Merhaba, bildiğiniz üzere Pear Techology olarak yıllardır sektör üzerinde internet hizmetleri sağlıyoruz. Binlerce bireysel, yüzlerce kurumsal müşterimiz mevcut ve yüksek uptime oranları ile problemsiz bir altyapıya sahibiz. Yaklaşık 2 ay önce yeni aldığımız sunuculardan birinin kronik arızalı olması sebebiyle 3 gün boyunca hizmet veremeyip akabinde de sistemi düzene oturtana kadar bir kaç ufak kesinti daha yaşamıştık lakin 1 aydır tek bir problem yaşamayıp sorunsuz bir servis sunuyoruz.
Hizmet verip, yardımlaşma içerisinde olduğumuz bu güzel platform kusura bakmayın o kadar saçma bir hal aldı ki yaşadığı bir sorunda ticket atmaktan aciz müşteri buraya gelip şikayet konusu açıyor, başka biri arkadaşım sorun yaşıyor diye şikayet ediyor, diğeri de ben de geçen yıl kesinti yaşadım diye karalama kampanyası başlatıyor. Hosting hizmetlerinde aksaklık yaşanması olağandır, kullanılan disk de işlemci de ram de birer insan üretimi. Bugün DELL bile sıfır bir cihazı kronik arızalı teslim edebiliyorsa müşterinin "50TL vereyim 1000 tane site barındırayım, her siteme 10.000 kişi girsin ve tek bir problem yaşamayayım" olan kafa yapısı biraz hayal oluyor. Oluşan bir problemde firma olarak bizim görevimiz problemi gidermek ve sunucuların stabilizasyonunu sağlamaktır. +2000 web sitesinin problemsiz aktif olmasından da anlaşılabilir ki yaşanan bir problem kısa süre içerisinde giderilmektedir.
Bir kaç şikayet konusundan örnek vereyim;
https://www.r10.net/hosting-sikayetle...-rezaleti.html
Mail gönderiminde sorun yaşadığı için ticket göndermiş, problemi açıklayıp çözüm sunmuşuz ama gelip buraya şikayet konusu açıyor. Mail hosting ile web hosting arasındaki farkın bir webmaster tarafından bilinmesi gerekiyor.
https://www.r10.net/hosting-sikayetle...ayetciyim.html
3 günlük kesinti sürecinde arkadaşı problem yaşamış, bizim sitemizde kaydı bile olmayan biri gelip burada şikayet konusu açıyor.
https://www.r10.net/hosting-sikayetle...ayetciyim.html
3 günlük kesinti sürecinde açılan ve hemen hemen tüm forum tarafından bilinen bir konu.
Yukarıdaki linklerdeki konuların tümü en az 2 defa açılmış, açanlar tarafından flood edercesine tüm platformlarda karalama kampanyası başlatılmış ve en son açılan konu da 150 küsür yoruma ulaşmış. Bakıyorum yorumlara wordpress kurmaktan aciz alakası olmayan bir insan bile gelip çok rahat ağzına geleni söyleyebiliyor.
Webmaster yardımlaşma platformu olan bu forum artık firmalar ve bireyler arasında adeta bir savaş ortamı olmuş vaziyette. Daha söylenecek yüzlerce şey var, diğer meslektaşlarım beni anlayacaktır. Kısa tutup sonuç olarak müşteri kitlesinden biraz anlayış ve mantık bekliyorum.
Bilmeniz gereken bir kaç madde;
Hosting hizmeti aldığınız bir firma sizin elemanınız değildir, ödediğiniz ücret ile sadece bir hizmet alırsınız firmayı değil.
Hosting hizmetleri sadece web sitesi barındırmak amacıyla kullanılır, kurduğunuz scriptin verdiği hata, spama düşen mailiniz, yaşadığınız başka bir problem firmayı ilgilendirmek.
Hosting firmaları size 7/24 destek sağlamak zorunda değildir, böyle bir taahhüt veren firma yoktur. Telefonla ulaşamadım, Skype ile ulaşamadım gibi dönüşler komiktir, her sitenin bir ticket sistemi vardır ve bu ticket sayfaları süs olsun diye koyulmaz.
