insanda gözyaşlarıyla beraber olan ağlamak, hayvanlar için söz konusu olamaz.

    Bunun nedeni ,hayvanların gözlerinden yaş gelmeyişine yorulamaz.Bir yaratığın ağlayabilmesi,düşünebilen,çeşitli şartlara ve durumlara göre, o şart ve durumların gerektirdiği duyguların doğmasına,bunları duyabilmesine uygun bir yapıda olmasına bağlıdır. Çocuklar bile,düşünmeyi,hiç değilse hissetmeyi öğrendikten sonra ağlamaya başlarlar.Bebeklerde ağlama diye bilinen şey, aslında tamamen fizikseldir. İç güdülerle olur. Başka türlü söylemek gerekirse,bir bebek sadece bağırır. Ağlamaz.

    Ağlamak,konuşmanın yardımcısıdır. Duygularımızı ifade etmek için sözün yetersiz kaldığı yerde ağlarız. Bu,duygularımızı açığa vurmak için kendiliğinden olan,istesek de önleyemeyeceğimiz bir şeydir. Bir reflekstir.

    Bunun gibi,gülmek de sadece insanlara mahsustur. Bazı hayvanlar gülüyormuş izlenimi verebilir. Fakat bunun insandaki gülmekle ilgisi yoktur. İnsanin gülmesinde akılla ilgili, bir çıkış noktası mevcuttur. Oysa hayvanlar bundan yoksundur.

    Sözgelimi,bir şakaya,anlatılan bir fıkraya güleriz. Gene bunun gibi,gülünç bir görüntü bizi güldürür. Yani gülmemiz için duygusal, akılla ilgili nedenler olması gerekir. Çok küçük,incecik şemsiyeli şişman bir adam bize gülünç görünür. Bir palyaçonun yaptıkları gülünç gelir. Mizah yazıları, anlatılan bir fıkra da aynı tepkiyi yaratır.

    Ruhbilim uzmanları,gülmenin sosyal bir şey olduğunu ileri sürmektedirler. Oysa hayvanlar için "sosyal" kavramı yoktur, düşünülemez.
  • 20-02-2008, 00:00:20
    #2
    Üyeliği durduruldu
    Ben arkadaşla muhabbet ederken espri yapınca, arkadaşın köpeği kahkaha atıyodu Birde bazen sokak köpeklerinin suratlarına bakarak it diyom gözleri doluyo
  • 20-02-2008, 00:04:12
    #3
    Köpeklerin ağladığını bilmeyen yoktur sanırım. En azından köpek besleyenler bilirler. Bizim bir arkadaş köpeğin çenesini bez ile bağlamıştı ki ağlamasın diye. Tabi çok küçüktük.
  • 20-02-2008, 00:06:47
    #4
    Üyeliği durduruldu
    hayvanlar düşünemez ama içgüdüleri ile haraket ederler lafı doğru.
  • 20-02-2008, 11:35:40
    #5
    kesinlikle hem ağlıyorlar hem gülüyorlar.
    bazen hoşuna giden bişey olduğunda, veya bi hınzırlık yaptığında ve biz fark ettiğimizi anladığında yünü gülüyor, dalga geçiyor bizimle
    5 yaşında terier/erkek
  • 20-02-2008, 11:54:28
    #6
    Rox adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    Bunu bi hayvana sormak lazım

    ozaman ben cevaplıyorum şaka bir yana harbiden tanıdgımızın bir köpeği vardı o ağlıyordu kızınca
  • 20-02-2008, 13:35:37
    #7
    Üyeliği durduruldu
    Benim tosun sevindiği zaman havlıyor yüz şeklinden belli oluyor güldüğü canı sıkıldığında veya kötü bişey olduğunda hemen mızıldamaya başlıyor yani ağlıyo bir nevi
  • 20-02-2008, 13:38:12
    #8
    valla bizim bir arkadasın köpeği resmen ağlıyordu oturuyor gozlerinden yaş akıyordu mırıldanarak
  • 20-02-2008, 17:39:23
    #9
    Duygularıyla hareket edebiliyorlar fakat ağlama ve gülme çoğu hayvanda yoktur. Eğitilmiş köpeklerde sevinme ve üzülme durumları bariz anlaşılıyor fakat ağladığını veya güldüğünü tam anlayamayız.