nanotech adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba hocam. Ben de aslında sizin yönteminiz üzerinden ilerlemeyi düşünüyorum ama tam karar veremedim. Sonuçta web adsense üzerinden kazanmamıza rağmen ödemeler bildiğiniz üzere Google Ireland adıyla yapılıyor. Başvuru yapacağımız dilekçede sizin belirttiğiniz yazıları yazıp başvurduktan sonra red yazısının geleceğini düşünmüyorum. İleride olabilecek bir inceleme öncesi müfettiş hesabımıza giren ödemenin kaynağın "Google Ireland" başlığı ile göreceğinden incelemeye çağrılmayacağımızı öngörüyorum. Çünkü incelemeler geçmişte nasıl yapıldı. Google Ireland tarafından yapılan ödemeler takip edildi ve incelemeler başladı. Burada ise ödeme banka hesabımıza Google Ireland ismiyle geldiğinden ve bizde istisnadan faydalandığımızdan inceleme bize ulaşmadan sonlandırılacaktır diye düşünüyorum. İncelemeler bence Google Ireland dışında başka göndericilerden gelen ödemeler için yapılması daha mantıklı görünüyor. Yani hem istisnadan yararlanacağız hem de Google Ireland ödemesi aldığımız sistemde açık açık görünecek. Bu yüzden bir inceleme olabileceğini pek sanmıyorum.

Ama aksi durumda illa ki kazancın kaynağı çok detaylı raporlarla istenirse o zaman dediğiniz gibi mecbur davalarla uğraşacağız. Benim de davalarım devam ediyor.

Yurtdışı adsense üzerinden gelir elde etmekte oldukça riskli görünüyor. Hesap kapatılmaları çok olmaya başlamış görünüyor.

Bu yeni çıkan tebliğde websiteleriyle ilgili bir düzenleme olabilir mi bilemiyorum. Bayağı bir bir başvuru yapan arkadaş olmuş ama bugüne kadar bu tarz başvurulardan olumlu birşey çıktığını görmedim maalesef. Günlük olarak resmi gazete ve GİB internet sitesinde ki duyurulara bakıyorum belki ek bir tebliğ gelir diye ama zor gibi görünüyor.
Merhaba. Ben de aynen sizin gibi düşünüyorum. Düşük ihtimalle de olsa olur da bir inceleme olursa, o zaman dava açılabilir. Bir de Vergi Dairesi tarafından verilen belgenin adı İstisna Belgesi olsa da aslında vergiden istisna edilen bir şey yok. Bankaya yatan brüt tutardan (giderler düşülmeden) direkt olarak %15 vergi ödeniyor. Bu aslında idare / ülke için de iyi bir oran. Kaç tane firma brüt gelir üzerinden %15 vergi ödüyordur merak ediyorum.

Bu uygulama ile elde edilen gelirler KDV'den muaf tutulmuş olsa da, Google Adsense / Admob sistemi üzerinden elde edilen tüm gelirler yurt içi / yurt dışı tıklama ayrımı yapılmadan bana / bize / bizim gibi düşünenlere göre ve başlıktaki mahkeme kararına ve bu yöndeki diğer mahkeme kararlarına göre zaten hizmet ihracı kapsamında tamamen KDV'den istisna durumdadır. Biz bu uygulama ile sadece vergimizi daha kolay bir şekilde (firma kurmadan, gider / fiş toplama derdi olmadan) ödemek istiyoruz.

Bir de bence bu kolaylıkta üst limit olmamalıydı ve örneğin yılda 10 milyon TL veya daha fazla kazanan bir kişi de bu uygulamadan faydalanabilmeliydi. Oran %15 olarak sabit olsa da, gelir ile çarpıldığı zaman az kazanandan düşük tutarda, çok kazanandan zaten yüksek tutarda vergi alınmış oluyor. Üst limit sebebiyle yüksek tutarda gelir elde edenler belki yurt dışına çıkacak ve belki de bu kısıt sebebiyle daha fazla vergi kaybı olacak.

Şurada ve şurada yaptığım açıklamalardaki gibi, bence web sitelerinin kapsam dışında tutulması tebliğ ile getirildi (bence bu kısıt kanun içerisinde açık bir şekilde yok). Ayrıca bknz. DİPNOT.

Bence kanun içerisinde olmayan fakat 318 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği içerisinde getirilen kısıtlama aşağıdaki 3 olasılığın birisiyle giderilebilir;

* Maliye Bakanlığı tarafından 318 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği'ni değiştirecek yeni bir tebliğ çıkartılabilir,
* TBMM tarafından "193 Sayılı GVK Mükerrer Madde 20/B" içerisinde konuyu netleştirecek (web sitelerini kesin / net bir şekilde kapsam dahiline alacak) bir kanun değişikliği yapılabilir,
* Ya da Danıştay'a açılacak bir dava neticesinde Danıştay; "318 Seri Nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği" içerisinde kanun ile getirilmeyen kısıtlamaları iptal edebilir.

Aslında banka tarafından otomatik vergilendirme konusu da bence bizim yoğun başvurularımız sonucunda çıkartıldı. Sonuç alması uzun sürebilir ama uzun süreli yoğun talep giderse, web siteleri konusunda da bir çözüm alınabilir diye düşünüyorum.