• 27-05-2025, 21:19:10
    #1
    Merhabalar,

    Geçenlerde python ile huggingface kütüphanelerini kurcalarken fark ettiğim durumdur. Çok fazla kütüphane ile uğraştığım için tam olarak ismini hatırlayamasam da üretilen görsellerde gizli bir filigran (imza, görünmez amblem, invisible watermark) kullanımının mevcut olduğunu gördüm. Bu ayarı "None" yapmadığım sürece görünmez filigranı kullanmaya devam etti. Default/varsayılan olarak filigran açık şekilde geliyordu. Biraz daha araştırınca bunun bir endüstri standartı olduğunu öğrendim.

    Uzun lafın kısası, oluşturduğumuz birçok yapay zeka resminde "ben yapay zeka ile oluşturuldum." tespitini sağlayan bir mekanizmanın olduğuna Lora modeliyle kodlayan biri olarak şahidim.

    Zero-gpt gibi araçların yazılı metinleri tespiti gibi, görsellerde de bu tür bir tespite olanak sağlayan ve genel internet etiği ve telif hakları açısından çok absürd diyemeyeceğim bir durum var. Seo açısından işin boyutu, videolarda kullanımındaki durumu gibi konuları detaylıca araştırmadım. Ancak malum güncellemelerde bir tedbir uygulanma olasılığını gözden kaçırmayalım. Korkutmak istemesem de yıllar içinde nelere yaptırım uygulandığını hepimiz gördük.

    Bunu aşmanın yollarından biri dahili kütüphaneyle, offline olarak, ilgili kısmı pipe.watermark = None olarak belirlemek. Tabi bunun kesin bir çözüm olacağını söyleyemem. Sunucularda kullandığım bendeki yapay zekalar piyasalardaki gibi kolay erişilebilir, ticari ve çok yetenekli değiller. Yine de güncel Lora modellerinin tamamında bu durumun olduğunu bildirmek isterim.
  • 27-05-2025, 22:50:18
    #2
    Güzel bir bilgi, tahmin ediyordum bu tür bir şey olacağını ve bir kaç yerde daha duydum galiba, ama bence bu yapay zeka görsel ve videoları ile kendisinden bir şeyler katanlar için bir sorun olmayacaktır. Yapay zeka içeriği doğal içerik olarak youtube veya başka bir mecraya yutturmaya çalışma gibi bir şey yapılmadığı sürece sorun olmaz. Tabii bunun doğal çekim ve içerikle aynı kefeye konmayacağını da anlamak lazım. tüm içerik platformları bununla ilgili uğraş veriyor ve mutlaka bunu ayırmak isteyeceklerdir. hatta zamanla içeriğin yapay zeka katkısı ile yapılmış olması durumunda bunun belirtilmesinin zorunlu olacağını ve belirtmeyenlerin içeriklerinin kaldırılarak cezalandırılacaklarını da söyleyebilirim. kullanıcılara da aynı şekilde yapay zeka içeriklerini filtreleme veya belli bir algoritma ya da ayırıcı işaret ile görme imkanı verilecektir. Etik de bunu gerektirir, pratik kullanım ihtiyaçları da... yapay zeka ile ilgili genelde aynı şeyi söylüyorum, nihai olarak korkmak veya panik yapmak değil, uyum sağlamak ve faydalanmak lazım.
  • Dün, 08:04:37
    #3
    Gold üye
    yz ile üretilen resimleri notepad ++ ile incelemiştim chatgpt ilk resim yapmaya başladığı zamanlar bu durumu farketmiştim hatta önceki mesajlarımda bahsetmiştim
    ben ürettiğim resimleri webp formatına dönüştürüp kullandım, webp formatında tüm metadatalar gidiyordu, exif rdf footprintler vsvs.. şu ana kadar hiç sorun yaşamadım
  • Dün, 09:58:43
    #4
    yunusozen adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
    yz ile üretilen resimleri notepad ++ ile incelemiştim chatgpt ilk resim yapmaya başladığı zamanlar bu durumu farketmiştim hatta önceki mesajlarımda bahsetmiştim
    ben ürettiğim resimleri webp formatına dönüştürüp kullandım, webp formatında tüm metadatalar gidiyordu, exif rdf footprintler vsvs.. şu ana kadar hiç sorun yaşamadım
    Güzel bilgi için teşekkürler. Exif bilgileri değiştirilebiliyor. Yine de resmin üstündeki gizli filigran imzası konusunda şüphelerim var. Bunu mümkünse birkaç ai image detector ile kontrol edip sonucu paylaşırsanız konu faydası çok yükselir. Buraya örnek resminizden birini (exifleri silinmiş) bırakırsanız da güzel olur.