Her alanda ve sektörde problem yaşanabileceği gibi hosting hizmetlerinde de yaşanabilir, bir problem yaşanması durumunda firma bu problemi gidermelidir. Eğer problem giderilebiliyorsa ortada bir sıkıntı yok demektir. Çağımızın hastalığı; "Ben 10 dakika kesinti yaşadım, siz ne biçim firmasınız, yabacağınız işi bilmem ne yapayım, parama geri verin, hırsızlar, do.landırıcılar, allah belanızı versin".
Biraz sakin lütfen, biraz mantık...
Aklıma geldikçe daha yazacağım, konunun kapanmamasını rica ediyorum. Her gün onlarca üye saçma sapan şeyleri şikayet edebiliyorsa bizim de biraz konuşmaya hakkımız var. Belki bu yolla insanlar biraz bilinçlenebilir. Rica ediyorum kimse buraya gelip ne biçim kurumsal firmasınız, yok nasıl konuşuyorsunuz demesin. Firma sahipleri/çalışanları robot değildir.
Konu tartışmaya açıktır, aynı kafa yapısındaki tüm üyeler istedikleri herşeyi yazabilir, itina ile tek tek cevap verilecektir.
--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 18:56:12 -->-> Daha önceki mesaj 18:41:12 --
Birkaç da negatif ticaret puanından örnek vereyim;
https://www.r10.net/ticaret_detay/589062/84300
cosqun adlı üye hizmeti aldığından beri problem yaşadığını iddia etmiş. Ticketlarına bakıyorum veritabanında sorun yaşadığını belirtmiş defalarca veritabanı onarılmış. Son yaşanılan 3 günlük sıkıntı sonrası ticaret puanı kullanılmış. Tamam kullansın bir şey demiyorum ama bizden kaynaklı olan kesinti 3 gün, müşteri 4 aydır bizimle. 3 günlük problem 4 aylık bir soruna nasıl sebep olabilir.
https://www.r10.net/ticaret_detay/589259/84300
cosqun adlı üyenin bir arkadaşı, hizmet sahibi zaten ticaret puanı kullanıyor. Sitemizde üyeliği bile olmayan birinin gelip ticaret puanı göndermesi biraz komik değil mi? Ne bir ticaretimiz var ne de bir sohbetimiz.
https://www.r10.net/ticaret_detay/592805/84300
Sunucu çöktü, içerik atamadım demiş. 3 günlük arıza süresince zaten sayfalarca özür dileyip her platformdan açıklama yaparak neticesinde de telafi ettik. Müşterinin iddiası da 1. deki gibi 3 günlük kesintide "aldığımdan beri sorun bitmiyor" olmuş.
Çağımızın bir diğer hastalığı da 1 yanlış tüm doğruları götürür mantığı, siz aylar ve yıllar boyunca hizmet verin tek bir problemde müşteri gelsin "E ben zaten hizmeti hiç kullanamadım" ki desin.
--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 19:11:00 -->-> Daha önceki mesaj 18:56:12 --
Bir diğer konu da fiyat politikası.
Sektörde tüm giderler dolar bazlı olduğu için haliyle çoğu firmada da fiyatlar dolar kurundadır, en azından bizimki öyle.
Dolar da sürekli değiştiği için haliyle fiyatlar da inip, çıkıyor.
Sabah saatlerinde bir müşterimizden bir mail aldım, kısaca bahsedeyim.
2013 de reseller almış 35TL ödeme yapmış. 2014 de 45 olmuş, 2015 de 50 küsür iken, 2016 da 70TL olmuş. Bunların hiçbirine ses çıkarmadım da bu sene 90TL olmuş diyor.
4 sene önce dolar ne kadardı? Şuan ne kadar? Aslında merkez bankası kurlarının 4 yıllık değişimine bir göz gezdirmek soruyu cevaplacaktır ama müşteri gelip bu konuda biz sitem ediyor. Ha çok mu pahalı geldi? Binlerce firma var, e yedekler de zaten cPanel den alınabiliyor. Problem ne ?
Ve eklemiş müşteri;
Geçen ay da siteme yeni bir tasarım yaptırdım ama Türkçe karakter sorunları var...
Siteni biz mi yaptık? Karakterleri biz mi bozduk? En önemlisi ticket nerede?