Sen ne kadar BTK biliyorsan ben de o kadar anayasa biliyorum dostum.
Telif içerik ile ilgili maddeyi bilgilerinize sundum.
Kendinizi haklı çıkarmak için baltalama yapmamanızı rica ederim keza ana yasa maddesi bu Film ve Dizi sektörleri için bahsi geçen sakız teriminiz değil
Anayasa nedir onu bile bilmiyorsun ve hukuki konularda fikir yürütüyorsun.
Böyle saçma sapan fikirler öne sürüp insanların hakkına girmeyin.
Yer sağlayıcılık içeriği kullanıcılar tarafından oluşturulan, yer sağlayıcılık belgesi olan ve kullanıcıları ile bu belgeye dayanan sözleşme kuran siteler için geçerlidir.
Film Dizi sitesi açıp ya da kendi kişisel bloğunuzda tamamen editöryal onaydan geçerek yayınlanan yazı resim film karikatür için yer sağlayıcı sayılmazsın.
Uyar kaldır sistemi sadece yer sağlayıcılar için ve ceza davası için geçerlidir, telif hakkının yarattığı zararı tazmin etmek için hiç bir uyarı yapmaya gerek yoktur.
Anayasa, yasa, yönetmelik nedir farkını bilmeden hukuki fikir beyan ediyorsun.
Yazılı içerikler konusunda telifin nasıl işlediğine dair benimde açıkçası bir fikrim yok. Yazılı içeriklerin nasıl telif hakkının alındığını biri biliyorsa gerçekten aydınlatabilirmi ?
Fotoğrafı anlarım, ancak sadece bir metin üzerinden bu tarz yaptırımların nasıl olduğunu gerçekten merak ediyorum.
Haberlerle ilgili daha öncede konu açmıştım ancak hukuki tarafları hakkında kimse birşey söylememişti.
Ben hala şunu anlamıyorum, bir haberi görüp düzenleyerek kendi sitemde paylaşıyorsam ajanslar bunun hakkında nasıl söz sahibi olabiliyorlar ? Fotoğrafı anladık kameramanları çekiyor peki ya yazılı içerikler ?
Bir haberi yayınlayabilmek için kaynak öne sürmen lazım. Haber ajansları haberi alanda çalışan kaynakları üzerinden yaparlar. Mesela bir bakan bir açıklama yaptığında o anda açıklamayı takip eden 5 gazete 5 televizyon 5 ajans varsa sen bu haberi yayınlıyorsan ajanslar senden hesap sorarlar. Çünkü sen oraya kendi muhabirini göndermedin mi bu haberi kesinlikle çalmışsın demektir. Sen bir yangın haberi yaptığında bu haberi nereden edindiğinin hesabını verebilmen lazım. Öyle internette bulduğun her metni kaynağını ortadan kaldırıp anonimleştiremezsin. Mesela bir ajans Çin'deki bir gazetenin Bayraktar Dronlar ile ilgili yaptığı haberi yayınladığında sen bunu takla attırsan da kullanamazsın. Çünkü senin dış basını takip eden bir muhabir kitlen, çevirmenlerin yok. Ajanslar bu tarz davaları genel olarak sadece kendilerinde bulunan özel haber denilen ve kanıtlayabildikleri haberler üzerinden açarlar. Sen yüzlerce haber içinden hangisinin ajansın özel haberi olduğunu hangisinin olmadığını bilemezsin. Mesela bir trafik kazası haberinde ölü sayısını yayınladığında bu ölü sayısının nereden nasıl öğrendiğini ispatlayabilmen lazım, yoksa internetteki tüm siteler ve televizyonlar aslında o kazayı takip eden 1-2 ajans muhabirinin elde ettiği bilgileri kullanırlar.
Herkesin bildiği genel konularda ise metne takla attırmak mümkündür. Mesela patlıcan yemeği yapmanın püf noktaları diye bir yazıyı alıp başka yazılar ile harmanlayıp değiştirip geliştirebilirsin. Metni kopyalamadığın sürece instagramda etkili post girme teknikleri makalesine takla attırabilirsin. Zayıflamak için 10 etkili yöntem makalesini zayıflamanın etkili 7 yolu diye takla attırabilirsin. Ama haber çaldığında yakalanırsın.
Metninin kopyalanmasını önlemek için de zaman damgası kullanabilirsin. Makalelerine bir zaman damgası vurup sonra bu makaleleri aynen kopyalayan sitelerden tazminat isteyebilirsin.