12 Ocak 2022 Tarihinde yayınlanan resmi gazetede durum netleşti.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20220112-4.htm
(20) Sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilmeyen kişisel internet siteleri, elektronik ticaret siteleri, haber siteleri gibi etkileşim amaçlı içeriğin ikincil ve yan hizmet olarak sunulduğu platformlarda faaliyette bulunan kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için mezkûr istisna hükümleri uygulanmayacaktır.
Örnek 12: Mükellef (J), kişisel internet sitesinde yemek tarifleri vermekte ve yemeklerin yapılışına ilişkin videolar yayınlamaktadır. Mükellefin faaliyette bulunduğu kişisel internet sitesinin belirli alanlarında reklamlar yayınlanmakta ve yayınlanan bu reklamlardan kazanç elde edilmektedir.
Sadece belirli bir kısmında sosyal etkileşim amaçlı içeriğe yer veren kişisel internet sitelerinin sosyal ağ sağlayıcıları kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmadığından mükellefin kişisel internet sitesi aracılığıyla elde ettiği kazanç istisna kapsamında değerlendirilemeyecektir.
Web siteleri istisna kapsamında değil
155
●5.893
- 12-01-2022, 02:20:54Youtube, mobil uygulama ve internet sitesi kazançlarını gönderen kişi zaten aynı google; yanlış anlaşılma var bence eğer doğruysa ''google'dan gelen kazançlar'' olarak güncelleme gelmelidir.
En önemlisi, ülkemize en büyük katkısı olacak kişiler websitesi sahipleridir, herhangi bir sitenin ürünü olmuş kişiler değil, ben gidip fotograf sitesi, video sitesi, bilim forumu kuruyorum ve bu sitenin ayakta kalması için google reklamları kullanıyorum ve aylık bin tl kazanıyorum, ama devletimiz geliyor sadece bana ''şirket kur yoksa yasak kardeşim'' diyor ya da git ''sosyal ağda youtuber ol'' diyor, ben de 5 dk durmam sitelerimi kapatıp gider youtuber olurum en kolayı, aylık bin tl kazançla şirket kuracak halim yok sonuçta, heyecan başlamadan biter, nokta... - 12-01-2022, 02:24:42trk2019 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Websiteleri normal şahıs şirketiyle devam edecek kısacası. - 12-01-2022, 02:26:16Bu çok kolay suistimal edilebilir. Aslında yayınlanan reklamların özel olabileceğini düşünerek bu şekilde belirtilmiş ancak Google reklamlarını yoksaymışlar kimden bilgi aldılarsa eksik almışlar. Eğer ne iş yaptığımıza dair detaylı bilgi sorulmayacaksa (youtube kanalı vs.) youtuber'ım diyip geçebiliriz.
Edit: Sanırım Google İrlanda ödemeleri için geçerli değil. Sosyal içerik üreticileri ve mobil uygulamalar için geçerli. Admob farklı isimle ödeme yapıyor. - 12-01-2022, 02:26:49Bir kişi dijital bir hizmeti internet sitesinden satarsa normal vergilendirme ama mobil uygulamadan satarsa yeni vergilendirme mi oluyor yani şimdi?
İyice karıştı gibi, bu tarz iç içe konularda ayrımın direkt yasa düzeyinde iyi yapılması lazım bir sürü yanlış anlaşılmaya sebebiyet verebilir bu durum ileride. En güzeli internet üzerinden yıllık 1xx.xxx tl altındaki herkes deselerdi sanki daha işlevsel ve youtuberlara / küçük işletmelere / girişimcilere katkı sağlayan bir sistem olurdu. - 12-01-2022, 02:41:35Arkadaşlar daha beteri var onu atlıyorsunuz ben diyelim ki YouTubedan ve aynı zamanda Google reklamlarını siteme koyarak para kazanıyorum. İkisinin kazançlarıda aynı hesaba yatıyor Google YouTube geliri ve Adsense gelirini ayırmıyor. Eee diyelim ki ben YouTube üzerinden bu istisnadan yararlandım. Yarın birgün inceleme için çağırsalar YouTube gelirimin yanında adsense gelirim de yattı diye bana cezamı verecekler. Ben bunları ayıramıyorum ki Google öyle yatırıyor ve Google bana başka Adsense açtığını görürsem banlarım diyor bir kişinin bir hesabı olabilir diyor. Çok saçma ve kesinlikle mahkemede kazanılır bu durum. Ben bu istisnadan yaralanıcam. Hatta şahsi olarak Gibe dilekçe yazıcam.