Arkadaşım kaç tane yabancı şirkette çalıştın & kaç tane yabancı şirkette çalışan ve sana bunları anlatan tanıdığın var? Bilmeden yazmayalım.
Valla abi, iyi niyetli yerli firmalar var ama az. Daha çok firmaların sahiplerinin ve yöneticilerinin işi bizzat yapanlar olmadığından kaynaklanıyor bu. Nice IT firmasında çalıştım 3 kişi iş yapar, 3 tane uzman vardır emir verir, 5 tane bunların üstünde vardır işletme iktisat falan gibi yerlerden mezun olup onlar da alta emir verir. Bir tane müdür vardır aslında teknolojiyle alaksı yoktur haftada bir toplantı olursa havalı laflar eder ama şirketi de batırır.
Yani Türkiye'miz maalesef böyle.
Benim üniversitem (Sabancı) hem içeri hem dışarı tonla insanı kaliteli şirketlere soktu, biliyorum. Buradaki yabancı şirketlerde hangi maaşlarda ve hangi insani koşullarda çalıştıklarını biliyorum. Evet çok disiplinli çalışıyorlar bu bir. Mühendislere birisi müdürlük edecekse mühendis oluyor bu iki. Birisi idari müdür olacaksa illa Bilkent İşletme gerekmiyor,ama çalışanlara süper iyi davranan tarzda birisi oluyor bu üç. Müdür çalışan maaşları arasında uçurumlar olmuyor, çalışan arkadaşlarım rakam vermeyeyim ama çok çok süper maaşlara çalışıyorlar. Bunun yanında sürekli eğitim gibi olanalar da var. Bu kaliteye yaklaşan az sayıda Türk firması var, TUrkcell bunlardan birisi, sürekli eğitimi, çalışan memnuniyetini sağlamak bakımından.
Ben yabancı yatırımcıya karşı değilim. Önemli olan insan gibi yaşatacak yatırımcı. Aydın Doğan bu ülkeye fabrika kurup da asgari maaşa bağladığında, nihayetinde kârı emip servetine kattığında halka bir faydası yok. Yerli yatırımcı değerliymiş, hiç de bile. Önce yerli çalışan. Sonra yerli yatırımcı, eğer adam gibi davranıyorsa.
Yabancı şirketler geliyor da insan gibi çalışma ortamı nasıl görebiliyoruz.